31 Mei 2011

Menunggu cerita baru tentang blog

Selamat sejahtera,


menanti ...
menunggu...
tibanya bila?
tunggu lah

Hari yang baru

Assalamualaikum dan selamat sejahtera,

Hari yang baru?
Esok... kerana esok adalah 1 Jun 2011
hari yang baru untuk bulan Jun

Hari ini adalah hari terakhir untuk bulan Mei 2011
Dan... hari ini juga hari terakhir bagi beberapa orang
Hari terakhir di jabatan ini dan esok akan tiba orang baru... bersamaan dengan hari yang baru!!

AKU KATA TAK NAK , TAK NAK LAA !

Assalamualaikum dan selamat sejahtera,


AKU KATA TAK NAK , TAK NAK LAA !


KATAKAN TIDAK KEPADA ROKOK....
LARANGAN MEROKOK DAH TAK MENJADI...
HANYA INI SAHAJA SUMBANGAN YANG MAMPU DIBERIKAN SEMPENA HARI TANPA TEMBAKAU SEDUNIA

Segmen ringkas sempena HARI TANPA TEMBAKAU SEDUNIA pada setiap 31hb Mei, dianjurkan oleh blogger Ben Ashaari

syarat no. 1 dan 2 dah siap.

nak jawab soalan no. 3 pulak... rasa macam kelakar tetapi pada zaman moden yang serba vasss ni... tiada yang mustahil. 

Biarlah apa pun yang berlaku jawapan skema kepada soalan kenapa saya tidak tidak merokok adalah ... Saya tidak merokok kerana saya seorang wanita.  Merokok itu bahaya untuk kesihatan wanita terutama bagi wanita hamil kerana boleh memberi kecacatan pada janin.


Jom sebarkannya .... penyertaannya sangat mudah ..
  1. Buat satu entri.. letak banner kat atas ni ..
  2. Tajuk : AKU KATA TAK NAK , TAK NAK LAA ! dan linkkan ke entri ni bukan di sini tetapi di link sini http://www.benashaari.com/2011/05/segmen-24-jam.html 
  3. Siap.. tu jer.. tinggalkan url entri anda di ruangan komen ini berserta kenapa anda tidak merokok ..

sekian.... KATAKAN TIDAK KEPADA ROKOK!

30 Mei 2011

Memang dah pasti

Assalamualaikum dan selamat sejahtera,

Sesaja boring jer...
tak ada apa nak hupdate kat sini...
baca entry pagi... no komen..
memang tak der komen le...
ater dah tak bagi komen kan...

udah la dulu...merepek jer malam2 nih...

huhuhuu.... dalam berita tadi tengok pasal pernikahan salleh yakob di Kulai... hah... apa Kulai?
no komen jugak...

hah... layan

Isnin blues? | No komen

Selamat sejahtera,

Hari ini hari Isnin
Monday Blues Symptom?
No Comment?
Tak per.. dah biasa
dah banyak entry yang tiada pengomen

So, kalau no comment untuk entry ni pun aye tak kisah...
No heart feeling also!

Sekian.

29 Mei 2011

Saya Mahu Lost World of Tambun Ipoh White Coffee dari Eyriqazz.Com

Assalamualaikum dan selamat sejahtera,


Saya Mahu Lost World of Tambun Ipoh White Coffee dari Eyriqazz.Com.

Actually ini adalah entry mengejut kerana aye dah kekeringan idea untuk update blog ni... Tetiba terserempak pula dengan contest anjuran Eyriqazz.com.  Oleh kerana saya memang penggemar kopi yang tegar, walau bagaimanapun belum sampai lagi ke tahap ketagih.  Cuma saya memang suka bau dan rasa kopi puteh... Opps! ini bukan keperluan atau syarat penyertaan small contest nih.

Yang sebenar-benar syarat dan keperluan contest boleh lihat di sini.

Dan ini adalah slogan aye untuk menyertai contest ini:-

Saya Mahu Lost World of Tambun Ipoh White Coffee dari Eyriqazz.Com kerana saya adalah pengemar kopi dan saya ingin menikmati keenakan rasa dan aroma kopi percuma dari Eyriqazz.com.

Macam mana?...

Layan jer...

Ada masa bertambah dan ada ketikanya berkurangan | Bukan teka teki

Assalamualaikum dan selamat sejahtera,


Iman itu bisa bertambah dan bisa berkurang. Ketika kita (banyak) mengingat Allah, kita menjadi takut kepada-Nya, (kita laksanakan perintah-Nya dan kita tinggalkan larangan-Nya) maka pada saat itulah iman kita bertambah. Dan apabila kita lalai dari mengingat Allah, kita lupa akan (surga dan neraka)-Nya, kita sia-siakan (perintah dan larangan)-Nya, maka pada saat itulah iman kita berkurang.  ('Umair bin Khumasyah)

28 Mei 2011

28 Mei 2011 | Pendaftaran Pelajar Baru e-PJJ UiTM (Diploma) dan Pendaftaran Kolej Pelajar Lama (Diploma)

Assalamualaikum dan selamat sejahtera,

Secara kebetulan pada hari ini 28 Mei 2011 juga ada beberapa jemputan kenduri dan majlis tetapi tidak dapat dihadiri kerana bertugas semasa Pendaftaran Pelajar Baru e-PJJ.  Mohon maaf kepada semua.

Dan... pada hari ini juga seseorang yang penting telah berlepas ke UiTM Dungun untuk menyambung pengajiannya di sana... Good Luck.  Mohon maaf kerana tidak dapat menghantar walaupun untuk ke muka pintu rumah cuma...

Kepada semua pelajar baru e-PJJ selamat melanjutkan pengajian semoga tabah mengharungi setiap detik.  Ingatlah bahawa orang yang menuntut ilmu itu hidupnya penuh dengan pahala.  Bersabar mengharungi ujian dan kuatkan semangat untuk terus menyambung semangat ... yang mungkin pernah hilang suatu ketika dahulu.

Sekian.

Ingat yer! tak nak guna dan jangan guna nama tu

Assalamualaikum dan selamat sejahtera,

Untuk ingatan kepada diri sendiri oleh kerana dah tau cerita ini.  InsyaAllah kalau ada anak cucu akan datang kalau boleh jangan guna nama tu...

Cerita apa?

Cerita tu pasal seorang pemuda, Mohd Ashraf Hafiz Abd Aziz, 25, untuk menukar jantina dan nama kepada Aleesha Farhana Abd Aziz .  Baca cerita tu kat sini

Memang! banyak dah blog lain atau akhbar lain yang buat cerita tu, tapi aye jadikan blog kat atas tu sebagai rujukan sebab aye baca kat blog dia... SO!

Tiada salah pada nama tetapi tidak salah juga pada maksudnya.  Tetapi perbuatannya yang tak patut dipersetujui oleh sesiapa juga.  Semoga Allah memberikan hidayah dan petunjuk kepada Mohd Ashraf dan sesiapa yang mempunyai hasrat sama dengannya supaya bertaubat dan kembali ke pangkal jalan.

