FOLLOWER

1 Mac 2011

Bila bercinta dengan tasbih

Assalamualaikum dan selamat sejahtera 1Malaysia,

Bila bercinta dengan tasbih.  Sejak bila mula bercinta dengan tasbih dan mengapa bercinta dengan tasbih?

Bercinta dengan tasbih memang bagus, hari-hari dan saban waktu setiap detik hati akan sentiasa berzikir ingatkan Allah.

Tapi... jangan pula bila tiada tasbih di tangan hati mula lupakan Allah.  Allah itu sentiasa di hati, walau tanpa tasbih, kerana tasbih itu pada aye hanya sebagai alat untuk membilang dan memudahkan kita untuk berzikir kerana ia dapat memberikan penghayatan dan bilangan zikir yang telah diungkapkan oleh lidah atau juga hati.

Kelebihan tasbih yang lain adalah bukan sahaja untuk membilang dan menggerakkan buahnya untuk zikir kepada Allah.  Aye ingin kongsikan antara kelebihan tasbih selain dari di atas.... sebelum tu aye mohon maaf dan mohon pengertian ini bukanlah ajaran songsang atau ajaran sesat... tetapi sekadar berkongsi pengetahuan dan pengalaman yang diperolehi dari seorang Ustaz.  Eh... celoteh panjang pulak...

Caranya (ewah... macam resepi pulak)... pegang tasbih di bahagian atas atau kepala tasbih dan dibiarkan tergantung di atas makanan atau minuman tanpa menggerakkannya (tangan mesti tetap dan tidak bergoyang).  Dalam beberapa saat, perhatikan tasbih itu dengan sendirinya akan bergerak dalam bulatan sama ada dari kiri ke kanan atau dari kanan ke kiri seperti pusingan jam atau lawan arah jam.

Tasbih berkenaan akan bergerak dalam kelajuan yang berbeza mengikut kekuatan zat makanan atau minuman tersebut.

Pergerakan tasbih mengikut arah jam (kanan ke kiri) bermaksud makanan tersebut adalah baik dan sesuai untuk dimakan.

Sebaliknya jika tasbih berkenaan berputar berlawanan arah jam (kiri ke kanan) memberi makna makanan berkenaan kurang sesuai atau tidak elok untuk kesihatan dan cuba kurangkan pengambilannya.

Kesimpulan:
1.  Biarpun makanan yang diambil itu adalah dari sumber yang halal atau sememangnya halal tidak semestinya ia baik dan sesuai untuk dimakan dalam kuantiti yang banyak. 
2.  Yang pentingnya anda cuba sendiri di rumah dan perhatikan apa yang berlaku dan kaitannya dengan pengambilan serta kesihatan.  Sebagai contoh makanan segera dan nasi.

Sekian, semoga mendapat manfaat

Suami isteri itu seharusnya bagaimana

Assalamualaikum dan selamat sejahtera 1Malaysia,


Suami isteri itu seharusnya bagaimana?  Seharusnya siapa sahaja yang sudah berumahtangga mengetahui bagaimana sepatutnya suami isteri itu harus berlangsung.  Bukan itu sahaja bahkan sesiapa sahaja yang bakal mendirikan mahligai 'bertangga' itu harus mengetahui apa sepatutnya.

Berkongsi pandangan dan tips berumahtangga hasil dari tontonan rancangan Semanis Kurma bersama Dato' Ustazah Siti Norbahyah di TV9 beberapa hari lepas.  Dalam kehidupan berumahtangga, suami isteri itu seharusnya:

1.  Saling sayang menyayangi
2.  Saling hormat menghormati
3.  Saling bertolak ansur
4.  Saling percaya mempercayai
5.  Saling faham memahami

.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...