FOLLOWER

10 Julai 2014

Kad untuk keluarga

Assalamualaikum dan selamat sejahtera


Kegembiraan berganda

Pada bulan Ramadhan telah dijanjikan dua kegembiraan kepada mukmin yang berpuasa; iaitu ketika berbuka dan ketika berjumpa Tuhannya. Ramai orangpun tahu dari mana petikan itu diambil.

Bagi saya ada dua lagi tambahan kegembiraan pada hari ini ... atau mungkin juga lebih tetapi saya tidak sedar.




Kegembiraan pertama yang dimaksudkan adalah mengenai kad di atas; kad ibubapa.

Kad ini adalah hasil karya Irdina Huda. Dibuat dengan penuh kasih sayang juga penuh dengan warna. Menggunakan crayon yang dibeli hujung minggu lepas.

Terima kasih dan tahniah kepada Dina atas kad yang cantik dan hebat ini.

Umi juga sayang semua anak-anak umi.

posted from Bloggeroid

Jangan ikut belakang LORI

Assalamualaikum dan selamat sejahtera


Jangan ikut belakang LORI


Kenapa tidak boleh ikut belakang lori?  
Jangan ikut belakang lori yang sedang bergerak pada jarak yang sangat dekat atau jangan rapat sangat dengan belakang lori yang sedang bergerak.

Tak perlu tanya kenapa sebab... sesiapapun sudah tahu kesan dan akibat ikut lori dekat sangat.

Tahu kan kesannya.  Atau pura-pura tidak tahu sebab nak cepat sangat ... kejar masa untuk thumb-print atau KPW.

Okey kepada yang masih tidak berapa nak faham kenapa saya kata jangan! jangan! jangan! ikut lori dekat sangat... sebabnya pertama lori tu BESAR dan awak tidak akan nampak apa yang berlaku di depannya sama ada kenderaan depan lori atau keadaan jalan di hadapan lori itu.  Bila tiba-tiba lori berhenti... macam mana awak tahu kalau dah nak jadi?

So!!! berhati-hati yer. 

Jangan sesekali nak berlumba dengan lori.  

Kancil, Rusa, Kenari, Kelisa, Viva atau EGO... ingat bila lori berhenti mengejut di depan anda... pasti anda terkejut besar dan tidak sempat buat apa-apa.... masa itu... saya tidak sanggup nak teruskan lagi....cukuplah 

Ingat yer.... tolonglah jangan ikut dekat sangat belakang lori... seboleh-bolehnya jauhkan jarak anda dengan lori.  Please!!!

Sekian. 

Tiada gambar?
Memang tiada gambar sebab saya tiada gambar belakang lori
dan tiada gambar kemalangan kenderaan dibelakang lori.

Ajer nyer yer...

Berhati-hati ketika shopping di bulan puasa

Assalamualaikum dan selamat sejahtera

Shopping di bulan Puasa

Tidak pasti sebenarnya nak letak tajuk apa walaupun dah berangan-angan macam-macam tajuk untuk menarik SEO dan sebagainya.  Memang bukan saya lah kalau tajuk dan entri ini tidak langsung menarik perhatian encik SEO :P.

Shopping adalah perkataan yang sesuai bagi menggantikan membeli-belah.  Sebabnya Shopping hanya satu perkataan dan cepat ditaip serta sudah sinonim dengan masyarakat Malaysia terutama blogger picisan.  kalau saya salah sila betulkan.  Dan... perkataan membeli-belah pula adalah perkataan Melayu yang memang sinonim juga dengan rakyat Malaysia bagi yang menulis esei atau karangan berbentuk ilmiah.

Jadi oleh kerana niche blog ini bukanlah berbentuk ilmiah semata-mata maka saya lebih suka menggunakan perkataan shopping kerana ia terasa seperti dekat dengan naluri kita wanita yang suka 'window shopping' dan 'shopping sakan' terutama ketika perut sedang kelaparan.

Shopping di bulan puasa memang menjadi cabaran terutama apabila menjelang petang sebelum masuknya waktu berbuka puasa.  Kerana ketika itu perut yang lapar mampu mempengaruhi ingatan.  Senarai yang disediakan mampu tercabar terutama jika tidak ditulis dengan tepat.

Sebagai contoh, tujuan asal ke pusat membeli belah adalah untuk membeli satu barang sahaja sambil menjamu mata (window shopping le tu...).  Tetapi bila dah berhadapan dengan ujian dari perut maka ingatan dan mata yang lemah tadi terus mencampur adukkan barangan lain yang tidak termasuk dalam senarai... dan tangan pula memainkan peranan untuk memenuhkan bakul.... hehehe apa benda senarai kalau sekadar satu barang kan?  jadi kenalah tambah barang lain lagi yang sesuai paling tidak dua atau tiga barang lagi... barulah boleh dipanggil senarai.

Bukan sekadar Cili Api


Cili api seperti tertera pada gambar di atas adalah tujuan asal shopping tetapi barangan lain yang menjadi bahan sampingan juga tidak dinafikan kepentingannya.  Walaupun tujuan asal hanyalah kerana cili api, tetapi disebabkan barangan lain yang 'terlupa' dimasukkan dalam senarai turut perlu dibeli untuk melengkapkan mana-mana yang tidak lengkap.



