FOLLOWER

31 Mac 2014

Rangking Alexa 31.3.2014

Assalamualaikum dan selamat sejahtera


Sudah terlalu lama rasanya tidak buat entri mengenai ranking alexa.  Dan, pada tahun 2014, kali ini merupakan entri pertama dikeluarkan.  Aye berhasrat nak keluarkan entri berkenaan ranking alexa setiap bulan... mudah-mudahan berjaya dan dipermudahkan.


Global Rank:  302,397
Rank in Malaysia:  2,265

Sumber :  SINI


Melihatkan kepada angka yang tertera memang cantik dengan nombor yang besar dan bilangan yang banyak.  Tetapi ia bukanlah sesuatu yang elok untuk blog ini.  Kerana semakin rendah angka yang tertera menunjukkan semakin baik blog itu.  

Nampaknya masih banyak yang perlu dilakukan untuk meningkatkan rank blog ini.  Aye perlu rajin kemaskini blog dan yang penting bukan sekadar kemaskin tetapi hendaklah diikuti dengan cerita yang bernas dan menarik bukan entri 'copy paste'.  Selain dari itu yang pastinya aye perlu rajin blogwalking dan meninggalkan komen di blog-blog yang mempunyai PR tinggi....

Agaknya kalau nak turunkan rank di Malaysia ke 2,000 bilalah boleh tercapai...


suka duka pentas dunia

#doauntukMH370



$$$

Segmen Mencari Bloglist by Eppy Ismail

Assalamualaikum dan selamat sejahtera



Hurray!!! malam ni aye buat entri untuk menyertai Segmen Mencari Bloglist by Eppy Ismail.

Apasal tiba-tiba jadi macam kanak-kanak ribena neh???

Sebabnya teruja sangat tengok banner di bawah nie.. Agaknya Eppy Ismail ni peminat badminton negara, sampaikan banner untuk segmen pun diletakkan gambar detik-detik kegembiraan pasukan badminton negara.


Doa dan mencari kebaikan | Pergantungan kepada Allah

Assalamualaikum dan selamat sejahtera


Dalam keadaan manapun berdoa adalah satu senjata dan memberi kekuatan kepada kita. Dalam kelemahan doa memberi kita kekuatan.  Dalam kekuatan doa pula memberikan kita peringatan dan kesedaran untuk tidak melupakan dari mana datangnya kekuatan itu.


sumber gambar


Cahaya amatlah diperlukan ketika kita dalam kegelapan malam.  Itu adalah normal dalam kehidupan di dunia ini.

Sentiasa berbuat baik juga mampu memberi kekuatan kepada kita.  Kerana melalui kebaikan itu kita dapat mengenali kekuatan kita yang sebenar.  Berusaha untuk melakukan kebaikan semoga bertambah sinar dalam hati untuk terus berbakti di jalan Allah.
Kebaikan menghidupkan cahaya dalam hati dan kekuatan dalam beramal. Sedangkan keburukan menyebabkan kegelapan dalam hati dan kelemahan dalam beramal.  (al-Mu'tamir bin Sulaiman at-Taimi)

Untuk menjadi insan yang berguna dunia dan akhirat... hindari keburukan supaya hati kita tidak gelap lantaran itu menyebabkan kita sukar melakukan amalan kepada Allah.

Contoh perkara buruk?  Menipu.  Itulah antara contoh paling mudah yang dapat diberikan. Apa sahaja perkara yang tidak baik dan tidak diterima masyakarat dan agama itulah yang buruk.


suka duka pentas dunia

#doauntukMH370




$$$

King Job Dragon

Assalamualaikum dan selamat sejahtera


King Job Dragon.

Adalah nama lukisan seorang budak lelaki yang berusia hampir 8 tahun.  Namanya Muhammad Alif.

Lukisan Alif

Bila melihat lukisan ini teringatkan entri pakcik ini.  Memang kanak-kanak begitulah penglihatan mereka... setiap lukisan mesti ada matahari... kannn

Bezanya lukisan ini ini tiada warna dan kedudukan matahari juga berbeza walaupun tempat yang dinyatakan hampir sama.

Alif memang tidak suka mewarna.  Letih tangan katanya.  Agaknya nak tunggu umi beli warna air buncho kot. Memang dah beberapa kali disuarakan hasratnya untuk memiliki warna air.

Tulisan ini ayatnya merapu-rapu kerana idea nak menulis melompat-lompat dan tidak menentu.  Malas pula nak semak kedudukan ayat dan perenggan yang sesuai.  Bolehlah blogger umi dan kisah anak-anak kan.


suka duka pentas dunia

#MH370 dalam ingatan




$$$
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...