FOLLOWER

4 September 2010

Antara Exora, Hujan dan Ribut serta Pendapat

Assalamualaikum dan salam Ramadan,

kita biasa naik kereta
kalau dulu-dulu naik motor dan keter second hand jer
pas tu ada duit sikit (rezeki dari Allah) beli la keter baru pulak

kita biasa minta pendapat orang
kerana kita mungkin pada masa tu tak buleh fikir... kot
tak pun pada masa tu saja nak test pendapat orang lain
tak juga... pada masa tu nak tau sama ke tidak pendapat kita dengan orang tu...

kita biasa dengar pendapat orang
sebab kita dah tanya/minta
kekadang tanpa ditanya

bila kamu bertanya pendapat orang lain
dan bila orang tu bagi pendapat
apakah kamu akan terus terima pendapat itu?
atau kamu akan fikir dulu
maksudnya kaji dulu... boleh pakai ke tidak
andainya kamu terus terima pendapat orang itu
dan kiranya pendapat orang itu akhirnya menyusahkan kamu
adakah kamu akan marah atau berang dengan orang itu
kerana bagi pendapat yang salah dan tak sama dengan kamu
kerana kamu mengharapkan orang itu bagi pendapat yang betul dan sama seperti kamu
kamu harus ingat bahawa tak semua pendapat dan pemikiran orang itu sama dengan kamu
kerana tak semua orang mempunyai otak dan cara pemikiran yang sama dengan kamu

dan kepada yang memberi pendapat pula
jangan cepat kecil hati andainya pendapat kamu tak diterima
jangan juga cepat kecewa andainya kerana pendapat kamu itu (bila diikut) menyusahkan orang
kerana kita tidak tahu apa yang akan terjadi
dan bukan kita yang menentukan segala nya.

boleh faham ker... citer nih...
aper-aper ajelah....

~~~
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...