FOLLOWER

16 Ogos 2011

Yang baik mengenai akal

Yang baik mengenai akal



Assalamualaikum dan selamat sejahtera,



Lebih sedikit orang menggunakan akalnya, lebih banyak pula ia berkata-kata.
(Ali)

Kad Raya, Sampul Raya dan Duit Raya | Kenangan zaman sekolah rendah

Assalamualaikum dan selamat sejahtera,


Kad Raya... tanpanya seperti tidak lengkap sebuah ucapan hari raya.  Terutamanya ucapan selamat hari raya buat sahabat, keluarga, cikgu, abang, kakak dan adik juga... bila dah dapat tu challenge pulak ngan kengkawan sapa dapat paling banyak... then gantung kat dinding rumah tak pun kat pokok hiasang (buluh Cina)... cantik jer...

Perghhh.... masa tu... zaman sekolah rendah lagik... mana nak cerita pasal pakwe makwe lagi.... sama-sama lompat pagar ... lompat kijang, lari 4x4 dan macam2 aktiviti tak ingatpun pakwe makwe... semuanya sahabat..

Itu cerita sekolah rendah... bila dah naik sekolah menengah... lain sikit...dan bila dah habis sekolah... kerja pulak... dan kemudian kahwin... hahahha... cepatnya masa berlalu, rasa belum puas lagi main lompat-lompat kat tengah padang masa PJ (Pendidikan Jasmani).

Bila cerita pasal sampul raya, masa kecik2 dulu tiada sampul raya, pakcik dan makcik dok asyik bersembang ... sampai lupa ... ada kawan yang jenis high demand... siap minta duit raya pulak sebelum balik...dapatlah dua posen, kalau tak ramai dapat lima posen sorang... atau pun tak dapat langsung... opss!  salah rumah...  makan dan minumnya tak banyak mana... tapi yang manisnya kita boleh kenal ramai orang dan jiran tetangga termasuklah jiran satu kampung dari lorong 12 atau lorong 1 hingga lorong 9... masa tu aye tinggal di lorong 10.... kat mana?... tak taulah masa ni lorong tu masih wujud ke tidak, 6 tahun lepas pernah lalu kat situ.... dah semak dan ramai yang tak kenal...

Itu kisah dulu2, sekarang ni dah tak dapat dah duit raya tu... eh.... sat... kakitangan kerajaan dapatkan duit raya RM500.00 sorang... besar tu jumlahnya... apa nak buat dengan duit tu?... nak beli kain baju sekolah anak la... ehhh baju raya untuk anak2.... lebih sikit untuk mak bapak kat kampung, belikan lemang ataupun sarung ketupat...  untuk mak bapak nih, dapat tengok anak2 pakai baju raya pun dah jadik... macam raya jugakkan.  Agak2nya macam tulah perasaan mak kita dulu-dulu kan?

Hidup umpama putaran roda....

Masih terlalu awal pula nak ucap... tunggulah sehari dua lagi...

Sekian.

Telefon pintar android

Assalamualaikum dan selamat sejahtera,


Tidaklah sukar rasanya untuk mendapatkan maklumat berkaitan telefon pintar android.  Pada awalnya aye fikirkan android tu adalah sejenis permainan atau gadget macam MP3 atau MP4 atau mana-mana version playstation. 

Ternyata masih banyak yang perlu dipelajari dan dikutip dalam dunia teknologi maklumat aka Information Technology (IT). 

Sesekali ada masa terluang baru berkesempatan nak meninjau apa itu android (selalu sangat tersalah taip perkataan android jadi macam-macam.... andorid, andoid, andrdi, andordi.... ehhhh... hish..)

samsung-galaxy-1
antara telefon pintar android... Samsung galaxy... hope to get this one soon
Perbezaan dan antara telefon pintar android dan telefon konvensional biasa?.... Sedang cari maklumat tambahan, jumpa lagi...

Sekian.

Bongkar Rahsia Bahagia

Assalamualaikum dan selamat sejahtera,



Bahagia.  Ramai orang bahkan semua orang mahukan bahagia. 

Untuk itu, jom bongkar rahsia bahagia

Layan.....




"Bahagialah orang yang dapat menjadi tuan untuk dirinya, menjadi kusir untuk nafsunya dan menjadi nakhkoda untuk bahtera hidupnya". (Ali)
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...