FOLLOWER

19 Jun 2014

Bihun Sup power untuk makan tengahari

Assalamualaikum dan selamat sejahtera


Bihun Sup Power!!!


Bihun sup ini sebenarnya beli dari cafe untuk breakfast pagi tadi. Tetapi tidak sempat baru makan separuh dah bos panggil ... ada perjumpaan.  Dah agak dah memang akan ada perjumpaan tetapi tak sangka pula secepat ini.  Jadi, makan sikit... tutup bekas dan masuk bilik bos... bla bla bla bla @#$@#$@#$&*** isu sensitif. :P  Hampir setengah jam jugaklah dalam bilik bos.  Bila masuk bilik ... bihun sup pun dah sejuk.  Letak tepi sikit tunggu tengahari sambung makan... sejuk pun sejuklah, sekarang ni musim panas kena banyak makan yang sejuk-sejuk baru tidak naik angin.  Asyik makan panas jer ... menggelegak dalam perut tu yang jadi angin habis satu badan.

Haishhh ... lari topik pula.

Yang sebenarnya.... pada kebiasaannya saya akan sarapan dengan ofis-mate di cafe.  Memandangkan hari ini teman saya itu cuti dan sorang lagi meeting, sorang lagi pulak puasa, yang lainnya bawa bekal makanya tinggal saya seorang.  Nak makan di cafe seorang tu tidaklah rasanya walaupun di cafe tu ramai orang.  Eeeeiii .... tak pernah dibuat makan sorang-sorang.  Kalau dulu pernah juga tetapi tidaklah selalu.  masa mula-mula sampai ke sini... belum kenal orang lagi.

Banyak juga menu lain antaranya nasi lemak, nasi goreng, kuetew, bihun, bubur nasi dan kueh mueh.  Tetapi hati terpaut dengan bihun sup.  Layan diri yer ... ambil kuah sendiri dan ikat sendiri. Orang ramai dah tak terlayan dek pekerja cafe.

Cerita ni memang lintang pukang... kejap atas kejap bawah... apa nak buat memory lost sekejap.  Ingatan pun tak berapa stabil sebab ingat macam-macam.  Habis lunch sambung blogging... sat lagi sambung buat kerja pula.

Sekian adanya... kisah di sebalik bihun sup power untuk makan tengahari.  Cubalah!!

:P



Mengapa menjerit jika boleh bercakap dengan baik

Assalamualaikum dan selamat sejahtera

Mengapa menjerit

gambar hiasan yang langsung tiada kaitan

Mungkin juga menjadi lumrah kita kan ... bila berhadapan dengan situasi tertentu kita akan menjerit.
Teringat masa zaman bebudak dulu... bila ternampak lipas... menjerit, bila ternampak ulat menjerit.   Tak kiralah apa-apapun suka menjerit.  Last-last bila kena marah dengan tok dan mak barulah lah tak jadi menjerit.

Tetapi bila dah besar panjang .. dah jadi mak budak rasa dan minta untuk menjerit tu datang kembali. :P
Kenapa???? Sebabnya jeritkan anak-anak yang malas mandi, jerit panggil makan, jerit panggil balik... dah petang dekat senja pun tak reti-reti lagi nak balik...

Dan... bila kita lihat orang lain menjerit... baru tersedar buruknya perangai menjerit nie yer.
Sekarang cuba berhenti menjerit dan cakap baik-baik dengan anak-anak sebab anak-anak tu bukannya tak dengar apa yang kita cakap... cakap jer baik-baik dia ikutlah juga kan...

Buat penat jer menjerit nie... bukan dapat apa-apa dapat sakit tekak adalah. :P

Yang sebenarnya niat asal adalah nak tulis mengenai jeritan oleh bos kepada pekerjanya.  Tak jadi pula.  Nak reka ayat dan buat karangan panjang lebar.  

Kita sekarang dah dewasa ... tak perlu dijerit-jerit cakap jer elok-elok bukan kita tak faham.  Bahasa menjerit ni ... buat pekerja lagi stress dan boleh menjatuhkan motivasi... daripada nak buat terus tak buat, kalau buat pun tak berapa nak menjadi.

Hentikan jeritan!!!

Antara rupa dan hati

Assalamualaikum dan selamat sejahtera


Antara rupa dan hati


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...