FOLLOWER

14 Februari 2012

Mencari alasan

Assalamualaikum dan selamat sejahtera,

gambar hiasan

  1. Mencari alasan untuk bertindak atau tidak bertindak.  Ada yang mencari alasan berpusing-pusing kepala kerana mencipta seribu alasan.
  2. Mencari alasan untuk cuti.  Mengapa mesti dicari alasan lain jika sepatutnya kita mesti cuti. 
  3. Senaraikan lah berapa banyak juga alasan yang terbaik atau yang paling buruk sekali untuk mendapat cuti.
  4. Cadangan senarai cuti ?  Sesekali tidak akan dipamerkan di sini kerana apa juga alasan yang diberikan untuk kelulusan cuti pastikan ia adalah benar dan kita percaya dengan alasan itu, bukan sekadar alasan semata.
  5. Alasan itu tergantung kepada keperluan mustahak untuk cuti.  Seandainya tiada saudara mara yang sakit mengapa harus diberikan alasan nenek sakit.  Dalam nenek dok sihat wal afiat, tiba-tiba jatuh sakit pula dan andainya nenek sudah tiada apakah sanggup kita menipu diri sendiri dengan alasan yang tidak masuk akal.
  6. Apapun alasan yang dicari... berpeganglah kepada kebenaran dan hakikat.
.

Hadiah

Assalamualaikum dan selamat sejahtera,1.  Hadiah datangnya dari hati yang ikhlas.  Namun ada ketika hadiah diberikan ketika tidak ikhlas kerana dipaksa.  Contohnya ketika acara tertentu.  Sensitif untuk tulis di sini nanti ada yang terasa... Takut ehhh

2.  Semua orang suka hadiah tetapi tidak semua orang suka bagi hadiah.

3.  Jom kita baca apa ada dengan hadiah:
Berilah hadiah satu dengan lainnya, niscaya kalian akan saling mencintai.  (HR Bukhari)

Sekian...  hehehe tersasar jap...

Update:
Entri ini tiada sama ada secara langsung atau tidak dengan entri Hadiah Untuk Pembaca oleh ariffshah, bakal pilot Malaysia yang baru dari Moscow..
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...