FOLLOWER

22 Jun 2013

Segalanya kerana warna anak-anak

Assalamualaikum dan selamat sejahtera


Hari ini Sabtu 22 Jun 2013 bersamaan 13 Syaaban 1434.  Pagi-pagi lagi dah berkejar ke Hospital Seri Manjung dengan harapan dengan berjumpa dengan abang long yang datang dari Kelantan, katanya nak balik naik bas jam 8.30 pagi.  Walaupun kebetulan basnya lambat bertolak iaitu kira-kira jam 8.50 pagi, masih juga tak sempat jumpa.  Tak apalah... semoga selamat dalam perjalanan.

Dari Stesen bas Seri Manjung bergegas pula ke Hospital Seri Manjung dengan harapan hendak berjumpa dengan mak tersayang yang baru saja sampai dari HKL.  Walaupun masa melawat masih lambat lagi iaitu 12.30 tengahari... dapat juga masuk bergilir ganti dengan adik yang dengan setianya menjaga emak sepanjang kemasukannya di hospital dari Seri Manjung ke HKL dan ke SM semula.

Dapatlah berjumpa dengan mak.  Memang sedih dan terharu, air mata ini tidak dapat dibendung lagi lalu terumpah dengan derasnya lalu ditahan agar kesedihan ini tidak mengganggu emosi emak yang sedang menanggung kesakitan.  Sempat juga suapkan emak dengan bubur som-som yang dibuat khas malam tadi... semoga emak segera sembuh.

Sebenarnya mood nak berbloging sekarang dah semakin ke laut lepas...

Tetapi demi anak-anak (alasan skema) digagahkan juga semangat yang hampir lemau ini.  Sebabnya tiba-tiba dapat idea dari hasil idea kreatif anak-anak.  Anak-anak macam sudah memahami keadaan umi yang semakin kekeringan idea nak menulis maka macam-macam hasil kreatif ditinggalkan atas meja umi.

Hasil kreatif ini sudah 2 hari kalau tidak silap perhitungan terjumpa di atas meja bacaan.  Idea kreatif ini dimiliki oleh Irdina Huda.  Agaknya inilah isi hatinya yang dipamirkan dalam bentuk tulisan.  Warna anak-anak.


Anak Ungu - Inas
Anak Marah (Merah kot) - Alif
Anak Ping (Pink la tu) - Dina
Anak Oren - Abid

Mungkin itu tanggapan Dina mengenai warna-warna yang disukai atau serasi dengan abang dan adik-adiknya termasuk dirinya sendiri.

Agaknya apa pula warna untuk umi dan ayah yer?

Okeylah, nak bersiap ke rumah jiran hari ni ada gotong royong masak-masak untuk majlis Doa Selamat malam nie...

Sekian.

Perasaan misteri pergilah segera menjauh

Assalamualaikum dan selamat sejahtera



Perasaan misteri ini sukar dirungkaikan bagaimana berlaku dan mengapa berlaku
(Sedar mengapa perasaan itu timbul)
Sukar percaya juga kerana ia terjadi di luar kawalan 
Keliru memikirkan bakal terjadi
Menjadikan diri terasa amat kerdil

La Tahzan
Lalu segera mengharap kepada yang Satu
Semoga perasaan misteri ini segera menjauh dan tidak akan pernah muncul lagi
Semoga kekalutan yang melanda segera menjauh juga tidak akan pernah muncul lagi
Semoga segala perasaan buruk yang menghantui diri segera menjauh dan tidak akan pernah muncul lagi

La Tahzan
Semoga perasaan yang tidak menentu ini segera menjauh tidak akan pernah mendekat
Semoga kebimbangan ini segera menjauh tidak akan pernah mendekat serta mengganggu keharmonian hidup ini...


Sekian untuk kali ini
Semoga berbahagia untuk selamatnya

  • Untuk rekod:  Hari ini 22 Jun 2013, Sabtu adalah Hari Keluarga HEA di Taman Herba Negeri Perak.  Ketidakhadiran ini bukan dirancang tetapi atas sebab yang tidak dapat dielakkan.


Mutiara hikmah

Assalamualaikum dan selamat sejahtera




Tinggalkanlah pandangan-pandangan mata yang tidak bermanfaat, niscaya Allah akan memberikan kekhusyu'an ke dalam hatimu! Dan tinggalkanlah perkataan-perkataan yang tidak bermanfaat, niscaya Allah akan memberikan mutiara hikmah kepada Anda.

(Ibnul Mubarak)
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...