Semoga Allah selamatkan kita dan anak keturunan kita dari gejala sedemikian.  Jauhkanlah bala bencana.  Amin.

27 Mei 2011

MAD - Masa untuk kaum hawa sahaja di Tini Spa

Selamat sejahtera,

Di hari minggu ini apa kata kita rehatkan badan dan minda seketika.  Belailah diri dengan jayanya.  Rehatkan diri.  Kerana diri yang sihat adalah kerana mempunyai rehat yang cukup dan belaian yang manja...

Dengan penjimatan sehingga 88% untuk Rawatan Muka Dermalogica + Urut Aromaterapi + Pengetonan Badan + Rendaman Kaki & Sajian Ringan di Tini's Spa di 2 Lokasi Spa Tini iaitu di Ampang dan Shah Alam Selangor.

MAD Deal of the Day: RM48 instead of RM384 for: Dermalogica Facial + Aromatherapy Massage + Body Toning + Foot Soak & Light refreshments at Tini's Spa, 2 Locations.

It'd been a while since we promoted girlie time haven't we? We got this special deal for you! Not only it is a relaxing session, not only its a facial session but also its a body toning session!

So go on bring your girlfriends along and look good together! Also get rewarded with every purchase they make with your link!

Maaflah entry ni bercampur aduk sikit bahasanya.  Untuk dapatkan maklumat lanjut dalam Bahasa Malaysia, sila rujuk di sini.

Bukan Hadis Nabi S.A.W

Assalamualaikum dan selamat sejahtera


Baca tulisan berikut:  Sabda Rasulullah SAW "Dunia ini ibarat bangkai. Hanya anjing sahaja yang akan merebut bangkai."

Tolong ingat bahawa tulisan di atas bukanlah hadis Nabi S.A.W seperti yang biasa kita pernah baca atau kita dengar.

Baca pula ulasan berikut, mengapa ia bukan hadis Nabi S.A.W:

1. Sebenarnya ia bukan hadis Nabi saw.  Ertinya Nabi tidak pernah mengatakan perkataan yang sedemikian bentuknya.

2. Menurut Syeikh Nasiruddin al-Albani : Mengkatagorikan ia sebagai hadis Maudhu’ (palsu)
  • Syeikh Nasiruddin al-Albani (1914-1999) adalah termasuk pakar hadis kontemporari, lahir di Albania, fokus kajian beliau kepada bidang hadis sejak berumur 20 tahun.
  • Bermazhab Hanafi. 
  • Beliau adalah antara pakar rujuk hadis bagi negara Arab Saudi, Madinah, Damsyik, Mesir, Syria, India  (dilantik sebagai Ketua Masyaih hadis Universiti al-Salafiyyah) dan dunia Islam seluruhnya.
  • Bidang pengkhususan beliau ialah mentahqiq hadis (membuat kajian sama ada hadis-hadis Nabi yang digunakan oleh umat Islam benar-benar sahih atau tidak)
3. Diharap kita tidak mengambil hadis ini sebagai rujukan.

Wallahualam.
Sumber:  Ustaz Hj Supani

26 Mei 2011

BEN ASHAARI AJAK SERBU BLOG BARU

Assalamualaikum dan selamat sejahtera,

Ben Ashaari ajak serbu blog baru.  Terbuka kepada blog yang pengikutnya tak ramai, maksudnya bawah 1000.  Macam blog aye.

So tak mau cerita panjang lebar.  Dipendekkan cerita link blog ini adalah: http://yangbaik.blogspot.com


Sekian adanya, selamat menyerbu... yehaaa

Isteri kamu antara lelaki lain

Assalamualaikum dan selamat sejahtera,

Erk!!!... Eh hairan yer. Kenapa tajuk catatan ni 'Isteri kamu antara lelaki lain". 

Tajuk ini di buat adalah kerana gambar seperti hasil keywords yang diperolehi dari nuffnang.


kurang periksa pula mengapa dicari 'isterinya' di sini.  Jenuh jugaklah aye dok menggoogle dengan keyword tu... tak pulak jumpa blog aye dah sampai 30 halaman.

Untuk tidak menghampakan... aye sertakan di sini klip video yang disampkan oleh Ustaz Azhar Idrus,  klip ini dijumpai atas keyword 'isteri kamu antara lelaki lain'
memang sungguh menghampakan tidak tahu mengapa, link untuk klip video itu tidak dapat dipaparkan di sini...

So, andai ada yang berminat googlekan aje 'isteri kamu antaran lelaki lain' pasti kamu akan jumpa video Ustaz azhar Idrus yang aye maksudkan di atas.

Jadi.... layan lah dulu mana-mana yang ada kat sini
sekian, semoga memberi manfaat
.

Kematian, Kesakitan dan Kesihatan

Assalamualaikum dan selamat sejahtera,

Tanpa perlu banyak bicara, semua orang pasti akan merasai saat sihat, saat sakit dan bertemu dengan kematian.  Memang sungguh belum cukup lagi amal bakti kepada insan dan kepada Tuhan.  Sentiasa berbuat baik rasanya belum cukup memadai walaupun ia juga menyumbang pahala.


25 Mei 2011

Lawatan singkat ke Galeri Seni Tunku Nur Zahirah, UiTM Shah Alam

Assalamualaikum dan selamat sejahtera,

Lawatan singkat ke Galeri Seni Tunku Nur Zahirah ini dilaksanakan bukan secara berkumpulan atau bawa rombongan Cik Kiah tetapi lawatan peribadi sahaja.  Lawatan  yang dibuat secara adhoc untuk meninjau dan dijadikan kenangan peribadi.

Lawatan ini dibuat ketika waktu rehat semasa Bengkel KIK di Dewan al Ghazali, JPbSM.  Lokasi Galeri tidaklah jauh dari Dewan al Ghazali, membolehkan kami berlari sekejap ke sana.

Tidak banyak gambar yang dapat diabadikan tetapi cukup sekadar kenangan peribadi, untuk disemakkan di sini.  Ada bantahan? Okey, cadangan ditutup. :-)

Berhampiran pintu masuk

Antara arca yang terletak di luar galeri.  Sila abaikan arca (model) bertudung itu kerana dia bukanlah sebahagian bahan pameran. uhuks..
sebahagian daripada model kenderaan masa hadapan ciptaan pelajar-pelajar UiTM.  Kurang pasti pula dari program apa.
Sebahagian daripada model kenderaan yang dipamirkan.  Tidak termasuk model bertudung yang sedang 'control' ayu... Kononnn
Eh!... HA! cukup dulu gambar dalam galeri tu, dah habis posing tak kan semua gambar nak letak kat sini kan... sudah-sudah lah...

Masa untuk pulang ...


Layan jer...

