Rabu, 30 September 2009

Doa Penutup Dari Pandangan Jin

Dipaparkan untuk makluman dan amalan

Ada Apa Dengan Sayang?

Have a good day! Today Me want to share 'something' with all viewers about friendship. Actually Me receive this article from a friend that I admire her very much.
The story as below.... Happy Reading !!
Give this heart to everyone you don't want to lose in '09 including me if you care.. Try to collect 12, it's not easy!
YOU HAVE 20 MINUTES TO TELL 6 FRIENDS THAT YOU LOVE THEM (INCLUDING ME) TOMORROW'S NOT PROMISED. SO , I LOVE YOU! GO!
....

Selasa, 29 September 2009

Ada apa dengan ceria

Salam.... Sebenar-benarnya artikel ni dah lama gak Aye nak create tapi... belum berkesempatan... tapi dalam dok sibuk ni pun masih sempat lagi nak buat entry dalam blog ni... cuma Aye rasa macam masanya kurang sesuai kan... sebabnye sekarang blogger kalau buat entry pun lebih kurang berkisar tajuk hari raya.. tapi entry Aye ni .. apa yang penting.... ini blog Aye... suke hati Aye la..
Aye kurang pasti sama ada tajuk entry kali ni sama atau tidak dengan cerita yang Aye nak buat nih... tapi kaitan tu tetap ada. Beberapa bulan yang lepas Aye ada cerita berkenaan Program Keceriaan Bulanan Mei Pejabat Pendaftar... so, berikut adalah lebih kurang macam sambungan nye...

Gambar & cerita Aye kuar kat Buletin Pendaftar.... suke nya... tapi .... la ...why .... this picture of me ... tengah sakit kepala ni... tahan punya tahan sakit kepala ... ni la hasilnya... hmmm...
gambar header buletin pendaftar yang dimaksudkan... dalam buletin tu ada citer lain lagi...


****oooOOOOooo***
-

Jumaat, 25 September 2009

Weblog Popular 1Malaysia

Entri ni Aye create untuk citer pasal contes weblog popular 1Malaysia. okey tak?

  • Nak cerite tentang weblog atau 1Malaysia? Kalau nak citer pasal 1Malaysia, aye tak berapa pandai sangat. Memanglah sana... sini... situ... sini... orang dok citer pasal 1Malaysia, sampai kueh 1Malaysia pun ade... elok juga promosi skit tentang 1Malaysia. Ye lah kita rakyat Malaysia, walau dimana kita berada seharusnya Malaysia tetap di hati... tambahan lagi tinggal di Malaysia,...
  • Actually saya tahu contest Weblog Popular 1Malaysia dari blog http://mombloggersplanet.com (Mombloggersplanet - MBP). Aye dah lama jadi pengikutnye tapi ... dalam senyap jer.. silent.... kalau ada contestpun aye tak berapa kisah sangat... cuma baca jer... tapi bila ada contest "1Malaysia". Aye rasa teruja pulak tak join... lagipun bila lagi "umi " nak bagi sokongan kepada 'mom'. Dah ada peluang ni... ambik jer..
  • Justeru itu jugalah aye calonkan MomBloggersPlanet sebagai Weblog Popular 1Malaysia.
  • Nak tau apa bestnya MBP? Banyak... macam-macam ade.. terutamanya untuk ibu-ibu... Antaranya Blog Review, Blogging Tips, Blog & Make Money, Blog for Business, Blog Promotion, Contest dan banyak lagi... Yang paling aye suke sangat2 Blogging Tips dan Blog Review. Kalau tak percaya lawatlah http://mombloggersplanet.com/, pasti teruja punya... ala... bukan sahaja untuk ibu.... bapak pun boleh juga.
  • Jadi tunggu apa lagi... jom lah sertai contest ni... pegi jer ke http://mombloggersplanet.com/ then, click kat gambar cam kat atas tu... pastu ikut jer jalan citer yang ada... mudah....

.

Khamis, 24 September 2009

Kubur penebus rasa bersalah

berikut adalah email yang diterima dari seseorang... dipaparkan di sini untuk bacaan dan ingatan sepanjang masa....

