FOLLOWER

12 Februari 2010

Perkongsian ilmu dan pengetahuan


Salam sejahtara buat seisi alam semoga berbahgia dan dalam rahmat Ilahi. 

Ingin saya kongsi bersama dengan semua orang yang membaca dan terbaca entri ini juga sebagai ingatan untuk diri sendiri ... Semoga mendapat manfaat darinya... bacalah tak rugi

Pesanan terbaik dari seorang rakan.....

Just wanna share with everyone kisah benar yang saya lalui. Baru- baru ni ketika saya nak ke Surau berdekatan dgn rumah saya untuk sembahyang Isyak, seorang pak cik berjanggut putih dan berjubah putih dari jauh melemparkan senyum kepada saya. Kerana masih ada banyak waktu, saya tunggu pak cik berjanggut putih tu dan bertongkat yang tidak saya kenali itu. Timbul di hati saya untuk jalan seiringan ke surau.

Bila beliau hampir pada saya, kami saling memberi salam. Orangnya sudah berumur. Tiba-tiba, pak cik itu memulakan perbualan.. Beliau cakap dalam bahasa Melayu dan Inggeris yang agak baik. Beliau cakap semua ayat Quran baik dan penting, tapi ada tiga surah yang beliau 'pegang' betul-betul , dan beliau nasihatkan saya supaya pegang betul-betul juga. Beliau juga nasihatkan saya supaya pesan pada anak-anak supaya pegangnya betul-betul.

Pertama, kata beliau, surah Al-Fatihah. (http://www.usc.edu/dept/MSA/quran/001.qmt.html)

Selain penting untuk sah sembahyang, ia juga ada doa minta Allah tunjukkan jalan yang betul. Mudah-mudahan dengan 'menjaga' bersungguh-sungguh surah Al-Fatihah, akan terbuka pintu bantuan dan jalan yang betul untuk kita, kata pakcik.

Kedua, Surah Al-Ikhlas. (http://www.usc.edu/dept/MSA/quran/112.qmt.html)

Surah ini, katanya surah tauhid..

Kita mesti ingat Tuhan itu Esa dan semua amalan mesti untuk-Nya. Tak guna buat baik tapi tak ikhlas.

Ketiga, surah Al-Kafirun. (http://www.usc.edu/dept/MSA/quran/109.qmt.html)

Bahagian ini, menarik sikit. Pak cik tu cakap surah Al-Kafirun ada kena mengena dengan zaman sekarang, zaman globalisasi.

Dalam zaman globalisasi, katanya, anak-anak saya mesti diajar supaya pegang betul-betul surah itu. Sebab, dalam zaman globalisasi, anak saya mungkin kena kerja atau belajar sampai ke Amerika atau ke mana-mana.

Kalau dia pegang pada surah Al-Kafirun, insya-Allah, dia akan selamat, kata pak cik. Dia akan bergaul dengan orang beragama lain, tapi dia sedar 'untukmu agamamu, untukku agamaku' .

Betul juga, fikir saya. Kemudian, pak cik cakap ada satu lagi perkara yang saya mesti pegang. Orang Islam, katanya, mesti ada tiga kekuatan.

Pertama, kekuatan minda Minda, kata pak cik, ialah ilmu. Orang Islam mesti ada ilmu, termasuk ilmu moden, ilmu teknologi, ilmu teknologi maklumat (IT) dan sebagainya, kerana ilmu-ilmu itu perlu untuk hidup.

Kedua, kekuatan hati.  Hati ialah iman, kata pak cik. Hati orang Islam mesti kuat supaya betapa banyak sekali pun ilmunya, dia sedar siapa yang lebih berkuasa. Bila ilmu ada iman, barulah ilmu dan hidup jadi betul. Kalau minda kuat tapi hati tak kuat, maknanya kekuatan tak seimbang dan ilmu boleh rosakkan iman,

Ketiga, kuat fizikal.  Kalau tubuh badan lemah, susah ilmu nak masuk dalam minda, kata pak cik. Kalau pun ada ilmu dan ada iman, jika tubuh badan tak kuat, susah nak beramal. Maknanya, kekuatan masih tak seimbang, katanya.

Take a break…….meditate…3 minutes & calm your mind…

Surah Al-Ikhlas.

1. Katakanlah (wahai Muhammad); ' (Tuhanku) ialah Allah Yang Maha Esa;
2. 'Allah Yang menjadi tumpuan sekelian makhluk untuk memohon sebarang hajat;
3. 'Ia tidak beranak, dan Ia pula tidak diperanakkan;
4. 'Dan tidak ada sesiapa pun yang setara dengan-Nya'.

Bayangkan betapa besarnya RAHMAT yang Allah turunkan. Insya'Allah.
~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Pemberian sahabat dari Melaka

Assalamualaikum dan selamat sejahtera


Pemberian sahabat dari Melaka


Sudah lama tidak berjumpa dia semenjak dia bertukar tempat kerja ke UiTM Melaka kerana mengikut isterinya.

Dan kini, walaupun dia hadir ke sini tetap juga tidak sempat bertemu dengannya.

Hanya hadiah ini sebagai pengganti diri mewakili tuannya. Antaranya adalah hasil kerja tangan isterinya iaitu kek coklat dan ada juga trade mark negeri Melaka, apa lagi kalau bukan cencalok.

Antara pemberian istimewa 


Kek Coklat yang comelJajan

CencalokTerima kasih tidak terhingga di atas ingatan.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...