FOLLOWER

15 Ogos 2011

Top Blogger di Malaysia 2011

Assalamualaikum dan selamat sejahtera,

Menjadi Top Blogger di Malaysia?  Sudah tentu menjadi impian ramai blogger.  Mungkin juga pada awal penubuhan blog kita (blogger) tidak ada hasrat langsung untuk menjadi top blogger.  Buat blog sekadar suka-suka dan memenuhi minat serta masa lapang.  Itulah antara kata-kata awal setiap blogger.  Betul tak?  Kalau tak betul jangan salahkan aye...

Banyak perkara yang sebenarnya mempengaruhi pendirian dan pandangan kita dengan dunia blogging.  Bukan sahaja kerana isu-isu semasa, minat, kawan-kawan, kekasih, tunang, pakwe atau makwe.  Eh! jarang sangatla rasanya lelaki buat blog cerita pasal makwe nya atau tunangnya, melainkan eyriqazz.com  hahahah.... Bro eyriqazz bercerita pasal keluarganya iaitu siapa lagi kalau bukan wifenya yang tercinta serta anak-anak (ops... anaknya baru satu... Alisya) suka sangat baca kisah keluarga mereka... bahagia rasanya.

Sebenarnya tidaklah susah sangat nak jadi top blogger macam denaihati.com atau ariffshah.com, apalagi kalau nak jadi seperti benashaari.com.  Semua itu memerlukan ketekunan dan kerajinan serta tidak cepat melenting dan berputus asa.  Mungkin juga ada satu tahap dan peringkat tertentu yang menjadikan kita 'fed-up' dengan blog kita.  Ketika mana tidak ada komen langsung pada setiap entry yang kita buat.  Tetapi jangan silap kerana tidak semestinya semua orang yang berkunjung ke blog kita tu akan meninggalkan komen.  Kalau tak komen tak per... jangan risau.... pasti suatu masa akan melimpah ruah lah komen di entry anda... tunggu masa dan ketika yang sesuai.  Dan... yang pasti jangan mudah berputus asa...

Kalau nak bercerita panjang lebar bagaimana nak jadi Top Blogger, bukanlah bidang aye.  Kerana aye tidaklah termasuk dalam golongan itu lagi.

Tips dan panduan yang boleh dikongsikan, terdapat terdapat di blog denaihati.com.  Antaranya fokus kepada penulisan dan sentiasa mesra blogger (ini istilah aye).

Sekian, selamat berpuasa dan selamat menjadi blogger berhemah 1Malaysia.



 

Oh! Perjuangan yang belum selesai

Assalamualaikum dan selamat sejahtera,

Perjuangan ini masih belum selesai dan harus diselesaikan segera.  Selagi ia belum selesai akan mendatangkan seribu serba satu kesesakan nafas dan kekalutan.  Biarpun perjuangan bagi sebuah permulaan ini akan tamat, pasti akan datang lagi beribu-ribu permulaan yang harus diselesaikan.  Cuma masa dan keadaan sahaja yang berbeza...

Oh!... Berjimba lagi dengan MKSP untuk hari ini ... hari esok berjimba pula dengan MKA .... dan M yang seterusnya... begitulah kehidupan mesti diteruskan dengan berhadapan dengan perjuangan yang tidak akan pernah selesai... sehingga ke hujung nyawa!


Perjuangan Yang Belum Selesai
Langkah, beribu langkah
Ke destinasi yang diimpi
Tiba terhenti, tercari-cari
Haluan arah, yang telah pun musnah
Harapan tak kesampaian

Hina, hinanya diri
Hanya menantikan bantuan
Bagaimanakah ini terjadi
Kerdilnya diri bukan lagi tuan
Inikah rupanya nasib bangsaku

Langkah demi langkah
Biarkah bertatih
Impian kan juga terlaksana
Martabat diri ini, tiadakan bererti
Tanpa usaha, janganlah leka

Mewah negaraku semerbak harumnya
Lyrics www.allthelyrics.com/lyrics/nora/
Renjisan keringat oh bangsaku
Teruskan langkah ini
Biarkan ia kekal selamanya...

'Bangsaku bukan kecil hati dan jiwanya
Bukankah sejak zaman berzaman
Mereka menjadi pelaut, pengembara
Malah penakluk terkemuka?
Bukankah meraka sudah mengembangkan sayap
Menjadi pedagang dan peniaga
Selain menjadi ulama dan ilmuan terbilang?

Bukankah bangsaku pernah mengharung samudera
Menjajah dunia yang tak dikenal?
Bukankah mereka pernah menjadi wira serantau
Yang tidak mengenal erti takut dan kematian?
Di manakah silapnya?'

Langkah demi langkah
Biarkah bertatih
Impian kan jadi terlaksana
Martabat diri ini, tiadakan bererti
Usahalah, janganlah leka

Mewah negaraku semerbak harumnya
Renjisan keringat oh bangsaku
Teruskan langkah ini
Biarkan ia kekal sentiasa...

'Hari ini, jalan ini pasti semakin berliku
Kerana masa depan belum tentu menjanjikan syurga
Bagi mereka yang lemah dan mudah kecewa

Perjuangan kita belum selesai
Kerana hanya yang cekal dan tabah
Dapat membina mercu tanda
Bangsanya yang berjaya'


Sekian, selamat berjuang berhadapan dengan segala macam ujian...

*_*


*
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...