FOLLOWER

28 September 2011

Budak lelaki Malaysia muka macam Korea

Assalamualaikum dan salam 1Malaysia,


Bunyi tajuk macam la terdesak sangat.  Sebenarnya itulah hakikat yang harus kita terima pada masa ini apabila terdapatnya keinginan untuk melihat mula lelaki Malaysia dalam wajah Korea.


Lelaki di Malaysia tidak kah akan terasa atau sedikit terkesan dengan aliran remaja sekarang.  Apabila terlalu banyak disogokkan dengan cerita-cerita dari luar yang lebih menarik minat remaja dan menghakis jati diri bangsa.  Lelaki asing lebih dibanggakan dan lebih dipuja.   

Manakan tidak cerita tempatan pula berkisar keganasan, berhantu dan merempit sana sini tak kira masa.  Paling tidak cerita lawak atau cerita cinta yang ntah ... inikah budaya atau wajah filem Malaysia sekarang yang lebih mempromosi kan keganasan dan kesusahan serta kehidupan yang tidak seimbang dengan wawasan negara menuju tahun 2020. 

Penerbit dan pengarah filem sewajarnya memahami kehendak wawasan 2020 negara dan turut sama menyumbang pencapaian wawasan berkenaan.  Dari apa yang ada sekarang, filem Malaysia langsung tidak menampakkan usaha membantu pencapaian wawasan 2020.  Sebaliknya lebih kepada hiburan dan keuntungan semata.

Sepatutnya semua pihak harus berusaha ke arah mencapai hasrat negara untuk menjadi negara yang rakyatnya bermoral dan beretika.

Dan... maaf lah tidak pula diletakkan pula muka lelaki Korea di sini walaupun tajuk di atas ada menyatakan perkara itu.


Sekian.

Wordless Wednesday | Retro Raya 2011

Assalamualaikum dan selamat sejahtera,

Rahsia yang tersendiri

Assalamualaikum dan selamat sejahtera,


Rahsia! Semua orang mempunyai rahsianya yang tersendiri dan rahsia itu tidak mungkin akan diceritakan kepada orang lain melainkan atas perkara-perkara tertentu dan atas kepercayaan kepada seseorang yang lain.

Di dalam Arahan Keselamatan pula, dokumen terperingkat Rahsia disimpan di dalam peti besi manakala warna kulit fail peringkar Rahsia adalah merah jambu dengan berpalang merah.  Dan pada kebiasaannya sesiapa yang memegang Rahsia sering terdedah kepada ancaman.  

Sudah menjadi kelemahan manusia sering terpengaruh dengan perkara-perkara luar biasa dan sering menjadi sasaran pihak-pihak yang berkepentingan.

Kelemahan manusia itu adalah
  1. keinginan menunjuk-nunjuk
  2. cuai patuhi arahan
  3. tidak cermat ketika bercakap, dan
  4. cuai kerana ketagih alkohol atau dadah.
Sajalah nak cerita perihal Arahan Keselamatan pula.  Bukan kerana nak jadi penceramah tetapi sekadar ingatan. 

Memanglah manusia itu lemah, apa juga rahsia yang diketahuinya nak diberitahu kepada orang lain.Sedangkan rahsia sendiri pun kadang-kadang tidak boleh diceritakan kepada orang lain melainkan atas-atas sebab tertentu.

So???

Sekian lah... *-*
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...