FOLLOWER

6 Oktober 2011

Ada apa dengan Steve Jobs

Assalamualaikum dan selamat sejahtera 1Malaysia,


Seharian, di mana-mana diperkatakan mengenai Steve Jobs, "mastermind" di sebalik lahirnya Apple's iPhone, iPad, iPod, iMac dan iTunes, telah meninggalkan dunia yang fana ini di usia 56 tahun.




Harimau mati meninggalkan belang,
Gajah mati meninggalkan gading,
Steve Jobs mati meninggalkan Apple,
Kita mati meninggalkan apa....? (tinggalkan lah jasa untuk anak cucu)




sekian.

Kesilapan yang tidak disengajakan

Assalamualaikum dan selamat sejahtera,


Entah  di mana silapnya...weiii
Malam tadi dok gatal tangan sangat pi ubah rekabentuk blog...
kononnya nak jadi dynamic la sangat...
nak cuba templet baru dari blogspot...
hasilnya... alangkah sungguh menyedihkan sekali.

tiada lawatan langsung ...
or ada lawatan tapi nuffnang tak boleh trace
cuma yang ada hanya satu jer ....
sedih sungguh nih... sedih sangat2...

tengoklah graf lawatan untuk hari ni yang berjaya dirakam oleh nuffnang...
hanya bermula jam 9.00?  satu jer...
penat le teman mengupdate blog nih...


tapi agak pelik juga.... 
statistik blogspot memberi gambaran yang jauh berbeza...
ramai tu yang datang melawat untuk tempoh 24 jam yang lepas...
 tak pernah dibuatnya mencecah banyak tu...

So?... mana satu yang betul...
huish... bingung nehhh...


*.*

Boleh kaya dengan dengki

Assalamualaikum dan selamat sejahtera,


Sungguh tak percaya. 
Memang boleh kaya dengan dengki.  
Bila dengki tiba semua bulat mata
Bulat tekad dan bulat nafsu
Istilah apakah ini?

Pernah dengan bulat air kerana pembentung
Bulat manusia kerana muafakat

So bulat apakah lagi... bila dengki menguasai diri

celoteh banyak tak guna kan...
sebab semua orang dah tau kebaikan dan keburukan berdengki
Dengki pun ada kebaikan juga
jangan ingat tak der...

tak nak selindung lagi
tak usah lah nak dengki bagai segala
menyusahkan hidup jer.
kalau susah sendiri sorang-sorang tak mengapa
yang susah lagi bila dengki tu turut sama menyusahkan orang lain, dan orang lain tu kalau tiada kaitan dengan kita tak mengapa juga, yang perit bila ada kaitan langsung dengan kita... sakit!!!



Jauhilah dengki, karena sesungguhnya anak Adam membunuh saudaranya saat ia dengki kepada saudaranya.
(Aun bin Abdullah)

sekianlah adanya.

(o-o)
x

.

Alif dan Diena pun nak iPad

Assalamualaikum dan selamat sejahtera,


Apa kegunaan iPad?
Peringkat usia mana boleh guna iPad?
Berapa harga iPad?
Apa boleh di buat dengan iPad?
iPad boleh guna untuk main game?
ataupun iPad tu boleh ke guna untuk tengok ultraman mebius?



Persoalan di atas tu.. jangan hairan la kalau budak baru berusia 5 tahun pun boleh jawab


Entah mana dapat dengan cerita tak tau lah.  Nak dijadikan cerita, malam tadi selepas makan malam.  Alif dan ayahnya tengok tv (Diena kata tifi.. pelat la pulak). 

Ummi pun dengan senang hati capai netbook acer aspire one happy dan on9 (istilah sekarang untuk online ... gamaknya).  Alif tak ganggu sebab katanya umi nak buat kerja... Okey. Baiklah sangat kan, anak soleh.

Tiba-tiba alif bersuara "Ayah, nanti kita beli iPad yer?" Tersentak umi, nasib baik dah lepas makan kalau tidak tersedak mau nya.

Tak sempat ayah tanya, alif jawab nak main game. Boleh main game tembak-tembak macam dalam tv tu...
Ehhh mana tau ni? iPad tu apa? Budak-budak mana boleh guna.  Ayahnya mencelah pula.

Alif nampak dalam tv tu... sambil disokong pula oleh si diena huda betul! dala tv tu boleh tengok cerita princes..
... ewah-ewah... kemain lain lagi yerk..

Nak beli di mana?
Kat TESCO ada.
Ada ke?
Ada!! nanti kita pergi beli, hari Sabtu ni... boleh kan ayah?

Ayah kata nak kumpul duit dulu.
alif kata tak ape lah jual jer mainan alif yang banyak-banyak tu... dapat duit boleh beli iPad.


Terharu sungguh umi mendengarnya...nasib baik jugak inas si jari runcing tu tak pandai lagi berkata-kata, kalau tidak maunya diminta Samsung Galaxy SII pulak...
Sabar lah anak oi... nanti umi usaha kan...

So moral of the story, jangan ingat lah budak 5 tahun tak tahu guna iPad...

Sekian lah adanya, mudah-mudahan dengan rezeki berbeloging nanti dapatlah la kot beli iPad untuk alif...

*.*

Ada apa dengan sifat tamak

Assalamualaikum dan selamat sejahtera,


Berkongsi lagi :

"Jauhilah sifat tamak, karena sifat itulah yang mengeluarkan Adam dari Surga, padahal Allah telah menempatkan Adam di Surga yang luasnya seluas langit dan bumi, ia makan dari berbagai macam tumbuhan yang ada di Surga kecuali satu pohon yang Allah melarang untuk memakan buahnya, akan tetapi karena tamak, maka Adam memakan buah dari pohon terlarang itu, maka Allah mengeluarkannya dari Surga".  (Aun bin Abdullah)

Semoga bermanfaat.

Sekian

*.*
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...