FOLLOWER

17 November 2012

Nak cari aura

As salam,


Aura ataupun digelar juga sebagai gelombang elektromagnetik, jaluran tenaga atau wap-wap air dalam warna-warna pelangi yang diserap dan tidak kelihatan dalam cahaya nampak tetapi sebenarnya ia wujud di persekitaran tubuh manusia, haiwan dan tumbuhan yang hidup.

Aura berbentuk seperti sebuah telur raksasa. Aura adalah sebuah medan energy atau tenaga yang hidup. Setiap sel berbeza tenaga atau frekuensinya untuk membentuk organ-organ yang berlainan dengan fungsi yang berlainan juga. Sel-sel itu mempunyai tugas masing-masing. Organ hanya berfungsi sebagai satu alat yang membentuk sistem seperti ginjal, perut, pankreas dan sebagainya. Namun demikian, yang menggerakkan tenaga (daya hidup) sistem tubuh ialah kerja-kerja sel yang dikawal oleh kelajuan cahaya pelbagai warna dengan frekuensi tertentu.

Aura adalah gelombang cahaya yang mengandungi medan elektrik yang mempunyai gerakan tegak dan lurus terhadap rambatan gelombang.

Walau bagaimanapun gerakan cahaya aura ini tidak tetap dan sering berubah-ubah mengikut keadaan fizikal, suhu tubuh, psikologi, tenaga dan pemakanan seseorang. Keadaan ini menyebabkan cahaya dalaman diri seseorang berkemungkinan menjadi tidak stabil atau tidak terkutub lalu mengubah keadaan auranya.

Untuk mendapat imej aura yang bermutu tinggi, gerakan dalam sembahyang menerusi rahsia berdiri tegak dan gerakan rukun yang lain akan memerangkap cahaya daripada gelombang yang bergerak dan terpancar di dalam satu garisan lurus melalui tulang belakang. Justeru ibadah sembahyang atau solat di dalam Islam yang dipelihara rukun menurut kedudukan tegak dan lurus pada sudut-sudut yang tepat (contohnya ketika rukuk) amat relevan dengan kajian dan pendedahan dimensi aura sebagai salah satu juzuk atau elemen cahaya yang mengisi ruang alam semesta. Inilah sedikit rahsia atau hikmah ibadah yang amat bernilai kepada manusia yang menghayatinya.

Petikan di atas diambil dari laman web colourvibration.  Banyak lagi cerita mengenainya, untuk lebih keterangan klik saja di SINI.

Mengintai Aktiviti di Hujung Minggu

As salam,

Catatan skema pada setiap kali tibanya hujung minggu.  Memang !! 

Hujung minggu memang antara hari yang ditunggu.  Kerana pada hari ini (Sabtu dan Ahad) biasanya umi dan ayah tidak bekerja, Alif dan Dina juga tidak ke sekolah (tapi sekarang kan musim cuti sekolah).

Antara aktiviti menarik yang dilakukan pada hujung minggu mengikut kebiasaannya ramai orang akan melancong.  Bercerita bab melancong memang suka sangatlah… tetapi yangbaik dan keluarga buat masa ni masih belum dapat merancang lagi nak melancong ke mana-mana, kena tunggu baby besar sikit dan yang paling penting bajet kena cukup. 
 
Kalau sekadar melancong tengok2 jer tak der makna la … paling tidak ada lah sikit buah tangan buat kenangan… dan minggu ni sesiapa yang melancong ke Pulau Pangkor jangan lepaskan peluang berjumpa dengan ahli pasukan bolasepak Negara, seronokkan kalau melancong tak yah keluar duit sendiri… berangan jer lah sapa yang nak bagi percuma… masuk tandas pun kena bayar lima posen!

Eh! Termelalut pulak.  Selain dari melancong, aktiviti lain yang tak kurang menarik adalah basuh kereta, kemas rumah, berkebun dan membersih halaman rumah.

Aktiviti yangbaik hujung minggu ni… semenjak beberapa hari yang lepas dan akan datang adalah sekadar mengintai jer dari tirai kamar.  Oleh kerana masih lagi menunggu hari yangbaik tak berani nak keluar merayau ke mana-mana, tak seperti cerita beberapa orang rakan … belum habis 44 hari tapi dah merayap serata alam. Haish… berani betul dia orang nieh… tak takut bentan?   


 
Inilah tirai kamar ofis yangbaik.  Sempat lagi capture… beberapa hari sebelum cuti panjang.  Entah sekarang ni… hidup lagi ke bunga tu eh…


Ada apa dengan 466 dan 464

As salam,


466 dan 464 bukan untuk nombor ekor yer.... kalau ada sesapa yang kena... yangbaik tidak bertanggungjawab sama sekali. 

466 adalah nombor keahlian bagi untuk uncle gedek.  Eh! jangan tak percaya blogger garang yang mula berbloging ketika berusia 40 tahun ini akhirnya sudi menjadi 'sahabat' blog yangbaik... hai... macam tak percaya jer...

Dan tidak ketinggalan juga penghargaan buat Encik Abil di nombor 464 yang sudi mengikut jejak blog yangbaik ini.  Encik Abil Fikri seorang suami yang penyabar dan penyayang kepada isterinya Gee.  Kisahnya agak menarik dan adakalanya menitis juga mutiara jernih ini tatkala membaca catatannya pada awal kemunculan blognya.


Satu lagi siri catatan berat sebelah.  Mengapa berat sebelah?  Sebab blog ini blog yangbaik dan ikut "suka duka pentas dunia" yangbaik nak buat catatan macam mana... So kepada Sahabat Maya Yang Baik yang lainnya mohon maaf lah andainya blog kalian belum lagi keluar dalam siri preview di blog ini... Lagi pun blog picisan macam ni, mana ada yang peduli keluar atau tidak...

Terima kasihlah kepada semua yang sudi mengikut blog picisan ini. 
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...