بسم الله الرحمن الرحيم
السلام عليكم

Abah berwasiat supaya kubur abah dan mak jangan dijadikan mangsa "penebus rasa bersalah" anak-anak.

Maksudnya begini:

Semasa ibu dan bapa masih hidup, anak-anak mengabaikan tanggungjawab mereka atas pelbagai alasan (sila rujuk kitab-kitab muktabar tentang tanggungjawab anak terhadap ibubapa) - alasan sibuk dengan urusan dunia yang tak akan habis sampai bila-bila, sibuk dengan urusan anak, isteri/suami masing-masing, sibuk dengan itu dan ini, hingga lah "tiba-tiba" salah seorang atau kedua-dua ibubapa mereka diperintah Allah untuk kembali kepadaNya..... (sebenarnya tak ade kematian yang mengejut atau tiba-tiba - setiap kematian itu telah dirancang Allah lama sebelum manusia itu dijadikanNya.... "tiba-tiba" itu hanya "tuduhan" manusia kerana bukankah kita rasa seronok hidup! Malahan pujangga dengan angkuhnya mendeklamasikan "aku mahu hidup 1,000 tahun lagi!)...

Dalam kesedihan kerana kematian mereka, timbul lah rasa bersalah si anak kerana telah mengabaikan mereka semasa hayat, maka dilakukanlah perkara-perkara seperti berikut:

1. upah orang bacakan Al Quran 40 hari, 40 malam (anak tidak pulak membacanya kerana maklum lah sibuk belaka....)

2. upah orang bina kubur yang tercantik dan terhebat ("mak/abah memang patut diberi penghargaan ini kerana jasa mereka kepada aku"...)

3. tabur berbagai-bagai bunga atas kubur ("aku sayangkan mak/abah"... walhal semasa hidup mereka, sekuntum bunga pun tidak pernah dihadiahkan!)

4. cetak kitab Yaasin (siap tulis kat kulit depan "sempena kematian ibu/bapaku tersayang....") dan edarkan kepada masjid - macamlah surau dan masjid tak cukup-cukup kitab Yaasin

5. buat kenduri panggil "orang masjid" bacakan doa tahlil (maklum lah, anak tak sempat mendoakan ibubapanya. lagi pun "doa orang masjid ni lebih berkat"....)

6. buat pelbagai kenduri "hari peringatan ke-3, ke-7, tahun ke-47....." kematian ibubapa

7. sedekah pisang kat masjid......

8. buat upah umrah setiap tahun (walhal dulu semasa hayat mereka, langsung "takde bajet nak hantar mak/abah gi umrah"; lagi pun keperluan umrah itu hanya sekali sepanjang hayat sahaja!)

Selepas itu boleh lah si anak tidur lena dan sempat pula membidas adik beradik lain dengan berkata, "aku dah tunaikan tanggungjawab aku pada bapak/mak. Kau tak buat ke?"

Abah panggil semua ini sebagai "sindrom penebus rasa bersalah"- kerana "dulu aku tak buat semua itu, maka sekarang aku dah buat semua ini, jadi aku tak bersalah lagi!".....

Kalau inilah yang bakal terjadi kepada abah dan mak, maka abah berwasiat di sini, TAK PAYAH LAH anak-anak abah bersusah payah membuat pelbagai justifikasi dengan sindrom penebus rasa bersalah..... memadai lah diselitkan satu ayat yang tak sampai satu nafas nak menyebutnya - "Ya Allah, ampunkan lah ibu bapa ku". Takde belanja wang ringgit, tak payah cari orang, tak payah susahkan diri.

Sempurnakan solat (wajib untuk penebus diri sendiri masing-masing) dan doa lah meminta apa-apa dari Allah (untuk mendapat penebus diri sendiri masing-masing) dan selitkan lah ayat di atas(sebagai penebus diri sendiri dan untuk keselamatan ibubapa di alam barzah dan alam akhirat).