Ni... la rupa barangan tambahan dan sampingan yang sangat-sangat diperlukan.  Mari saya senaraikan, tambahan barangan berkenaan selain dari cili api berserta sebab dan kegunaannya.

1.  Ketupat Palas Nona.  

Sebab:  Ternampak lemang semasa lalu di PARAM tetapi harganya macam mahal sangat.  Oleh kerana saya dan anak-anak memang suka makan pulut walaupun sebelum Hari Raya, maka ketupat palas berkenaan memang kena beli untuk buat stok untuk berbuka puasa.  Tiada rendang tidak menjadi soal kerana ketupat palas ini makan begitu pun sedap juga atau boleh juga dicicah dengan susu pekat atau sekaya atau sambal tumis ikan bilis.

2.  Minyak masak

Sebab:  beli botol kecil saja dulu sebab stok di rumah dah habis lagi nak tunggu cukup bulan baru beli botol yang besar sikit.  Walau apa pun bulan puasa ni kurang sangat masak goreng-goreng... untuk menumis cukup lah tu.

3.  Jus Epal Feel Fresh

Sebab:  Itulah adalah pilihan Alif katanya air sarsi di rumah dah nak habis.  Lagipun bulan puasa ni teringin pula minum air ada rasa masam-masam sikit baru rasa segar badan.  Pandai ler...

4.  Salted Peanut.

Sebab:  Itu pilihan alif dan ayahnya.  Tidak tahu atas alasan apa tetapi itu yang diambil oleh mereka berdua dan tiada alasan.  Jangan terkejut walaupun pilihan mereka berdua tetapi menjadi rebutan selepas waktu berbuka puasa.... best juga kan bila makan berebut-rebut nie :P

5.  Limau nipis.

Sebab:  Nak buat sambal belacan perlu ada limau nipis barulah powerrrr.  Banyak yang boleh dibuat dengan limau nipis, antaranya untuk ubat tradisional bagi batuk yang kering .... bukan batuk kering tau.  Batuk ni... menyakitkan kerongkong. 

Limau nipis dan kicap

6.  Peria

Sebab:  Bila dah berumur rasanya perlu kembali kepada makanan yang rasa pahit-pahit sikit.  Kerana sekarang saya sering mengalami sakit kepala di bahagian belakang.  Encik suami kata itu nak jadi darah tinggi.  Stress dengan tekanan kerja, banyak sangat fikir dan mungkin juga tak cukup rehat.  Jadi sebagai langkah berjaga-jaga peria ni sedap juga dimasak tumis bersama udang. Nak buat ulam mentah cicah sambal belacan pun sedap juga neh.

7.  Biskut Julie 

Sebab:  Boleh juga dikatakan sebab terpengaruh dengan CPUV Nuffnang pertama bulan Julai yang masuk pada 7/7/2014 iaitu Julie's x LINE New Packaging.  Sebelum ni dah ternampak biskut Julie's tetapi tin lain tidak pula teringin nak beli.  Disebabkan nak tahu tawaran apa yang diberikan oleh LINE maka terbeli lah juga... nak tahu apa rasanya.  Cuma silap sikit sebab dalam iklan promote tin tu warna pink tetapi tin ini warna merah mungkin sempena perayaan Krismass yang lepas kot sebab tu jugalah rasanya macam lemau walaun dalam paket berasingan.  Hmm... tiada dari kalangan kami yang menggunakan perkhidmatan LINE maka barcode itupun terabai.  

tin biskut ini saya punya... Peace!!!


Kesimpulannya

Pertama, walaupun kita terpengaruh dengan mata dan tangan pastikan juga barangan yang diambil itu ada nilai tambah dan amat berguna bukan sekadar ikut kehendak saja.  Dalam keadaan ekonomi yang tidak berapa stabil berjimat cermat adalah jalan terbaik buat masa ini.  Kenaikan harga barang memang kita tidak boleh elak walaupun ia bukanlah kehendak kita.

Kedua, ketika membuat pembayaran di kaunter bayaran sila pastikan bilangan barangan yang dibeli adalah sama dengan bilangan yang tertera di dalam resit.  Manalah tahu dalam dok sibuk membeli belah... teruja dengan jeritan anak-anak terlupa nak tengok resit.  Jika nak dibandingkan harga mungkin kita tidaklah cekap sangat dalam matematik tetapi sekadar mengira jumlah barang yang dibeli tidaklah susah sangatkan.


Kalimah

Assalamualaikum dan selamat sejahtera



Ya Allah, Engkau telah memerintahkan kami (untuk melakukan kebaikan), akan tetapi kami mendurhakainya dan meninggalkanya. Sebaliknya, Engkau telah melarang kami (untuk melakukan keburukan), akan tetapi kami justru mengerjakannya. Tidak ada yang mampu kami lakukan kecuali mengucapkan Laa ilaaha illallah.

(Menjelang detik-detik kematiannya, 'Umar bin al-'Ash)
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...