Bila bosan melanda | Fikirlah untuk melaksanakan sesuatu yang membawa manfaat kepada orang ramai

Assalamualaikum dan selamat sejahtera,

Bila anda bosan buat apa?  Maksudnya anda buat apa ketika bosan atau boleh juga ditanya begini; dah bosan buat apa? Tak kan tak buat apa-apa kot.

Ada orang bila bosan cari coklat untuk dimakan.  Boleh ker?  Coklat.... bagus juga kan untuk hilangkan tension dan boring dan yang seangkatan dengannya.


22 Mei 2011

Alif dan Kamera Digital BENQ

Assalamualaikum dan selamat sejahtera,

Alif dan kamera digital BENQ. 

Kamera itu dibeli pada awal tahun kelahiran Alif.  Dan, sekarang setelah umur Alif mencecah 5 tahun bersemangat sungguh nak guna kamera BENQ.  Memang ummi dan ayah pada awalnya tak berapa nak berani nak bagi aliff guna sebab takut (tak habis dengan takutnye) nanti rosak, jatuh, pecah dlll.  Tetapi Alif memang pandai memujuk.  Daya pujukannya sangat tinggi, itulah antara sebabnya mengapa kamera itu akhirnya terjatuh juga.... ke tangan Alif.

Tetapi setelah diberi kepercayaan... lihatlah hasilnya.
nak bagi suspen sikit.... ini adalah gambar bumbung (siling) depan kat rumah atuk di Lekir dan gambar bawah adalah kaki Alif... just wonder... kenapa sebelah sahaja...

tak per tengok lagi... gambar berikutnye

oppss!!! tersalah fokus pulak... nak ambil gambar siapa nei...
atas kiri; Tok Cu,  kanan pulak gambar muqaddam kot, dan bawahnya baju adik la pulak... mukanya mana?...

tengok lagi

hmmm... gambar makanan pulak, atas kiri adalah hidangan untuk kawan2 opah yang sedang berzanji, kanannya pula adalah antara ulam-ulaman untuk hidangan makan tengahari.  gambar bawah kiri dan kanan adalah piring dan cawan.... ada2 aje alif nie....

tengok lagih...
waaa..... antara model pilihan alif yang sporting... caya lah...

last but not least...

taraaaaaaa

inilah Alif...

sebenarnya banyak lagik gambar yang sempat dirakam oleh Alif tapi tak dapatlah ummi nak letak semua kat sini... nanti penuh pulak kuota... sikit dulu lah ye, lain kali ada gambar lain untuk sesi fotoshoot yang lain plak...

sekian.

21 Mei 2011

Do you wonder where your home is truly safe?

Assalamualaikum dan selamat sejahtera,

Adakah anda pasti dengan keselamatan rumah anda?  It is sound silly. Of Course I know that because at first I write in Malay then I wrote in English... yet it is broken language. 

My purpose is to stroy about ADT.  What is ADT.


Lidah kelu untuk berkata-kata

Assalamualaikum dan selamat sejahtera,

sumber:  google.com
Tiba-tiba mulut terasa seperti diplaster dan tidak mampu berkata-kata.  Walaupun di dalam hati tak tahulah punya nak bercakap.  Lantas jadikan jari dan pena ini sebagai mangsa untuk meluahkan segala yang tersirat.  Walaupun yang sebenarnya tiada apa yang nak dibicarakan kerana telah kekeringan idea dan ingatan juga semakin menipis..... sedih!!!!

.

Manfaatkan ilmu

Assalamualaikum dan selamat sejahtera,

Tiada apa yang istimewa, kalau kita tiada ilmu




~~~~~~~~~~~~~~

Barang siapa mengetahui bahwa dunia ini adalah negeri tempat berlomba untuk meraih dan mengumpulkan amal shalih, dan ia pun mengetahui bahwa semakin tinggi kedudukan seseorang dalam ilmu dan amal maka makin tinggi pula kedudukannya di surga kelak, maka ia tidak akan menyia-nyiakan waktu sedikitpun dan akan berusaha memanfaatkannya dengan sebaik-baiknya, dan ia tidak akan melewatkan kesempatan sekecil apapun untuk berbuat baik.
(Ibnu 'Aqil)

20 Mei 2011

Samakah Ujian Hidup Realiti dan Nur Kasih

Assalamualaikum dan selamat sejahtera,


Dalam kehidupan kita di dunia realiti yang sebenar-benarnya, sama ada sedar atau tidak kita akan berhadapan dengan pelbagai cubaan dan ujian.  Bermula dari dilahirkan meniti alam persekolahahan, alam remaja, alam dewasa dan sehingga sekarang dan akan datang juga.  Sama ada mahu atau tidak kita akan berhadapan dengan segala macam ujian.  Berat atau tidak bergantung kepada kekuatan kita untuk menghadapinya.  Di dalam al-Quran sendiri ada dinyatakan bahawa setiap ujian yang diturunkan adalah atas keupayaan kita menghadapinya.

Jaga dan harapan

Assalamualaikum dan selamat sejahtera,


Apabila Anda berharap agar Allah senantiasa menganugerahkan kepada Anda apa-apa yang Anda cintai dan sukai maka hendaklah Anda senantiasa menjaga dan melaksanakan apa-apa yang dicintai dan disukai oleh Allah.
(Salah seorang ahli hikmah)

Ilmu bukan untuk orang sombong!

Assalamualaikum dan selamat sejahtera,



















Ilmu tidak akan bisa didapat oleh orang yang pemalu dan orang yang sombong.

(Abul Aliyah)

19 Mei 2011

19 Mei 2011 | Nur Kasih The Movie plus Cuti-Cuti Malaysia

Assalamualaikum dan selamat sejahtera,


19 Mei 2011 itulah tanggal mulanya filem Nur Kasih ditayangkan di seluruh pawagam di Malaysia.  Nak tengok ke?... Nak juga nak tengok macam mana kesinambungan cerita Nur Kasih dari sebuah drama bersiri ke cerita layar perak. 

Asal Malam Jumaat mesti ada cerita seram?

Assalamualaikum dan selamat sejahtera,



memang tak faham la...
sejak dari dulu dari zaman bebudak lagik
kalau macam Jumaat jer dikaitkan dengan cerita2 seram..
lalu bila tiba malam Jumaat selalu ponteng mengaji kat rumah jiran sebelah...

18 Mei 2011

Tak berapa nak jadi

Assalamalaikum dan selamat sejahtera,


Setiap hari yang dilalui pasti ada perubahan dan perbezaan di mana-mana. Tak kiralah pada pakaian, pada pemandangan, pada perasaan atau pada alam sekitar atau juga pada kawan-kawan.

Suatu hari juga pasti kita akan tempuhi saat yang menjadikan kita rasa tidak selesa atau rasa tidak bersemangat.  Lantas menjadikan hari itu seperti suram dan apa juga yang dihasilkan tak berapa nak menjadi.

Apa yang menyebabkan perkara itu atau perasaan itu tak berapa jelas.  Mungkin juga kerana terkejut bangun dari tidur.  Gangguan semasa tidur yang membawa kepada hari siang kita terganggu.

Ada sesiapa boleh bantu?....

Sila....

17 Mei 2011

Teringin nak buat baik?

Assalamualaikum dan selamat sejahtera,

gambar hiasan, sumber:  google

Anda teringin nak buat baik?  Buat lah! Jangan tangguh-tangguh lagi.  Paling senang sekali SENYUM. Senyum juga perbuatan baik.

Memang susah nak buat baik.  Kenapa susah, sebab tak semua orang suka kita buat baik.  Bila kita buat tak baik ramai orang suka sebab mereka suka melihat kejatuhan kita.  Bila kita buat baik mereka tak suka kerana mereka tak suka melihat kita baik...

layan jer la... nak buat macam mana lagi kalau dah memang sifat manusia begitu.  Kita dah lihat kan dalam drama, macam tulah sifat manusia di luar drama pun.


Berhati-hati

Assalamualaikum dan selamat sejahtera,


genyeh-genyeh mata, terjaga jap buat susu untuk anak
ingat nak tidur balik... tak jadi pulak... sebabnya......

ternampak laptop atas meja tak kemas lagi
on .... apa benda tu... dah lupa nama nya...

online sat...

takjadi lah nak sambung tidur balik neih....mengigau rupanya...


