FOLLOWER

6 November 2011

Qurban yang dilupakan

Assalamualaikum dan selamat sejahtera,

catatan melekat mulai 3/11/2011 - 6/11/2011

Gambar hiasan - ada maksud yang tersirat di sebaliknya

BINGKISAN QURBAN - DALIL PENSYARIATAN IBADAH QURBAN

• Firman Allah S.W.T dalam surah Al-Kautsar ayat 2 :

Maksudnya : "Maka kerjkanlah sembahyang kerana Tuhanmu semata-mata dan sembelihlah korban sebagai bersyukur".

• Allah S.W.T.telah berfirman dalam Surah Al-Haj ayat 37 :

Maksudnya: "Daging dan darah binatang korban atau hadiah tidak sekali-kali akan sampai kepada Allah, tetapi yan sampai kepadaNya ialah amal yang ikhlas berdasarkan taqwa dari kamu".

• Sabda Rasulullah S.A.W.:

Maksudnya : "Aku diperintahkan dengan menyembelih korban itu dan ia adalah sunat ke atas kamu". (Hadis riwayat Tirmidzi)HUKUM IBADAH KORBAN

Bagi setiap umat Islam yang mampu amat digalakkan oleh agama untuk melakukan ibadah korban dan hukumnya adalah sunat muakkad ( sunat yang amat dituntut)


FADHILAT IBADAH QURBAN

Fadhilat yang diperolehi daripada ibadah korban ini amat besar antaranya:

• Menambah amal kebajikan. Sabda Rasullah Sallallahu 'Alaihi Wasallam:

Maksudnya: "Korban itu bagi tuannya dengan setiap bulunya adalah kebajikan". (Hadis riwayat Tirmidzi, Ibnu Majah dan al-Hakim)

• Sebagai penebus dosa Sabda Rasullah Sallallahu 'Alaihi Wasallam kepada Sayyidatina Fatimah:

Maksudnya: "Hai Fatimah,berdirilah di sisi korbanmu dan saksikanlah ia, sesungguhnya titisan darahnya yang pertama itu pengampunan bagimu atas dosa-dosamu yang telah lalu". (Hadis riwayat al-Bazzar dan Ibnu Hibban)

• Mendapat tempat yang mulia di sisi Allah.

Sabda Rasullah Sallahahu 'Alaihi Wasallam:
Maksudnya: "Wahai manusia, sembelihlah korban dengan mengharapkan pahala daripada Allah dengan darahnya, bahawa sesungguhnya darah korban itu jika ia tumpah ke bumi maka ia akan mengambil tempat yang mulia di sisi Allah Azza Wajalla." (Hadis riwayat Thabrani)

• Rasullah Sallallahu 'Alaihi Wasallam pernah bersabda:

Maksudnya : "Tiada dibuat oleh anak Adam pada Hari Raya Adha akan sesuatu amal yang lebih disukai oleh Allah Ta'ala daripada menumpahkan darah (menyembelih korban). Bahawa korban itu datang pada hari kiamat dengan tunduk-tunduknya, bulu-bulunya dan kuku-kukunya. Sesungguhnya darah korban itu mengambil tempat yang mulia di sisi Allah sebelum darah itu tumpah ke bumi, maka hendaklah kamu buat korban itu dengan hati yang bersih." (Hadith riwayat Tirmidzi)

• Menzahirkan rasa kasih sayang dan mengeratkan ukhuwwah melalui amalan bersedekah daging korban atau menjamu makan dengan korban tersebut

• Menzahirkan ketaatan kepada perintah-perintah Allah SWT, sebagaimana taatnya para nabi rasul dalam melaksanakana segala suruhan dan larangan

• Menyuburkan sifat pemurah dan mengikis sifat kedekut . Ibadah korban yang dilakukan dengan ikhlas kerana Allah SWT mendorong kepada pemupukan sifat-sifat pemurah yang dipuji dan mengikis sifat kedekut yang tercela.


Kedudukan orang yang mampu melakukan qurban tetapi tidak melaksanakannya.

Daripada Abu Hurairah Radhiallahu 'anhu katanya, sabda Nabi Sallallahu 'Alaihi Wasallam:

Maksudnya: "Barangsiapa yang ada kemampuan untuk berqurban tetapi tidak melakukannya, janganlah dia hadir bersama kami di tempat sembahyang kami".


Kesimpulan

Marilah sama-sama kita (bagi yang berkemampuan) melakukan ibadah korban pada hariraya korban kali ini samada untuk diri sendiri atau kepada orang lain, kerana kita belum cukup pasti apakah kita boleh atau sempat untuk melakukannya pada tahun yang akan datang.

sumber:  CITU UiTM (Perak)

Duduk dalam majlis ilmu

Assalamualaikum dan selamat sejahtera,


Kita berkongsi lagi:


Wahai para pembawa ilmu, amalkanlah ilmu kalian miliki! Karena yang disebut alim adalah orang yang mengamalkan apa yang ia ketahui dan ilmunya sesuai dengan amalnya. Akan ada suatu kaum yang membawa ilmu tidak melebihi kerongkongan mereka. Ilmu mereka bertentangan dengan amal mereka. Batin mereka bertentangan dengan lahir mereka. Mereka duduk dalam halaqah (majelis ilmu) untuk saling berdebat antara satu dengan yang lain. Sehingga ada seseorang yang marah kepada rekannya, lalu berpindah ke yang lain dan meninggalkan rekannya. Amalan mereka dalam majelis itu tidak akan bisa naik kepada Allah Ta'ala.
(Ali bin Abi Thalib)*
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...