FOLLOWER

19 Ogos 2011

Bubur lambuk Ramadan 1432H / 2011

Assalamualaikum dan selamat sejahtera,


Kepada yang masih mencari-cari resepi atau bahan untuk membuat bubur lambuk, di sini ada disediakan cuma bahan ajer lah... lain-lain kaedah membuatnya dah pandai masak kan.. pandai2 la agak.

Senarai bahan untuk penyediaan bubur lambuk...

Beras
Bawang Besar
Bawang Putih
Halia 
Serai
Daun Bawang
Bawang Goreng
Ketumbar
Jintan Manis
Jintan Putih
Kulit Kayu Manis
Buah Pelaga
Bunga Lawang
Bunga Cengkih
Rempah Sup
Rempah Kurma
Rempah Beriani
Daging Lembu
Daging kisar

Senangkan... tak payah lah nak bersusah payah... pagi Sabtu ni jom pi cari bahan bahan nya , tengahari ni meh kita pakat masak ramai2 boleh bagi kat jiran sebelah rumah kiri kanan dan jiran belakang juga... kat depat rumah aye tak der jiran... kebun jer...

Trafik Organik Top Blog

Assalamualaikum dan selamat sejahtera,




Trafik Organik Top Blog.  Tajuk yang agak berat juga untuk dihuraikan dengan pengetahuan yang tak seberapa dalam dunia blog terutamanya dalam mencari trafik organik. Top Blogger di Malaysia 2011 dah masuk dalam senarai mesti baca.  Dah baca? 

Sungguh aye yakin tak ramai yang dapat menjangkakan apa yang aye tulis ni... sementelahan lagi aye bukanlah top blogger pun, sekadar blogger picisan yang menumpang glamor top blogger seperti denaihati.com ataupun yang glamor dan laris sekarang ni benashaari.com.  Kenapa tak letak link kat nama blog tu... saja kalau ada orang tanya baru nak jawab kenapa, kalau tak tanya tak payahlah nak jawab soalan sendiri... :-)

Belum pun faham lagi tentang istilah top blogger yang mengejar trafik organik dan tujuan trafik organik dah nak buat catatan tentang trafik organik.  Bukan nak mengada-ngada tapi sebab kecewa dan masih terasa dalam 'ulu jantung' ini mengenai suatu perbualan petang semalam.  Memang tiada kaitan dengan trafik organik atau top blogger di Malaysia tetapi nak larikan diri dari buat kisah-kisah personal yang syok sendiri. 

Dalam perhatian bukan bermakna KIV (Keep in view) tetapi lebih tepat dalam pengamatan aye yang baru nak berjinak-jinak dalam dunia trafik blog nih, apa yang diperhatikan yang sering mendapat perhatian dalam sesuatu pencarian adalah bukannya kisah-kisah peribadi tetapi lebih kepada penerangan atau penjelasan tentang sesuatu perkara atau isu semasa. 

Terpulang kepada kita bagaimana nak mengolah isu itu sehingga mencapai satu tahap di mana blog kita akan terletak dalam senarai utama untuk Google analytics atau google search engines. 

Agak berat juga untuk diperkatakan di sini, kerana sedang merangkak dan kadang-kadang bangun bertatih.  Bagi mendapatkan ilmu tentang dunia blog atau trafik blog aye lebih suka merujuk ke blog denaihati.  Sebabnya di situ banyak ilmu-ilmu baru mengenai dunia blog.  Termasuk Google analytics, search engines, top blog dan pelbagai lagi ilmu bagaimana untuk menjadi top blogger Malaysia atau dunia.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...