~~~~~~


gambar hiasan.....



Hati manusia itu ada tiga macam : (1) Hati laksana gunung yang tidak bisa disingkirkan oleh apa pun; (2) Hati laksana pohon kurma yang memiliki batang pohon yang kokoh tetapi angin membuatnya melambai-lambai; dan (3) Hati laksana laksana bulu yang condong bersama angin ke kanan dan ke kiri. (Sirri as-Saqthi)

16 Mei 2011

Mengapa bersedih?

Assalamualaikum dan selamat sejahtera,


Saja nak tanya ... mengapa bersedih?

Ada banyak benda dan banyak perkara yang membuatkan kita bersedih.

Antaranya, ketika ditinggalkan (kekasih?), ketika bersendirian tanpa kawan untuk mengadu (?), ketika sakit, ketika kehilangan sesuatu, kita bersedih bila perancangan yang dirancang tidak menjadi dan tergendala dan macam-macam sebab lagi...

Sebenarnya tiada apa yang nak disedihkan kerana yang membuatkan kita bersedih adalah kerana air mata kita dah lama tak keluar dan bila air mata itu keluar kerana hendak membersihkan mata kita... memang sakit untuk menerima kenyataan ini (macam lah... penulis ini tidak pernah bersedih).????!!!


layan...

"Aku belum pernah melihat orang yang paling lama bersedih daripada al-Hasan. Ia berkata, kita tertawa, sementara bisa jadi Allah yang telah melihat amal-amal yang telah kita perbuat berfirman, 'Aku tidak mau menerima amal-amal kalian sedikitpun.'"  (Yunus bin 'Ubaid)

16 Mei 2011 | Hari Guru Ke-40

Assalamualaikum dan selamat sejahtera,



Selamat Hari Guru.  Terima kasih cikgu.  Jasa dan baktimu dalam mendidik kami tetap dikenang.  Pengorbananmu disanjung tinggi.

Sekian, terima kasih

15 Mei 2011

Susah sangat ke nak mengalah

Assalamualaikum dan selamat sejahtera,

Dalam kehidupan ini kita tak selamanya boleh dan tak selamanya juga kita mampu hidup sendirian.  Walau sekuat mana atau sehebat manapun kita, adakalanya kita memerlukan khidmat dan bantuan orang lain. 

Tetapi bila kita rasa kita adalah orang yang hebat dan kuat mengatasi segala-galanya atau bila kita rasa kita mampu berhadapan dengan sebarang kemungkinan ia akan menjadikan kita seperti orang yang sombong.  Peraturan dibuat sebagai panduan dan sempadan untuk kita menghadapi sesuatu situasi.

Betul! Melanggar peraturan adalah satu kesalahan, namun tidak menjadi kesalahan sekiranya kita mengalah sedikit untuk memberi kemudahan dan melepaskan kesusahan orang lain.  Kita telah ikut peraturan dan garis masa yang ditetapkan, tetapi orang lain tidak dapat mengikutnya mungkin kerana sebab-sebab tertentu yang diluar kawalan.

Kita harus sedar dan harus juga memahami situasi orang lain.  Di situ kalau berkorban sedikit waktu dan tenaga untuk melepaskan kesusahan orang bukankah satu kemenangan buat kita.  Ya! mungkin juga ada orang akan mengatakan kalau kita tidak ikut peraturan dan garis masa yang ditetapkan kita akan menjadikan orang itu 'naik lemak' dan sukar dikawal.  Tetapi tahukah kita apa yang kita rasa bila kita berada di situasi itu.

Memang! kalau nak bercerita bab berkorban masa dan tenaga, tak semua orang suka.  Kita lebih suka bercerita tentang kesusahan kita tanpa mengambil peduli akan hati dan perasaan orang yang dalam kesusahan.

Agak sukar untuk ditafsirkan bagaimana untuk diceritakan pun agak sukar kerana manusia ini corak pemikiran dan gaya berfikir berbeza.  Tak semestinya orang yang pandai bercakap, lantang bersuara itu punyai naluri ingin membantu yang ikhlas untuk kebaikan orang. Dan !... tak semua juga orang yang tak pandai cakap itu tak punya perasaan. 

Renung-renungkan.  Kita mungkin akan berasa selesa dengan cara kita dan apa yang kita ada sekarang.  Namun kita juga perlu ingat bahawa suatu masa kita akan memerlukan bantuan orang lain juga.  Tidak semestinya orang yang kita bantu itu yang datang menolong dan tidak semestinya juga orang yang kita tidak bantu itu akan membantu kita.

Serius catatan ini kerana hati rasa kurang selesa dengan penilaian dan pendapat orang lain tentang memberi kesenangan untuk memudahkan idup orang lain.

Sekian.

Proton Persona kereta kedua selepas Proton Exora?

Assalamualaikum dan selamat sejahtera,

sumber:  Google
Proton Persona sebagai kereta kedua?  Sesuai juga, sebab boleh digunakan untuk berulang pergi kerja.  Kalau guna Exora untuk pergi kerja naik berdua sahaja... tak berbaloi ... dah lah harga minyak dah naik... nak juga sesekali merasa guna minyak Ron 97, selalu sangat guna minyak Ron 95 orang kata tak berapa elok.  Ala macam kita manusia sesekali nak juga kan rasa makan makanan yang enak2 dan berkualiti...  merepek lagi.....

Nak cerita banyak tentang kereta nih memang aye tak pandai (lagik... ayat skema jer).  Memang aye tak mahir dalam bab-bab automotif... kalau bab cerita sensasi artis Malaysia... lagi bukan line aye... Betul!... nak buat sesuatu cerita yang menarik kita perlu banyak membaca dan banyak buat kajian serta nilai dan kehendak pasaran pembaca dan pengguna sesuatu produk. 