Abah doakan apa-apa amal jariah yang abah dan mak lakukan dan apa-apa ilmu bermanfaat yang abah dan mak ajarkan kepada sesiapa pun dan diamalkannya - agar semua ini diterima Allah sebaga pelaburan kami di akhirat. Semoga semua anak-anak yang lahir dari sulbi kami menyempurnakan janji-janji mereka kepada Allah untuk menjadi hamba-hambaNya yang beramal soleh. Itu lah 3 harta yang akan mengiringi kami ke kubur dan tinggal kekal menemani kami sehingga kiamat........

Ambil iktibar dari lampiran di bawah.

Larangan dari Rasulullah shallallaahu 'alaihi wa sallam: Dari Jabir radhiyallahu 'anhu, dia berkata, "Rasulullah shallallaahu 'alaihi wa sallam telah melarang kuburan dikapur (di simen), dijadikan tempat duduk, dan juga didirikan bangunan diatasnya.."

(Hadith Riwayat Imam Muslim)

Khamis, 17 September 2009

Kad Raya Aidil Fitri 1430 untuk semua


Kad ini ditujukan istimewa kepada semua 'follower' aye.

Tidak dilupakan juga kepada semua pembaca blog ini.

Selasa, 15 September 2009

Antara Asli dan Ragu-Ragu -2

Sebenarnya apa yang AYE maksudkan pada 'post' lepas adalah berkaitan dengan pemakaian purdah oleh Pengasas Sendayu Tinggi, Pn. Rozita.

Memang AYE kagum dengan beliau, semangat dan ketabahan beliau.


Tapi AYE agak curiga juga dengan email yang AYE terima adakah ianya memang benar cerita dari Pn. Rozita... aye cuba jugak surf kat internet... dan memang jumpa sama jer citernya... jadinye tak perlu lah AYE 'tempek' email tu kat blog aye... sebab citernya dah tersebar... cuma tak meluas...tapi akan meluas juga kan...


Asal yang sebenarnya aye nak stori tentang beberapa peristiwa yang aye lalui sejak kebelakangan ini. Banyak sangat pengalaman suka dan duka... macam tajuk 'header' blog aye lah... yang suka...sukalah... yang duka... hmmm... ni yang tak suka nak citer... peritnya Tuhan saja yang tahu... biarlah aye simpan dalam kotak ingatan aye... mudah2an kelak aye kan terlupa dan tak perlu aye ingat... tak sanggup!!!


Kesimpulan yang boleh Aye kongsi dan patut dan mesti ingat adalah... jangan sesekali campur tangan dalam urusan kerja orang lain... walapun ianya perit untuk aye elak kerana... aye tak boleh tengok orang susah dan aye rasa aye perlu bantu... cuma kekadang bantuan aye tu macam tak bermakna dan ... ntahla.. mungkin aye jer yang rasa macam tu ... sebab aye tak pandai komuniket ngan orang.

.

.

.

Isnin, 14 September 2009

Antara Asli dan Ragu-Ragu

Salam Sejahtera buat seisi alam dan pembaca blog, semoga berada di bawah lembayung rahmat Allah dan dikurniakan keberkatan dalam hidup di dunia dan akhirat.

Beberapa hari yang berlalu, sambil mengirup udara nyaman... nikmatnya kurniaan Tuhan... namun kekadang kita tak sedar apa yang kita lalui adalah untuk sementara... kalaupun kita sedar... mungkin tak terfikir...

Hari ini Aye dapat email dari sahabat ... YA!... mungkin dan pastinya ia adalah perkongsian untuk ingatan kita... Aye berhasrat nak letak isi cerita email tu di blog nih... untuk berkongsi cerita dengan pembaca blog... namun aye rasa curiga juga kalau-kalau 'post' berkenaan boleh menyinggung perasaan orang lain...

