FOLLOWER

16 Disember 2010

Wikileaks, Twitter dan Facebook

Assalamualaikum dan salam 1Dunia,

just nak share berita jer, jangan pulak korang pikir aye nak cari publisiti...

cerita ni tengah panas sekarang so... nak tumpang sekaki blog... blog ada kaki ker...

baca kat sini...->

Suatu penantian yang menyeksakan namun berbaloi

Assalamualaikum dan salam1Malaysia,

Suatu penantian... memang menyeksakan kalau terpaksa menunggu. Tak kira lama ke sekejap.  Namun ada ketikanya penantian itu mendatangkan hasil yang berbaloi-baloi... macam menunggu durian di pondok durian kat dusun durian di Bota Kiri atau Lambor Kanan atau juga kat kebun durian arwah bapa kat Beruas... hehehe

sumber gambar:  mr. google
cerita dan gambar di atas tiada kaitan dengan apa yang aye nak ceritakan... mesti kah borang bengang sebab aye sering buat cerita separuh jalan lagi pulak suka tukar jalan cerita dan juga suka cerita tak habis... tergantung kan?... takper tunggu lagi...

Nak cerita tentang penantian atau penunggu? Sebuah penantian la... pagi tadi ada 2 orang tetamu datang menunggu untuk bertemu dengan bos... yang seorang ni tak buat appointment pun datang terjah jer, yang sorang lagi memang ada buat temujanji... okeh takper la... tunggu yer, kejap lagi bos sampai.  Tak tau pulak rupa2nya bos cuti... terpaksalah datang dari jauh untuk jumpa dengan tetamunya itu. Tetamu istimewa ?  tak tau pulak... mungkin pada bos special la, kalu tidak masakan dalam cuti pun sanggup datang ofis.

Al kisah 2 orang tetamu tadi... tungguuu punya tungguuuu, baru bos sampai... jumpalah dan bincanglah tentang sesuatu yang hanya mereka saja yang tahu...agak lama juga, sementelahan bos tu memang suka bersembang hanya aye ajer yang tak pandai sembang ... apa nak buat dah sejak azali cam tu...

Sekian adanya.... puas hati...

Kita hanya merancang

Assalamualaikum dan salam sejahtera,

baru tadi dok berkira-kira dan bercadang petang ni nak pi cari sayur, ikan, ayam dan bahan2 masakan lain cadangnya nak masak2 malam ni, dah beberapa hari tak makan dengan anak2... dok biar depa makan ngan bibik jer... sian nyer...


sumber gambar:  mr google... lagi
 cadang nak masak tu tak lah hebat macam gambar kat atas tu... tapi buleh la... kalau setakat ikan tilapia goreng atau bakar cicah air asam, sayur campur goreng atau masak lemak cili (tak boleh pedas - nanti anak2 tak makan), lagik... tauhu sumbat pun okeh jugak kan... tapi semua tinggal angan2 jer... mungkin untuk hari lain kot...

kenapa tinggal angan2? sebabnya hubby ada planning lain la pulak nak ajak pi Lekir, jumpa mak... ikut jer eekk... lagi pun hujung minggu ni mungkin tak dapat pi sana sebab hubby kerja..ye la...

sekian....

Perasan

Assalamualaikum dan salam 1Malaysia,

Perasan... rasanya ini adalah antara tajuk yang terpendek yang pernah aye catatkan... tapi tak lah masuk dalam Malaysia Book of Records... sebab tak dipertandingkan pun

Perasan atau ada sesetengah orang kata Perah Santan... dah habis santan tinggal hampas jadilah Hampehhh.

Apa nak cerita nih...

Yang sebenarnya dalam ingatan nak buat tajuk lain dan cerita pun lain, tapi bila dah cuit keyboard kat notebook 1Malaysia nih.. dah jadi lain pulak...

merapu lagi....

Hari Asyura - antara bida'ah dan realiti

Assalamualaikum dan salam Muharram (boleh ker?),

Hari ini 10 Muharram 1432 Hijrah bersamaan 16 Disember 2010.  Pagi tadi dalam program tanyalah Ustaz di TV9 dengan tajuk Hari Asyura... Banyak pengetahuan baru yang aye peroleh.  Cuma untuk mengulas lanjut apa yang ustaz cerita tu... rasanya tak dapatlah sebabnye aye bukanlah handal sangat nak berhujah, kalau setakat ulang balik boleh le... tu pun tak dapat juga sebab tak sempat juga sebab tak sempat salin, cuma ingat jer apa yang ustaz cakap... rasanya boleh leh untuk ingatan diri sendiri kot...

Berbalik pada Hari Asyura, teringat aye masa zaman bebudak dulu... masa tu dalam group sedara mara dan sepupu sepapat aye sorang jer perempuan yang besar sikit, lain2 adik2 tu masih baby... so dah takder geng lain ikut jer abang2 dan sepupu sepapat tu panjat pokok kelapa... hehehhe... tak der la panjat tunggu kat bawah tolong kutip daun jer... sementara tunggu bubur masak.  ha nak cerita juga bab masak bubur asyura ni gotong royong oleh pak pak sedara dan tok2 sedara pangkat nyang pun ader... bila bubur (manis & berempah) masak jer... kami le jadi tukang rasa dulu... tak payah guna mangkuk ... guna tempurung kelapa... Oit... kami bebudak ni buat pertandingan tau, sementara tunggu bubur masak kami basuh dan kikis sabut2 dan apa2 yang ada kat tempurung tu... gosok sampai berkilat.... wauuuuu.... bila makan ramai2 sambil duduk atas batang pokok kelapa yang dah tumbang ... seronok nye... masa bebudakkk bukan kira nak malu dengan budak lelaki... ace sekarang.... idak ler...

Lupa lak nak citer lagi... kenduri asyura tu buat kat laman rumah Nyang (tapi kami panggil Tok sebab terikut-ikut ngan Paksu yang masa tu lebih kurang sebaya jer kami) eh... masa tu Nyut pun ada lagi.. kampung di dalam kawasan Tembila, Kg Raja, Besut, Terengganu.... meriah nye...

Bila tiba hari Asyura setiap tahun memang terkenang juga peristiwa tu... zaman kanak2, mana nak kutip lagi... gambor pun takder... kat kampung mana le ada semua tu ... cuma simpan dalam kotak memori jer... yang semakin lamasemakin luput dan terhakis... nak jumpa sepupu sepapat tu pun dah payah sekarang nih... ye lah semua dah berkeluarga....

Sori yek... gambor tak der...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...