FOLLOWER

28 Julai 2015

Isteri bukan orang gaji

Assalamualaikum dan selamat sejahtera


Isteri bukan orang gaji


Sedari dulu kita tahu dan kita faham bahawa seorang isteri memangnya bukan orang gaji.  Tetapi setiap kerja rumah dilakukan oleh seorang isteri dengan penuh rasa tanggungjawab.  Mana yang perlu dan tidak kadang-kadang tidak dipertikaikan.

Tetapi itu semua apabila isteri tidak bekerja.  Ketika seorang isteri itu hanyalah seorang suri rumah. Tiada tanggungjawab di luar kawasan rumahtangganya.  Hanya apabila si isteri itu mempunyai tanggungjawab di luar kawasan rumahtangganya, maka bagaimana pula dia hendak menangani tanggungjawab di rumahnya dengan lebih selesa.

isteri bukan orang gaji

isteri bukan orang gaji


Seorang isteri bukan orang gaji, tetapi rakan hidup suami.  Dan seorang suami tidak mempunyai kuasa untuk memerintahkan isteri atau memaksa isterinya melakukan kerja-kerja rumah dan bangun di tengah malam untuk memasak untuknya.  Tetapi kalau si isteri melakukannya kerana cinta, maka dia akan diberi ganjaran (pahala), tetapi isteri tidak wajib berbuat demikian.  (Syaikh Muhammad Al-Yaqoubi)

Aduhai si isteri, besar sungguh pengorbanan seorang suami apabila menyediakan kelengkapan yang sepenuhnya untuk kemudahan dan keperluan seorang isterinya.  Maka tidakkah si isteri itu mahukan pahala yang berganda-ganda melebihi pahala seorang pembantu rumah?

Adeh!.  Terasa juga walaupun sendiri yang menulis.

#peringatanbuatdirisendiri
#kelabsuamiisteri
#kelabrumahtangga6 ulasan:

 1. Kalau yang suri rumah pun begitu banyak yang perlu dilakukan.. Apatah lagi mereka yang berkerja.. Wanita.. Kuat sungguh dirimu..

  BalasPadam
 2. betul tu kak, jangan jadikan isteri anda sebagai orang gaji...atau anggap isteri anda sebagai orang gaji....

  BalasPadam
 3. jangan anggap org gaji sebagai isteri dan jgn jadikan isteri sebagai org gaji.
  Hebatnya wanita..

  BalasPadam

Komen anda tanggungjawab anda. Komen dan pandangan anda amatlah dihargai. Terima kasih atas pandangan yang diberikan.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...