Proton Persona memang mempersonakan dan menarik... tunggu green light jer... boleh beli sebiji untuk kegunaan harian dan aktiviti santai bersama keluarga. Taklah berat sangat kerja si Exora, ke sana ke sini semua lanyak jer...

kalau nak baca tentang kereta sedan terbaru keluaran Proton boleh jumpa Paultan. Memang banyak maklumat tentang automatif.

Okey yang sebenar-benarnya aye nak katakan baru jer dapat BE pasal Proton Persona, sebelum ni Proton Exora itupun masih lagi dalam genggaman... tapi baru jer dapat Proton Persona dah terlepas pula BE tentang pencetak HP... boleh baca cerita dan promosi tentang pencetak HP di sini...

sekian adanya sebuah cerita caca marba mengalahkan pasembor dan rojak mamak lagik....

layan.....

Bersiaran kembali

Assalamualaikum dan selamat sejahtera,

Kita bersua kembali di arena ini setelah sekian lama menghitung rindu (ceeewahhhh).... mencuri masa dengan mengemaskini status terkini di sini... tiada cerita sensasi mahupun berita utama untuk dipamirkan...


layan.......



"Apa pendapat Anda bila ada seseorang yang pakaiannya terkena air kencing, lalu ia hendak mensucikannya dengan air kencing pula? Mungkinkah air kencing itu dapat mensucikannya? Tentu saja tidak! Kotoran tidak dapat disucikan kecuali dengan sesuatu yang suci. Begitu pula halnya keburukan yang pernah kita lakukan, tidak akan dapat terhapus kecuali dengan memperbanyak melakukan kebaikan". (Sufyan ats-Tsauri)

Rancangan tergendala

Assalamualaikum dan selamat sejahtera,

Rancangan awal yang dibuat secara tiba-tiba, walaupun dah rancang tapi tak sangka menjadi pulak.  Di malam Jumaat yang murni ini, suatu rancangan baru yang hebat telah terlaksana namun hanya separuh jalan.  Kita mampu merancang tetapi takdir yang menentukan.  Sesungguhnya kita manusia dan insan yang lemah dalam membuat keputusan.  Namun kelemahan itu bukanlah halangan untuk kita terus maju tetapi boleh juga dijadikan sebagai panduan di masa hadapan.

sekadar gambar hiasan dan tiada kaitan dengan jalan cerita....isk3
Nak tahu rancangan apa?  Beginilah dipanjangkan cerita, malam ini malam Jumaat ada Majlis Tilawah Al-Quran peringkat Negeri Perak di lansungkan di Pusat Latihan UiTM Kg Gajah Perak.  Sepetang tadi telah terfikir untuk pergi asalnya hanya berdua-duaan sahaja, namun tak sampai hati nak tinggalkan dua permata hati kat rumah... eh! permata hati yang ke-3 tu memang la... kena tinggal kalau berpergian malam2 cenggini.  So... bawaklah mereka berdua itu... belum lagi sampai dah tidur dalam Exora yang luas nih... ye lah... seharian tak tidur. OK.. sampai dah tempat yang dituju... bangunkan mereka dengan kasih mesranya menuju ke tempat makan (makan dulu baru selesa perut di dalam).

Sampai jer ke Dewan Bankuet, deme kata dalam dewan udah penoh... so keme numpang le duduk kat luar bawah khemah... huih anginnya sepoi-sepoi bahasa... ditemani nyamuk-nyamuk yang kelaparan.  Baru jer MB tiba kira-kira jam 9.00 malam... tak dapat nak tengok jelas sebabnya kami dok kat khemah, keter MB tu menuju ke Dewan, so tengok jerlah kat skrin tu hahhh... besar gedabak... alif kata macam tengok wayang... (mana tahu ntahnye... macam le pernah pi panggung wayang!) lantaklah...

Hasrat hati paling tidak dapat lah tengok Qari dari UiTM Perak (wakil Perak Tengah gamaknya) bertarannum kat astaka tu... tapi tak kesampaian, baru jer Imam Besar Masjid Perak Tengah baca doa permulaan, permata hati berdua tu udah buat perangai... sorang lapor yang lagi sorang cari ayah ... pulak!.. Sabor yer anak-anak, ... tak buleh jadik jugak, sampai jer Pegawai Agama berucap... makin kuat lah pulak angin deme tuh... aih... tak bleh jadik cam nih... moh le apaknya kita balik... anak2 udah meragam... karang lagi kuat pulak deme ngaji kat luar nih ngalahkan Qari dan Qariah kat dalam dewan tu pulak... balik lah.... ke Seri Iskandar... adalah 40 minit perjalanan biasa dari Pusat Latihan UiTM ke SIDEC ni... apaknya udah merajuk... ummi?... sambung buat blog nih ha... pas tu dok ngirakan kojer esok ngan hari KOnvo nanti...... Jemputlah datang yer ke PESTA KONVO UiTM PERAK pada 13 dan 14 Mei 2011! Banyak acara menarik yang disediakan.  Aye idak le terlibat secara lansung dengan perancangan pesta tu tapi nak jugak pergi tengok... pasti meriah nyer...

Itulah kesudahannya cerita sebuah rancangan murni yang tergendala di Malam Jumaat... Kome ingat rancangan apa?...

p/s:  Tajuk asal telah ditukar atas sebab-sebab yang tidak dapat dielakkan.

Ilmu bukan untuk orang sombong!

Assalamualaikum dan selamat sejahtera,









Ilmu tidak akan bisa didapat oleh orang yang pemalu dan orang yang sombong.
(Abul Aliyah)

13 Mei 2011

Proton Persona kereta kedua selepas Proton Exora?

Assalamualaikum dan selamat sejahtera,



sumber:  Google
Proton Persona sebagai kereta kedua?  Sesuai juga, sebab boleh digunakan untuk berulang pergi kerja.  Kalau guna Exora untuk pergi kerja naik berdua sahaja... tak berbaloi ... dah lah harga minyak dah naik... nak juga sesekali merasa guna minyak Ron 97, selalu sangat guna minyak Ron 95 orang kata tak berapa elok.  Ala macam kita manusia sesekali nak juga kan rasa makan makanan yang enak2 dan berkualiti...  merepek lagi.....



Nak cerita banyak tentang kereta nih memang aye tak pandai (lagik... ayat skema jer).  Memang aye tak mahir dalam bab-bab automotif... kalau bab cerita sensasi artis Malaysia... lagi bukan line aye... Betul!... nak buat sesuatu cerita yang menarik kita perlu banyak membaca dan banyak buat kajian serta nilai dan kehendak pasaran pembaca dan pengguna sesuatu produk. 



