FOLLOWER

20 Ogos 2010

Betul ke McDonald tidak halal?

Assalamualaikum dan salam sejahtera,

beberapa ketika yang lepas... tak lah lama sangat, cuma semalam kot aye ada keluarkan entri yang dipetik dari jejaktrend.

hari ni aye nak buat pengumuman baru pulak berkaitan tajuk yang sama...
cerita ni aye dapat dari jardness, bertajuk jawapan JAKIM terhadap isu McDonald...

so ... kepada sesiapa yang dah terusik dan terasa hati... jangan lah makan hati... jom ke McDonald... sendiri bayarlah.... aye tak sampai sana... hari ini nak buka puasa kat istana Hinggap di Seri Iskandar (SIDEC)... Seri Iskandar belum ada McD lagi... kalo takat KFC tu ada lah..

okey... selamatlah menghayati semua maksud yang tersirat dan tersurat...

~~~~~~~~~~~~~~~~
entri terdahulu...

Sebentar tadi, merayap-rayap kat blog JEJAKTREND,
aye terjumpa artikel nih....
huh.... macam tak percaya pulak...
sapa nak bertanggungjawab kalo semua ni betul...

apa-apapun layan artikel ni, yang dipetik dari JEJAKTREND...

dan apa kaitannya Uruguay Islamic Centre dengan Sijil Halal JAKIM dan daging Mcdonald tidak halal.... macam-macam
~~~~~~~~~~~~
oleh kerana artikel berkaitan kat jejaktrend dah tak der... makanya entri ini juga akan di'selamatkan' juga.   maaf kepada semua andainya artikel ini mengganggu ketenteraman anda semua terutama peminat McD...

Entri yang cantik [dalam hidup seorang blogger]

Assalamualaikum dan salam Ramadan,

maaf kepada semua, entri ciplak lagi untuk kali ini.
namun harapnya dapat dibaca dan difahami semua yang membaca...

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Dari bujang-kahwin No 1, no.2,  DLL.
Dari pakai moto kap, kancil-wira, Honda, seterusnye..
Badminton, Golf
Rumah sewa, rumah murah, rumah teres, banglow....
Technician, supervisor, engineer, manager...
Tv 14', 21', 29', Home theather...
Sg Danga, Tanjung Leman, Langkawi, Hadnyai, Bangkok ..
Dalam semua segi kita mau kan perubahan kearah yang lebih baik dan glamour...
mancing kat parit /longkang ---- sungai --- kolam (bayar punye)----
laut dalam (sewa bot mewah)....... Kalong

..... T E T A P I .....

KITA JUGA LUPA....
SEMAKIN BANYAK KITA KECAPI KEJAYAAN, SEMAKIN HAMPIRLAH SAAT KEMATIAN KITA....

DITAKUTI SEMAKIN BERJAYA, KITA SEMAKIN LUPA, SEMUA YANG KITA DAPAT ADALAH PEMBERIAN TUHAN...'ON LOAN'...

SETIAP KALI KITA BUAT ACTION PLAN ATAU BUAT REVISION,
BERAPA BANYAKKAH KITA MASUKKAN ITEM-ITEM YANG MEMBAWA KEARAH 'PERSEDIAAN UNTUK MATI'

Umpamanya:
1) tak sembahyang ---- pastikan sembahyang-- -jadikan amalan.....
2) banyak maksiat ----- kurangkan ----- hapuskan....
3) Bangi ---- madinah ---- mekah---
4) sedekah RM1.00 ---- RM10.00 --- RM100.00/
5) sembahyang dirumah --- sembahyang di surau/masjid. ....
6) 5 jam sehari menonton TV ----- 3 jam TV & 2 jam majlis ILMU......
7) 3 jam baca suratkabar/majalah /internet ----- 2 jam majalah/surat khabar/internet & 1 jam membaca AL QURAN /selawat , zikir.
8) Apa-apa aktiviti yang hasilnya adalah untuk AKHIRAT.

Tetapi apa yang banyak berlaku pada ZAMAN AKHIR ini ialah PERSONAL
improvement banyak kepada kearah KEDUNIAAN SEMATA.
Perkara berkaitan AKHIRAT slowly di ketepikan... . .

Contohnya:

Kalau dulu rajin dan tak tinggal 5 waktu, tetapi beransur-ansur. .......

Kalau dulu tak kenal DANGDUT/KARAOKE. .. bila tuhan beri kenaikan pangkat & gaji lebih benda seperti ni dah jadi biasa... Macam macam lagi yang kita pun sedia maklum dan tahu... malah berlaku dikalangan ahli keluarga kita, jiran, rakan-rakan, DLL. Jadi samalah kita membuat BALANCE ACTION PLAN, BALANCE OBJECTIVE & TARGET dan BALANCE IMPROVEMENT.

Tuhan beri semua makhluk didunia ini 24 jam sehari, tiadalah seorang pun yang mendapat kurang atau lebih barang sesaat pun... Tuhan juga memberi kita peluang untuk menggunakan masa yang ada untuk di manafaatkan. ..dengan sebaik mungkin.. Tuhan hanya mahu kita beramal selama lebih kurang 40~~50 tahun demi untuk mendapat balasan Syurga untuk selamanya...

......infiniti. ......

Semuga tuhan terus memberi kita petunjuk dan hidayah untuk kita berjaya
di dunia dan akhirat.

1. Roh para Nabi dan utusan menuju ke Syurga Adnin..

2. Roh para ulama menuju ke Syurga Firdaus ..

3.. Roh mereka yang berbahagia menuju ke Syurga Illiyyina.

4. Roh para shuhada berterbangan seperti burung disyurga mengikut kehendak mereka.

5. Roh para mukmin yang berdosa akan tergantung diudara tidak di bumi dan tidak di langit sampai hari kiamat.

6. Roh anak-anak orang yang beriman akan berada di gunung dari minyak misik..

7. Roh orang-orang kafir akan berada dalam neraka Sijjin, mereka diseksa beserta jasadnya hingga sampai hari Kiamat.'

Telah bersabda Rasullullah S.A.W:

'Tiga kelompok manusia yang akan dijabat tangannya oleh para malaikat pada hari mereka keluar dari kuburnya:-

1. Orang-orang yang mati syahid.
2. Orang-orang yang mengerjakan solat malam dalam bulan ramadhan.
3. Orang berpuasa di hari Arafah.'

Sekian untuk ingatan kita bersama.

permohonan orang yang berdoa

Assalamualaikum dan salam Ramadhan,

sekadar ingatan:...

Dan apabila hamba-hamba-Ku bertanya kepadamu tentang Aku, maka (jawablah), bahwasannya Aku adalah dekat. Aku mengabulkan permohonan orang yang berdo'a apabila ia memohon kepada-Ku, maka hendaklah mereka itu memenuhi (segala perintah)Ku dan hendaklah mereka beriman kepada-Ku, agar mereka selalu berada dalam kebenaran


(QS. Al Baqarah: 186)
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...