FOLLOWER

28 Januari 2012

Giveaway choco rerama biru

Assalamualaikum dan selamat sejahtera,




Giveaway pertama blog kakyong[dot]com© bagi tahun 2012.


Untuk dapatkan syarat-syarat give away ini sila klik SINI atau di Giveaway choco rerama biru.


Hadiah-hadiahnya sungguh menarik, lihatlah sendiri:


2 sachet botanical drinks + 1 sachet susu kambing + 1 sachet sphyru coffee untuk 3 pemenang




 
12 pcs chocolate ala-ala cake-pop untuk 1 pemenang





9 pcs chocolate untuk 1 pemenang



crotchet bookmark daisy untuk 1 pemenang


12 pcs chocolate untuk 1 pemenang

Jika ikut kiraan Yangbaik ada tujuh hadiah semuanya.   Mana satu lah agaknya nak sampai ke depan pintu rumah Yangbaik.  Insya Allah, jika sambutan menggalakkan, Kak Yong akan tambah hadiah. Kepada yang  sudi nak sponsor, boleh la contact kakyong72@gmail.com

Giveaway ini akan berlangsung dari 24 Jan 2012 sehingga 28 Februari 2012.  So kawan-kawan semua yang berminat apa tunggu-tunggu lagi masih ada masa neh... hadiah pun menarik juga.

Teruja sungguh dengan hadiah-hadiahnya yang ditawarkan.

^_^
.

Keperluan sebuah meja makan

Keperluan sebuah meja makan



Assalamualaikum dan selamat sejahtera,



Keperluan sebuah meja makan bagi sebuah keluarga bahagian dan harmoni.  Secara tak sengaja dan tiba-tiba teringat kisah mengenai keperluan meja makan bagi sebuah keluarga.  Walaupun pernah juga bahkan berkali-kali terfikirkan, zaman dahulu tiada pula meja makan dan duduk makan sambil bersila atau bertimpuh sahaja.  Selesa juga kan. 

Tetapi itu kisah zaman dahulu dan tidak jauh juga bezanya dengan zaman sekarang.  Bezanya sekarang kita sering didedahkan dengan penggunaan meja ketika makan dan pendedahan ini turut mempengaruhi pemikiran kita. 



(keterangan gambar:  meja makan 'jepun' yang dipelbagaikan penggunaan; meja tulis untuk anak-anak dan meja kerja untuk ummi atau ayah, selain dari itu digunakan juga meletakkan seketika bakul permainan)

Meja makan amat berguna sekali sebagai tempat perhimpunan keluarga, terutama pada waktu awal pagi semasa kesibukan persiapan anak-anak untuk kesekolah dan ibu bapa untuk bekerja.  Dengan adanya meja makan, semua keperluan sarapan pagi seperti roti bakar, mee goreng (favourite Diena), nasi lemak, roti canai mamak (favourite Alif), cucur opah ataupun karipap dan wadeh.  Tidak bermaksud semua makanan yang disebutkan tadi diletakkan serentak di atas meja, tetapi itulah menu 'standard' setiap pagi (bergiliran) sebelum pergi ke sekolah atau ke pejabat.

Hendak dikongsikan juga ketika kesibukan ini, dengan adanya meja makan ibu bapa dapat bermesra dengan anak-anak dan berkongsi setiap pengalaman atau peristiwa semalam dan merancang keperluan untuk masa depan.  Masa itu amat berharga sekali walau sekadar 5 - 10 minit.

Zaman sekarang, dengan keadaan kesihatan yang tidak berapa memuaskan dan kekalutan di pagi hari, jika masih lagi mengamalkan duduk bersila memang tidak sempat rasanya nak menjamah makanan.  Kalau sempat pun mungkin sekadar menghirup secangkir milo ais atau teh o.  Nak duduk bersila dan bertimpuh rasanya memerlukan ketertiban dan masa.  Bukan menolak budi pekerti dan keperluan untuk berlemah lembut tetapi memang  hakikat semua orang mengejar masa.  Lambat seminit punch-card dah merah takpun akan tertulis 'daily lateness' untuk sistem thumb-print. 

Ada sedikit kaitan dengan gaya hidup zaman sekarang kan?  Apa pula pandangan anda.

Sekian ^_^.  Terima kasih baca entri ini Keperluan sebuah meja makan.

Cintaku bukan kerana 1000 dinar

Assalamualaikum dan selamat sejahtera,


OH!  Cintaku bukan kerana 1000 dinar.  Cintaku 100%, boleh percaya? Tak perlu kata apa-apa, senyum sajalah....



Sungguh, saya meneteskan setetes air mata karena takut kepada Allah, lebih saya cintai daripada bersedekah 1000 dinar.  (Abdullah ibn 'Amr)








Agak-agak tajuk kat atas tu sesuai ker?...

Konfius...

^-^
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...