Proton Persona memang mempersonakan dan menarik... tunggu green light jer... boleh beli sebiji untuk kegunaan harian dan aktiviti santai bersama keluarga. Taklah berat sangat kerja si Exora, ke sana ke sini semua lanyak jer...



kalau nak baca tentang kereta sedan terbaru keluaran Proton boleh jumpa Paultan. Memang banyak maklumat tentang automatif.



Okey yang sebenar-benarnya aye nak katakan baru jer dapat BE pasal Proton Persona, sebelum ni Proton Exora itupun masih lagi dalam genggaman... tapi baru jer dapat Proton Persona dah terlepas pula BE tentang pencetak HP... boleh baca cerita dan promosi tentang pencetak HP di sini...



sekian adanya sebuah cerita caca marba mengalahkan pasembor dan rojak mamak lagik....



layan.....

Rancangan tergendala

Assalamualaikum dan selamat sejahtera,



Rancangan awal yang dibuat secara tiba-tiba, walaupun dah rancang tapi tak sangka menjadi pulak.  Di malam Jumaat yang murni ini, suatu rancangan baru yang hebat telah terlaksana namun hanya separuh jalan.  Kita mampu merancang tetapi takdir yang menentukan.  Sesungguhnya kita manusia dan insan yang lemah dalam membuat keputusan.  Namun kelemahan itu bukanlah halangan untuk kita terus maju tetapi boleh juga dijadikan sebagai panduan di masa hadapan.



sekadar gambar hiasan dan tiada kaitan dengan jalan cerita....isk3
Nak tahu rancangan apa?  Beginilah dipanjangkan cerita, malam ini malam Jumaat ada Majlis Tilawah Al-Quran peringkat Negeri Perak di lansungkan di Pusat Latihan UiTM Kg Gajah Perak.  Sepetang tadi telah terfikir untuk pergi asalnya hanya berdua-duaan sahaja, namun tak sampai hati nak tinggalkan dua permata hati kat rumah... eh! permata hati yang ke-3 tu memang la... kena tinggal kalau berpergian malam2 cenggini.  So... bawaklah mereka berdua itu... belum lagi sampai dah tidur dalam Exora yang luas nih... ye lah... seharian tak tidur. OK.. sampai dah tempat yang dituju... bangunkan mereka dengan kasih mesranya menuju ke tempat makan (makan dulu baru selesa perut di dalam).



Sampai jer ke Dewan Bankuet, deme kata dalam dewan udah penoh... so keme numpang le duduk kat luar bawah khemah... huih anginnya sepoi-sepoi bahasa... ditemani nyamuk-nyamuk yang kelaparan.  Baru jer MB tiba kira-kira jam 9.00 malam... tak dapat nak tengok jelas sebabnya kami dok kat khemah, keter MB tu menuju ke Dewan, so tengok jerlah kat skrin tu hahhh... besar gedabak... alif kata macam tengok wayang... (mana tahu ntahnye... macam le pernah pi panggung wayang!) lantaklah...



Hasrat hati paling tidak dapat lah tengok Qari dari UiTM Perak (wakil Perak Tengah gamaknya) bertarannum kat astaka tu... tapi tak kesampaian, baru jer Imam Besar Masjid Perak Tengah baca doa permulaan, permata hati berdua tu udah buat perangai... sorang lapor yang lagi sorang cari ayah ... pulak!.. Sabor yer anak-anak, ... tak buleh jadik jugak, sampai jer Pegawai Agama berucap... makin kuat lah pulak angin deme tuh... aih... tak bleh jadik cam nih... moh le apaknya kita balik... anak2 udah meragam... karang lagi kuat pulak deme ngaji kat luar nih ngalahkan Qari dan Qariah kat dalam dewan tu pulak... balik lah.... ke Seri Iskandar... adalah 40 minit perjalanan biasa dari Pusat Latihan UiTM ke SIDEC ni... apaknya udah merajuk... ummi?... sambung buat blog nih ha... pas tu dok ngirakan kojer esok ngan hari KOnvo nanti...... Jemputlah datang yer ke PESTA KONVO UiTM PERAK pada 13 dan 14 Mei 2011! Banyak acara menarik yang disediakan.  Aye idak le terlibat secara lansung dengan perancangan pesta tu tapi nak jugak pergi tengok... pasti meriah nyer...



Itulah kesudahannya cerita sebuah rancangan murni yang tergendala di Malam Jumaat... Kome ingat rancangan apa?...



p/s:  Tajuk asal telah ditukar atas sebab-sebab yang tidak dapat dielakkan.

Rancangan tergendala

Assalamualaikum dan selamat sejahtera,



Rancangan awal yang dibuat secara tiba-tiba, walaupun dah rancang tapi tak sangka menjadi pulak.  Di malam Jumaat yang murni ini, suatu rancangan baru yang hebat telah terlaksana namun hanya separuh jalan.  Kita mampu merancang tetapi takdir yang menentukan.  Sesungguhnya kita manusia dan insan yang lemah dalam membuat keputusan.  Namun kelemahan itu bukanlah halangan untuk kita terus maju tetapi boleh juga dijadikan sebagai panduan di masa hadapan.



sekadar gambar hiasan dan tiada kaitan dengan jalan cerita....isk3
Nak tahu rancangan apa?  Beginilah dipanjangkan cerita, malam ini malam Jumaat ada Majlis Tilawah Al-Quran peringkat Negeri Perak di lansungkan di Pusat Latihan UiTM Kg Gajah Perak.  Sepetang tadi telah terfikir untuk pergi asalnya hanya berdua-duaan sahaja, namun tak sampai hati nak tinggalkan dua permata hati kat rumah... eh! permata hati yang ke-3 tu memang la... kena tinggal kalau berpergian malam2 cenggini.  So... bawaklah mereka berdua itu... belum lagi sampai dah tidur dalam Exora yang luas nih... ye lah... seharian tak tidur. OK.. sampai dah tempat yang dituju... bangunkan mereka dengan kasih mesranya menuju ke tempat makan (makan dulu baru selesa perut di dalam).



Sampai jer ke Dewan Bankuet, deme kata dalam dewan udah penoh... so keme numpang le duduk kat luar bawah khemah... huih anginnya sepoi-sepoi bahasa... ditemani nyamuk-nyamuk yang kelaparan.  Baru jer MB tiba kira-kira jam 9.00 malam... tak dapat nak tengok jelas sebabnya kami dok kat khemah, keter MB tu menuju ke Dewan, so tengok jerlah kat skrin tu hahhh... besar gedabak... alif kata macam tengok wayang... (mana tahu ntahnye... macam le pernah pi panggung wayang!) lantaklah...