Jumaat, 11 September 2009

Jangan dilupakan 12 beradik hilang tempat bergantung

Sekadar memanjangkan kepada yang ingin menderma kepada anak yatim dalam bulan ramadhan ini .
Kisah keluarga ini minggu lepas dalam harakah dan pagi ini dalam sinar harian.... tersentuh juga hati memikirkan 12 beradik ini yang kehilangan tempat bergantung dan akan menyambut hari raya nanti dan belanja persekolahan mereka nanti tanpa ayah yang selama ini sebagai sumber rezeki mereka.
" Kalau ayah meninggal, ayah harap sangat doa dari anak-anak yang soleh mendoakan ayah...." ucap Abdul Karim Abd Aziz , 51 kepada anak keempatnya , Imanina Abdul Karim , 19 , sehari sebelum beliau terkorban dalam satu kemalangan ngeri di Lebuh Raya Persekutuan , berhampiran Pusat Perubatan Universiti Malaya pagi Ahad lalu 30 August 2009.
Imtinan yang ditemui dirumahnya di No 40 Jalan KM3 , Darul Hidayah , 43100 Hulu Langat , Selangor berkata , mereka sekeluarga tidak menyangka pesanan ayahnya itu menjadi kenyataan .
Dalam tragedi tersebut , Abdul Karim memandu kereta perodua kancil maut apabila kenderaannya dirempuh sebuah treler dari arah bertentangan. Abdul Karim yang bekerja sendiri , meninggal dunia ditempat kejadian akibat parah di kepala dan badan manakala isterinya , Maimon Said , 52 dan anak lelakinya , Mohd Ihsan yang berada dalam kereta itu turut parah. Maimon dan Mohd Ihsan dirawat di PPUM dan mereka berdua yang koma semasa kemalangan tersedar pagi selasa lalu .
Abdul Karim meninggalkan dua belas anak yang berusia antara 9 hingga 24 tahun , Sementara itu Imtinan yang terpaksa mengambil alih tugas untuk menjaga adaik-adiknya berkata , beliau reda dengan nasib yang menimpa mereka sekeluarga. Beliau yang berkerja sebagai guru di sebuah sekolah agama rakyat , dekat sini berkata biarpun gajinya lebih kurang RM1000 beliau akan cuba sedaya upaya menjaga adik-adiknya. Memanglah selama ini kami adik-beradik bergantung penuh kepada ayah, baik duit belanja ataupun menghantar adik-beradik kesekolah dan sebaginya. Lagipun nasib umi (ibunya) tidak tahu lagi sebab dia pun serius juga, ujarnya dengan nada sedih. Malah katanya beliau tidak mahu adik-adiknya tercicir dalam pelajaran walaupun terpaksa menyara enam lagi adik-adiknya yang masih bersekolah. Katanya , selagi termampu beliau akan menjaga adik-adiknya biarpun masih kabur untuk mencari wang secukupnya.
Disaat ini juga katanya , beliau belum terfikir untuk membuat persiapan menyambut kedatangan Adilfitri tidak lama lagi. Beliau berkata, ini termasuklah baju raya adik-adiknya belum dibeli lagi . "tidak tahulah sama mampu beli ataupun tidak kerana sebelum ini ayah yang belikan dan biasanya ayah beli pada akhir Ramadhan,"ujarnya sambil merenung adik-adiknya. bahkan ujarnya , mungkin mereka adik-beradik tidak dapat balik kampung di Lenggung Perak pada hari raya ini. "macam mana nak balik kereta kancil ayah remuk sama sekali dan kami pun ramai. Mereka terdiri daripada , Imtinan ,24 , Ibtihal 23, Inshyirah , 21, Izyani , 18 , Ilhamina , 17 , Ibtisam , 17 , Ibtihaj , 16 , Ismahani , 15 , Mohd Ikram 14 , dan Imtiyaz , 9 tahun. Sementara seorang lagi adiknya , Imanina, 19 berada di PPUM menjaga ibu dan adiknya, Mohd Ihsan 11 tahun yang terlibat dalam kemalangan tersebut,
