FOLLOWER

23 Julai 2013

Anak-anak bila memuji | Resepi sirap bandung

Assalamualaikum dan selamat sejahtera



Anak-anak bila memuji memang tak pernah tewas.... selalu saja di tangga teratas.

Bukan sekali dua tetapi banyak kali... terutama bila umi masak sesuatu yang mereka suka.  Sedangkan umi sendiri tidak pasti apa yang mereka suka.... sebabnya bila dah selesai masak tiba masa untuk makan mereka tak makan katanya tak suka... huhuhu.... sedeynya :(

Tetapi umi akan tetap terus belajar dan mencuba masa sesuatu yang mereka suka kerana umi pasti bukan semua masakan umi mereka tidak suka.  Hanya umi saja yang tidak pandai meneka... eihhh meneka dalam kesamaran pulak.

Pernah suatu petang, umi bancuh air sirap rose F&N untuk juadah berbuka puasa.  Datang Alif, anak sulung katanya 'umi pandai lah buat air merah... mesti sedap nie'.... dan dipersetujui oleh adik-adiknya Dina dan Inas.  Terkesima sekejap umi, sedap sangat ker air sirap?  Hmmm boleh lah... memang mereka semua suka minum air sirap..


Petang ni buat Sirap Bandung pulak... apa mereka nak kata.

Resepi dan gambar Sirap Bandung di atas copy dari blog Che Mat...

Resepi Sirap Bandung

BAHAN-BAHANNYA :-)
1/4 cawan ibu sirap
Gula (dilarutkan dalam sedikit air panas ) -kadar gula mengikut citarasa masing-masing
3/4 tin susu cair (mat syorkan guna susu sejat IDEAL)
3/4 jug kuib ais
1/2 tin ice cream soda (mat letak 3/4 tin)

CARA MEMBUATNYA :-)
Satukan ibu sirap, air gula, susu cair dan ice cream soda, kacau rata dan masukkan kiub ais. Biarkan kiub air mencair. Tidak perlu tambah air kerana ini akan mengurangkan rasa lemak sirap bandung.
Resipi diatas tu menghasilkan 1 jug sirap bandung soda. Kalau nak masak dulu gula sirap ros pun ok, tambah daun pandan dalam sirap ros yang kita masak tadi untuk menambah keharumannya..

Sekian adanya... Selamat Berpuasa 

.

1 ulasan:

  1. bagi anak2, masakan umi mereka la yang terbaik...sama juga dengan farah... pergi ceruk mana pun, masak sendiri pun still nak masakan mama juga...

    BalasPadam

Komen anda tanggungjawab anda. Komen dan pandangan anda amatlah dihargai. Terima kasih atas pandangan yang diberikan.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...