Hasrat hati paling tidak dapat lah tengok Qari dari UiTM Perak (wakil Perak Tengah gamaknya) bertarannum kat astaka tu... tapi tak kesampaian, baru jer Imam Besar Masjid Perak Tengah baca doa permulaan, permata hati berdua tu udah buat perangai... sorang lapor yang lagi sorang cari ayah ... pulak!.. Sabor yer anak-anak, ... tak buleh jadik jugak, sampai jer Pegawai Agama berucap... makin kuat lah pulak angin deme tuh... aih... tak bleh jadik cam nih... moh le apaknya kita balik... anak2 udah meragam... karang lagi kuat pulak deme ngaji kat luar nih ngalahkan Qari dan Qariah kat dalam dewan tu pulak... balik lah.... ke Seri Iskandar... adalah 40 minit perjalanan biasa dari Pusat Latihan UiTM ke SIDEC ni... apaknya udah merajuk... ummi?... sambung buat blog nih ha... pas tu dok ngirakan kojer esok ngan hari KOnvo nanti...... Jemputlah datang yer ke PESTA KONVO UiTM PERAK pada 13 dan 14 Mei 2011! Banyak acara menarik yang disediakan.  Aye idak le terlibat secara lansung dengan perancangan pesta tu tapi nak jugak pergi tengok... pasti meriah nyer...



Itulah kesudahannya cerita sebuah rancangan murni yang tergendala di Malam Jumaat... Kome ingat rancangan apa?...



p/s:  Tajuk asal telah ditukar atas sebab-sebab yang tidak dapat dielakkan.

7 Mei 2011

Siapa aku akan menghadap?

Assalamulaikum dan selamat sejahtera,









Ayahku pernah mengatakan bahwa apabila 'Ali bin al-Husain selesai berwudhu dan telah bersiap untuk shalat, tubuhnya akan gemetar dan menggigil. Pernah ada seorang lelaki yang bertanya kepadanya tentang hal itu, maka 'Ali bin al-Husain menjawab, 'Celakalah Engkau! Tidakkah kau tahu, kepada siapa aku akan menghadap? Dan kepada siapa aku akan bermunajat?'
(al-'Utaibi)

Teluk Batik kawasan perkelahan terindah di Seri Manjung

Assalamualaikum dan selamat berhujung minggu,


Teluk batik merupakan kawasan perkelahan yang terindah di Seri Manjung.  Selain daripada pantainya yang bersih, lanskap persekitarannya juga menarik.  Teluk Batik menerima pengunjung yang ramai pada hujung minggu terutama pada musim cuti sekolah.  Terdapat beberapa buat chalet untuk menginap dan apartment untuk disewa ketika bercuti di Teluk Batik.  Lain-lain maklumat mengenai kemudahan-kemudahan yang ada boleh didapati dari laman web Majlis Perbandaran Manjung (MPM).

Gambar di atas kiri, adalah antara mercu tanda atau pintu gerbang yang menyambut pengunjung ke kawasan pantai di Teluk Batik terletak di belakang deretan gerai cenderamata.  Gambar sebelahnya adalah anak tangga yang menuju ke suatu tempat rahsia... yang pastinya ia bukanlah tangga seribu seperti yang terdapat di Bukit Bendera Pulau Pinang... Nak tahu? Berdekatan dengan tangga berkenaan ada sebuah pondok laluan, carilah ia di Teluk Batik.

Dah penat berjalan rehat sekejap di deretan kiosk 'kosong' yang ada.  Kesempatan ini diambil oleh anak-anak untuk lepak dan merayau di kawasan lapang sebelahnya.  Terdapat juga flora dan fauna yang indah-indah.

Jika ke Teluk Batik jangan lepaskan peluang untuk menikmati aiskrim kembar yang enak dan menyelerakan terutama kepada anak-anak.  Ibubapa?... sesekali menikmati keindahan zaman kanak-kanak apasalahnya.  Cubalah aiskrim yang hebat itu... (Alif kata aiskrim ini rasanya sungguh hebat!).  Selepas makan aiskrim jalan-jalan tepi pantai di laluan pejalan kaki dan sekiranya bernasib baik dapat melihat sekawan burung-burung kecil berterbangan mengeliling pondok di kawasan sekitar.

"Pasir putih tepi pantai, ombak lari berkejaran, engkau berlari aku mengejar, di antara deru rindu kita berduaaaa"
Masa orang tak ramai bolehlah berlari berdua... menarik kan?


Dah seharian berlari, selepas menikmati lazatnya rasa aiskrim yang hebat dan keindahan alam di Teluk Batik... tiba masa untuk pulang...Sebelum meninggalkan Teluk Batik pastikan anda tidak meninggalkan sampah sarap merata-rata, gunakan tong sampah yang disediakan.

Yang sebenarnya ada banyak gerai yang menjual cenderamata seperti 'langsir siput', kipas siput, baju T... dan bermacam-macam lagi.  Cuma tak sempat nak 'capture' di sini sebab jurugambar dok sibuk bershopping hingga terlupa nak 'pukul' gambar...

Teluk Batik.... here we come!

Sekian.

6 Mei 2011

6 perkara penting baru sempurna

Assalamualaikum dan selamat sejahtera,


Ada enam perkara, apabila dimiliki oleh seseorang maka telah sempurnalah keimanannya :

(1) memerangi musuh Allah dengan pedang,

(2) tetap menyempurnakan puasa walaupun di musim panas,

(3) tetap menyempurnakan wudhu walaupun di musim dingin,

(4) tetap bergegas menuju mesjid (untuk melaksanakan shalat berjama'ah) walaupun di saat mendung,

(5) meninggalkan perdebatan dan berbantah-bantahan walaupun ia tahu bahwa ia berada di pihak yang benar dan

(6) bersabar saat ditimpa musibah.


(Yahya bin Muadz)

6 Mei 2011 dapat kad ucapan istimewa | Perlu tayang ke tidak?

Assalamualaikum, selamat sejahtera dan Selamat Ulang Tahun Kelahiran kepada yang berkenaan,


Pagi-pagi buka e-mail... walahai... sukanya.  Terfikir jugak nak buat entry tentang kad ini...tetapi kot2 nanti dikatakan perasan...

Tapi dah habis fikir lah ni... masa rehat tengahari baru sempat nak karang.. tu pun malas jugak nak mengarang panjang lebar...

Jangan jeles yer... sesiapa yang kerja di UiTM pasti dapat kat macam ni...Kad ini aye yang punya.


Terima kasih Dato'

5 Mei 2011

Panjang ceritanya tetapi bagus untuk hati

Assalamualaikum dan selamat sejahtera,



Pintu menuju kecerdasan ada empat :
(1) al-khauf (takut),
(2) ar-raja' (harap),
(3) al-mahabbah (cinta) dan
(4) asy-syauq (rindu).

Tiap pintu tersebut memiliki kunci masing-masing.

1)  Melaksanakan ibadah fardhu (wajib) adalah kunci pembuka pintu al-khauf;
2)  melaksanakan ibadah nafilah (sunat) adalah kunci pembuka pintu raja';
3)  cinta, senang dan rindu untuk beribadah adalah kunci pembuka pintu al-mahabbah; dan
4)  senantiasa berdzikir kepada Allah dengan hati dan lisan adalah kunci pembuka pintu asy-syauq.


