FOLLOWER

31 Disember 2012

Selamat Tahun Baru 2013

As salam,
Selamat Tahun Baru 2013.
Semoga selamat sejahtera hingga ke penghujungnya
Hindari Rasuah dan juga Maksiat serta dadah durjana
2013 pasti datang jua walau tanpa sambutan hebat
Yang pasti kehidupan mesti diteruskan untuk kelangsungan hidup
Semoga diberkati dan dirahmati Ilahi
Tanpa noda dan dosa


Selingan: Hari Orientasi Tahun 1 2013

As salam,


Hai! Saya Muhammad Alif.  Alif bangun awal pagi, bersemangat sekali dengan baju baru, seluar baru, beg baru, kasut baru dan setokin baru.

Hari ini 31 Disember 2012 adalah hari pendaftaran kelas untuk Tahun 1 di SK Iskandar Perdana.  Ada pendaftaran kelas dan sebelum ada ujian untuk menentukan kedudukan kelas.

Nanti kelapangan cerita lagi.  Gambar-gambar sekitar peristiwa hari ini ada pada ayah.  Nanti ummi  muatkan di cerita akan datang bersama celoteh Alif mengenai pengalaman bersekolah betul. .

Ketuk pintu sebelum masuk

As salam,


corak tak siap!

Memang dah jadi ada kita sebelum masuk rumah orang atau rumah sendiri pun haruslah beri salam terlebih dahulu.  Begitulah seeloknya diajarkan kepada anak-anak sebelum masuk bilik ibu bapa seharusnya ketuk pintu terlebih dahulu terutama pada 3 waktu utama...

Sebelum masuk bilik bos pun kena ketuk pintu dulu walaupun bos dah nampak (dengan hujung mata sahaja) tetapi buat-buat tak nampak.  Ketuk pintu sebagai tanda hormat walaupun bos selalu marah (kerana kerja tak sempurna atau tak siap dalam tempoh).  Bukan apa-apa tujuannya bagi memberikan masa kepada bos untuk bertenang selain dari itu kita juga dapat izin untuk masuk bilik bos.

Berkenaan solat istikharah pula, berikut adalah petikan yang biasa diletakkan di blog sini.  Dah jemu yer... lantak lah... kalau jemu maknanya korang dah selalu baca dan dah faham.  Kalau tidak buat apa jemu.

Solat istikharah biasanya dilaksanakan bila kita berhadapan dengan pilihan yang kita sendiri tidak tahu nak pilih mana satu.  Selain dari itu dengan melaksanakan solat istikharah kita akan lebih yakin membuat pilihan.

Diantara hikmah didahulukannya pelaksanaan shalat sunnah istikharah sebelum kita memanjatkan doa istikharah adalah karena sebelum kita dapat masuk menghadap seorang raja untuk mengajukan permohonan kita kepadanya secara langsung di dalam istananya, kita harus mengetuk pintu kerajaannya terlebih dulu agar pintu istana raja tersebut terbuka untuk kita sehingga kita dapat masuk ke dalamnya.  (Ibnu Abi Jamrah)


.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...