FOLLOWER

20 Oktober 2014

Bertindak atas kenyataan

Assalamualaikum


Bertindak atas kenyataan

Itulah sebaik-baiknya.
Hidup tidak boleh berpandukan perasaan hati yang kadangkala boleh menjahanamkan diri sendiri.

Perkara utama harus kita utamakan dan fikirkan ialah menerima sesuatu atau membuat sesuatu dengan baik berlandaskan kenyataan.

Tiada guna kita bertindak melulu tanpa fakta seandainya kelak tindakan itu memakan diri sendiri dan menjejaskan reputasi kita.

Kita bertindak bukanlah semata-mata untuk mengampu atau mendapat nama tetapi untuk kebaikan semua pihak.

Agar kelak tiada pihak yang boleh permainkan tindakan kita, kita harus bijak dalam setiap tindakan dan keputusan.

~(@^_^@)~

( ^_^ )/~~拜拜

Terima kasih.
posted from Bloggeroid

Segmen BuatWanita.Blogspot.Com Mencari Bloglist 2015

Assalamualaikum dan selamat sejahtera


Segmen BuatWanita.Blogspot.Com Mencari Bloglist Jan-Jun 2015 kini bermula. Penyertaan dibuka mulai hari ini sehingga 30 Disember 2014.

Klik link dibawah banner untuk join! Jom semua, kita join :)

Semua yang join akan tersenarai dalam bloglist BuatWanita.Blogspot.Com untuk bulan Januari 2015 hingga bulan Jun 2015.Pemenang bertuah akan menerima hadiah sponsor dari LittlePuteri.Blogspot.Com


Thank you for your support!


Usaha kekalkan momentum

Assalamualaikum dan selamat sejahteraUsaha kekalkan momentum


Selamat pagi semua.  Selamat berblogging dan teruskan usaha menghasilkan penulisan yang bermanfaat untuk semua.

Dalam setiap usaha pasti ada momentum untuk menggerakkan.  Seumpama motivasi yang memberi semangat untuk kita terus berusaha demi menjayakan dan mencapai hasrat utama. sumber gambar

Merujuk kepada Kamus DBP, Momentum (moméntum) merujuk kepada

1. daya yang men­dorong pergerakan sesuatu: Contohnya ... maka hasilnya tidak seberapa, lalu timbullah kekecewaan dan hilanglah momentumnya; namun Jepun moden itu sendiri ternyata sedang menghadapi semangat yang kian kendur di kalangan generasi mudanya untuk meneruskan momentum pemodenannya; 

2. hasil darab jisim dgn halaju sesuatu jasad. Maksud ini lebih kepada sains dan fizik... dunia yang telah lama saya tinggalkan...

Dalam konteks usaha saya dalam berblogging dan tulisan ini, saya lebih suka gunakan momentum bagi maksud nombor 1. Kerana sekarang ni, saya sendiri sedang berusaha mengekalkan semangat dan momentum sedia ada dalam menghasilkan entri untuk blog.  Semangat sedia ada datangnya dari dalam diri sendiri yang mana lahirnya blog ini adalah atas kehendak sendiri.

Dalam masa yang sama saya juga harus mencari momentum baru demi menghasilkan idea dan meneruskan entri untuk blogging. Walaupun kadang-kadang saya rasa seperti 'down' bila berebut dengan masa dan keadaan untuk berblogging.


Perspective & Momentum
sumber gambar

Bohong la kalau sebab-sebab dunia blogging tidak mempengaruhi momentum untuk berblogging. Contohnya bila iklan CPUV Nuffnang tidak timbul kan. Sekarang nie CPUV Nuffnang sedang banyak berkeliaran... memang suka. Sebab lain yang berkaitan adalah Rank Alexa. Yang ini betul-betul mencabar kesabaran. Episod kejar-mengejar Rank sentiasa saja berlaku terutama sekarang semakin banyak blog baru yang muncul dan semakin ramai yang mengejar Rank untuk blog mereka. Jadi tidakkah itu menjadi sebab kepada kita untuk mengejar momentum blog? Penat!!!

Apa pula momentum kalian untuk berblogging?

(^-^).
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...