(Dzun Nun)

4 Mei 2011

Rezeki bulan Mei 2011 | Nuffnang Buffered Earnings

Assalamualaikum dan selamat sejahtera,



Rezeki bulan Mei 2011.  Bulan Mei 2011 bermula dengan 1 Mei 2011 Hari Buruh Pekerja, beberapa hari kemudiannya bertambah lagi umur ku.  Bulan Mei juga ada hari Ibu, ada juga hari ulang tahun perkahwinan kami dan ada bermacam-macam peristiwa lagi... ha.... Konvokesyen UiTM ke-74...




Kembali semula kepada rezeki yangbaik untuk bulan ini....
as at 3 May 2011

Bulan Mei juga dapat tambahan Buffered Earnings dari Nuffnang... simpan lama-lama ye BE tu..

Antara Kempen yang sedang menyinggah adalah
3.  Mamil Gold - tiada catatan lagi... akan datang

Hopefully akan bertambah lagi...
Terima kasih Nuffnang

Sekian

*.*

Aktiviti siang hari 1 jam saja tak lebih kurang jangan

Assalamualaikum dan selamat sejahtera,


Jangan ditanya apa mereka nak buat dalam masa 1 Jam
Jangan ditanya juga apa nak dibuat dalam masa 1 jam
Dalam masa 1 jam macam-macam boleh buat
Antaranya; update blog sambil makan snickers dan minum air kotak dutchlady
Heh?... yup kalau makan nasi beriani gam ker nasi berlauk ker mana nak hupdate blog pulak.... habis 'selemoih' keybord

Sambil dengar agu Teratai nyanyian Paparock....
banyak pengajaran dalam lagu Teratai

sekian... sambung lah...nak solat Zuhur pulak nih...

Jaga pandangan | Jangan pandang-pandang

Assalamualaikum dan selamat sejahtera,


Pandangan mata itu sering menipu
Membuatkan kita kadang-kadang leka dan alpa
Pandangan hati menjadikan kita lebih berhati-hati
...





Barangsiapa menjaga pandangannya dari hal-hal yang haram, menanah diri dari syahwat, mengisi batinnya dengan muraqabah (merasa diawasi oleh Allah), menghiasi amalan lahirnya dengan mengikuti sunnah Nabi shallallahu 'alaihi wasallam dan tidak memasukkan ke dalam perutnya kecuali yang halal, maka firasatnya tidak akan meleset.
(al-Kirmani)

3 Mei 2011

Update cepat | PageRank dan Alexa dah menjunam

Assalamualaikum dan selamat sejahtera,

Khabarnya (kabur jer) Alexa telah atau sedang mengemaskini traffic.  termasuk juga dalamnya adalah blog aye... Hm... hari ni menunjukkan kejatuhan mendadak traffik Alexa... adakah kerana aye tidak pernah menyiarkan berita tentang gossip artis Malaysia.  Nak buat cerita tentang gossip artis Malaysia memang bukan bakat aye... kalau gossip kat ofis boleh ler... (twink2)... Idak ehhh.... tak buat gossip, kalau bercerita cerita yang benar di sebalik setiap kisah... dan rasanya tak pernah dan tak akan pernah menyebut nama individu terbabit secara langsung (bukan siaran langsung).  Selalunya aye akan buat cerita yang berkaitan dengan kehidupan seharian dan kaitannya dengan kehidupan kita di "sana"... eeeiiii takut pulak... nanti terbabas pulak.



Sesiapapun yang singgah dan terbaca catatan ni pasti kehairanan (at least bukan macam rusa masuk hotel armada).  Ya lah mana tak hairannya kalau tak pernah buat cerita sensasi tentang fasha sandha atau tentang rozita che wan yang cun melecun (terutama setelah jadi duta produk Safi Rania... persis ratu gitu...) tetiba perasan nak meletup meledak macam Beautifulnara.com. Huh!  memang perasan habis... dah tu pula kalau buat cerita tentang berita semasa selalu jer terlewat dan terbabas... sesekali jer ikut time contohnya macam cerita tentang Piala Suzuki AF 2010.  cerita tentang blog jari runcing pun sekadar di pinggiran jer... nak tumpang glamer konon... last2 dah rasa macam lari dari landasan keretapi pulak...hehehe


Akhirnya Hidup Seorang Blogger yangbaik ni seperti terawang-awang seperti layang-layang terputus talinya kerna disambar dek petir dan halilintar... tu lah gambaran kejadian setelah kekeringan idea dan tak dapat nak update selalu.  Makanya Rank Aleza Kassim Alexa jatuh menjunam seperti bom yang terhempas ke banglo mewah... ...sedihnye....

Eh... walaupun blog picisan kena ambil tahu jugak tentang PR dan Alexa nih... kerana semua itu memberi sedikit inspirasi dan semangat untuk terus berjaya dalam dunia blogging.


sekian... selamat berblogging dengan penuh iltizam dan semangat jitu untuk kebaikan sejagat.

Antara kekuatan hati, badan dan usia

Assalamualaikum dan selamat sejahtera,

Siapa yang kuat?
orang tua atau orang muda?
Pada zahirnya orang akan kata orang mudalah yang kuat
tetapi orang muda itu juga akan jadi tua
dan orang tua itu dahulunya juga pernah muda...

Terasa pulak diri ini dah tua....
beberapa hari lagi bertambah lagi nombor pada usia
tetapi ada apa pada nombor
bukan nombor ekor

ada apa pula pada usia?


~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Sesungguhnya Allah meletakkan kekuatan orang beriman di dalam hatinya, bukan pada anggota tubuhnya. Tidakkah Anda memperhatikan orang tua yang sudah lemah fisiknya tapi masih mampu berpuasa di siang yang sangat panas dan bangun di malam hari untuk melakukan shalat malam? Padahal banyak orang-orang yang masih muda lagi kuat fisiknya tidak sanggup untuk melaksanakannya.
(Syumaith)

2 Mei 2011

Apa yang mereka buat di Masjid tu?

Assalamualaikum dan selamat sejahtera,



Jagalah adab ketika berada di masjid.  Masjid itu lebih besar dan lebih tinggi martabatnya dari rumah banglo orang kaya-kaya atau hartawan kerana masjid adalah rumah Allah.



~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Barangsiapa yang duduk di dalam mesjid, maka sesungguhnya ia sedang duduk-duduk bersama Allah. Maka sudah sepantasnyalah baginya untuk tidak berbicara kecuali pembicaraan yang baik.
(Said bin al-Musayyib)

1 Mei 2011

Dah kenyang berhenti | Kalau boleh berhenti sebelum kenyang!

Assalamualaikum dan selamat sejahtera,


Hindarilah oleh kalian kekenyangan karena terlalu banyak makan dan minum, karena sesungguhnya hal itu dapat merusak tubuh, menimbulkan penyakit dan membuat malas untuk beribadah. 
(Umar bin al-Khattab)

Lets Masak