Setiap kali kakak mereka bercerita mengenai ayahnya masing-masing bergenangan air mata. paling tersentuh apabila melihat Mohd Ikram yang diapit kakak dan adik-adiknya tidak dapat mengeluarkan sepatah kata pun apabila ditanya mengenai cita-citanya. Beliau terus menundukkan kepala beberapa ketika bagi menahan sebaknya . Pelajar Maahad Tahfiz , Batu 16 , Ulu Langat ini hanya mampu memandang keluarganya dengan penuh sayu sambil menyapu air matanya. Ketika ini juga adik-adiknya yang lain termasuk neneknya berlinangan air mata melihat kesedihan dan keshahduan Ikram.
Dalam pada itu, Inshyirah yang mengambil upah menjahit baju , berkata beliau akan mencari pekerjaan lain untuk membantu adik-adiknya . Beliau yang menetap bersama neneknya di Perak berkata , tidak akan membiarkan adik-adiknya susah, yang penting persekolahan mereka dan ayah pun sebelum ini bersengkang mata untuk menyara kami,"katanya.
Sementara itu sesiapa yang ingin menyumbang kepada keluarga anak yatim tersebut bolehlah menghulur bantuan menerusi akaun bank INSHYIRAH ABDUL KARIM : 158136726121 MAYBANK
TAZKIRAH RAMADHAN :
Anak yatim adalah merupakan golongan manusia dan generasi yang amat memerlukan perhatian dan belaian kasih sayang dan perhatian daripada semua lapisan masyarakat, khususnya mereka diberikan oleh Allah kemewahan dan kelapangan masa bagi tujuan mendidik dan mengasuh. Oleh kerana anak-anak yatim ini tidak mendapat kasih sayang dan kemudahan yang secukupnya kerana kehilangan ibu atau bapa atau keduanya sebelum mencapai umur baligh.
Islam meletakkan kedudukan yang amat tinggi kepada anak yatim. Oleh itu masyarakat bertanggungjawab memberi perhatian yang sewajarnya dengan memberi belaian kasih sayang sepenuhnya kepada mereka. Mereka adalah anggota masyarakat yang kurang bernasib baik yang telah ditentukan oleh Allah (Qada’ Qadar). Dengan ini Allah meletakkan darjat dan pahala yang tinggi bagi insan yang mahukan perubahan dan sanggup meluangkan masa, tenaga dan perhatian yang penuh ikhlas terhadap kebajikan mereka sebagaimana dijelaskan oleh Rasullullah dalam Hadis :
Rasullullah dalam Hadis : خَيْرُ بَيْتٍ فِي الْمُسْلِمِيْنَ بَيْتٌ فِيْهِ يَتِيْمٌ يُحْسَنُ اِلَيْهِ وَشَرُّ بَيْتٍ فِي الْمُسْلِمِيْنَ بَيْتٌ فِيْهِ يَتِيْمٌ يُسَاءُ اِلَيْهِ
Ertinya :
Sebaik-baik rumah ialah rumah orang Islam yang ada di dalamnya anak-anak yatim diasuh dengan baik dan sebaliknya seburuk-buruk rumah adalah rumah orang-orang Islam yang ada anak yatim tetapi tetapi tidak dijaga dengan baik.

Rabu, 9 September 2009

NO IDEA

sori...
aye tak de idea nak stori ape
baru lepas meeting nih
... nak sambung taip minit plak...
nampaknya lambat lagi le aye nak tambah entri

Khamis, 3 September 2009

Emosi, emosional...

Alhamdulillah pada hari ini AYE masih lagi mampu berpuasa. Mudah-mudahan dapat puasa penuh pada tahun ni...
Nak cerita apa lagi... bila emosi dah menguasai diri... nak marah ke tidak?
Tak perlu marah-marah... cool
Memanglah adat kot.... kalau dah terbuat silap mula nak marah-marah, tambahan pula "perut lapar" (sebab puasa)... ada jer yang tak kena, kalau tercuit sikit pun macam salah jugak...
JADINYE BERSABAR JE LAH...
MUDAH-MUDAHAN TIDAK PULA KITA YANG MARAH-MARAH PULAK...
?????

Rabu, 2 September 2009

Pemurnian Fail Meja

Saja suka-suka sempena bulan puasa ni.. bukan tak de kerja... tapi kerja-kerja yang sedia ada perlu dikemaskini ....




Lets Masak