FOLLOWER

14 Julai 2011

Khasiat Halba

Assamualaikum dan selamat sejahtera,


Rasulullah saw bersabda :

' Sekiranya umatku tahu akan kelebihan Halba nescaya mereka sangguptukarkannya dengan sebanyak timbangan emas '(Books of Sufi Healing m.s.58)

Pada suatu hari Rasulullah saw menziarahi sahabat Saad bin Abi Waqqas yangsedang sakit. Rasulullah saw menyuruh dipanggil tabib. Al Harith Ibn Qaldah
datang merawat Saad bin Abu Waqqas. Beliau mengesyorkan agar Saad makanHalba dan Korma Ajwa'. Dengan izin Allah Saad pun sembuh dari sakitnya.
Rasulullah saw kemudiannya bersabda :

' Gunakanlah Halba sebagai ubat'( Qamus Al-Tibb � Ahad Qodamah-Mesir)

KEGUNAAN Halba

1. Diminum sebagai teh untuk
- Melancarkan haid
- Menghilangkan kembung,sebu dan senak
- Pencuci perut
- Menguatkan jantung
- Menghilangkan lender tekak
- Melegakan sakit kepala/ migraine
- Membuang angin
- Menyembuhkan buasir
- Senggugut
- Merangsang rahim
- Kegemukan
- Kurang berat badan
- Mengawal kencing manis
- Radang kulit dan Bisul

2. Teh Halba + Madu
- Kurangkan ketagihan rokok dan dadah
- Anemia

3. Untuk anak2 yang baligh
- kecergasan
- kekuatan badan
- Tumbesaran

4. Untuk ibu menyusu
- Banyakkan air susu

5. Halba juga adalah ramuan tradisi menambahkan nafsu lelaki dan wanita.

Memanaskan buah pinggang dan organ pembiakan. Menjadi amalan kuno tabibChina untuk rawatan mati pucuk.Halba merupakan antara ubatan yang tertua di dunia dan digunakan olehAl-Abqirad ( Hippocrates) iaitu bapa perubatan Yunani.

Nak juga...

Assalamualaikum dan selamat sejahtera


Nak juga menyemak kat sini
Nak juga menulis kat sini
Nak juga buat entry kat sini
Nak juga baca kat sini

Last but not least....

Nak juga bagi pandangan kat sini....

Meh!

Bloglist yang bicara sendirian

Assalamualaikum dan selamat sejahtera,

Teruja la sangat bila blog list yang baik berbicara sendiri.  Mereka berkata-kata seolah mereka saling mengenali dan .... itulah namanya 'blog list yangbaik'.  Kita selusuri apa yang dibicarakan:  some day, Siri cerita Cutting edge kesesatan.  Ben kata "Kak, nampak la bontot akak", lalu Kakcik Seroja dengan pantas menempelak Ben "Kurang ajar".   Dah la... nak cepat ni... baca la sendiri yer...
Sekian....Klik aje gambor tu untuk diperbesar-besarkan perkara kecil yang dibicarakan. 

"_ _"


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...