FOLLOWER

23 Jun 2013

Segmen #3 Bloglist 12 Jam Mialiana.com


Pencarian bloglist bagi bulan Julai dan Ogos 2013 di Mialiana.com bermula pada hari ini, 23 Jun 2013, iaitu tepat jam 11.00 pagi sehingga 11.00 malam nanti. Semua dijemput join.

Syarat-syaratnya :
  1. Follow blog Mialiana.com, Add To Circle Google+ Mia Liana dan Like Fanpage Mialiana.com
  2. Buat entri bertajuk Segmen #3 Bloglist 12 Jam Mialiana.com
  3. Copy coding yang telah disediakan dan paste kan ke dalam ruangan HTML dan Publish entri.
  4. Tinggalkan URL entri anda ke dalam ruangan komen INI
Senang dan mudah bukan?

15 blog yang bertuah akan dipilih oleh Mia Liana sendiri dan kepada yang terpilih nanti diminta agar memasukkan blog Mialiana.com ke dalam bloglist mereka juga.

tunggu apa lagi... jom support Mia Liana ya...

Aksi Model 3 beradik di Warung Lesung Batu Seri Iskandar

Assalamualaikum dan selamat sejahtera


Seperti biasa setiap hari Ahad (walaupun sebolehnya tak mahu dibiasakan) sekeluarga akan bersarapan bersama-sama satu keluarga di luar di mana-mana warung atau restoran pilihan.

Hari ini (23 Jun 2013) kami bersarapan di Warung Lesung Baru hanya berlima tidak enam atau tujuh.  Ini adalah kerana yang lagi satu sudahpun ketiduran awal kerana bangunnya lagi awal.

Tidak mahu skema sangat dengan gambar-gambar makanan yang dimakan atau senarai hidangan yang disediakan, tetapi kali ini lebih kepada aksi 3 beradik selepas makan... dang dang dut tali kecapi, kenyang perut suka hati.

Aksi pertama... jom tayang gigi.
Tidak mudah sebenarnya nak tangkap gambar mereka bertiga terutama dalam keadaan spontan, apalagi kalau disusun atur.  Terutama si boolat yang bertopi 'crochet' putih tu... susah sangat nak bergambar.


Dapat tangkap gambar berdua begini lagi la susah.  Inilah satu-satunya yang ada buat permulaan.  hasrat hati nak tangkap sekali lagi sebab ada gangguan di sebelah... ala-ala power rangers.  Tetapi tak upaya sebab dah lari pula si topi putih tu


Dalam pada dok sibuk nak 'shooting' tiba terhenti pulak... model asyik berbincang pula.  Kalau tak silap mereka terjumpa lebah kecil hinggap pada bunga.


Alahai! model yang sorang ni macam la dah ready tapi tak berapa steady pula... jadilah dulu


Model yang sorang ni tak habis lagi dengan milo ais nye... Dari tadi dok usung gelas tu ke sana ke mari.  Nasib baik tak tumpah... kalau tidak habis la prop. Eh!!


Nak tayang sikit topi 'crochet' yang dipakai oleh model cilik ni.  Topi itu adalah hasil kerja tangan umi ketika model ini berusia 1 bulan lagi.  Oleh kerana tersimpan agak lama, pagi tadi sempat selongkar beg simpanan baju lama... terjumpa pula. Mujur jugalah model nak pakai.


Akhir sekali, setelah selesai sesi 'shooting' model buat perbincangan semula bagi mendapatkan hasil yang lebih menarik untuk sesi 'photo shoot' akan datang.


Sekian adanya kisah tidak semenggah mengenai model 3 beradik di Warung Lesung Batu Seri Iskandar.






Larangan mandi malam sejauh mana kepatuhannya

Assalamualaikum dan selamat sejahtera


gambar sekadar hiasan tiada kaitan dengan jalan cerita


Larangan mandi malam.  Masih teringat ketika zaman kanak-kanak sehingga ke zaman sekarang yang jadi mak budak, selalu orang tua tegur jangan suka mandi malam... tak elok untuk badan.

Kalau zaman kanak-kanak dulu balik dari mengaji basuh kaki terus je masuk tidur.  Memang tak berani nak mandi sebabnya masa tu bilik air di luar rumah...  so memang patutlah kalau takut mandi malam.

Bila dah meningkat remaja sikit, zaman sekolah menengah masuk asrama.  Kadang-kadang basuh baju malam-malam lepas waktu 'prep' jam 10.30 malam.  Teringin juga nak mandi tapi takut sebab malam gelap, kawan-kawan sebilik pun laju jer masuk bilik... katanya tak boleh duduk bilik air lama-lama nanti kena kacau... so alasan masih sama.  Walaupun begitu sesekali ada juga kawan yang berani boleh bawa teman mandi jugak malam pun, terutamanya lepas kelas tambahan malam...panas.

Bila dah masuk zaman dewasa sikit, zaman kerja duduk rumah sewa dengan kawan-kawan, jauh dari mak (tak der orang nak tegur walaupun seringkali diperingatkan).  Balik dari kerja malam, mandi.  Kalau tak mandi tak boleh nak tidur, mana tidaknya badan dah rasa melekit berpeluh seharian bekerja, baju pun dah bau masam mengalahkan cuka.

Sesekali bila malam minggu tak balik kampung, keluar jalan-jalan dengan kawan-kawan tak kiralah 'window shopping' atau sekadar menjenguk indahnya pemandangan malam diterangi lampu neon.  Bila balik ke rumah sewa... apa lagi sebelum tidur mesti mau mandi... kalau tidak memang sakit telinga kena 'kutuk' baik punya  dengan kawan-kawan.

Dan, bila dah berumahtangga, sesekali bila keluar jalan-jalan dengan keluarga, malam baru balik rumah... mandi juga kan sebelum tidur. 

So...dimanakah letaknya kepatuhan terhadap larangan mandi malam.

sama-sama kita fikirkan keburukan dan kebaikan mandi malam...

Sekian.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...