FOLLOWER

28 Julai 2015

Aku sang penunggu

Assalamualaikum dan selamat sejahtera 1Malaysia


Aku sang penunggu


Aku sang penunggu itu
Menunggu tanpa jemu

Di sini seorang aku menunggu
Bertemankan setiang lampu neon
Biarpun tiada cahaya namun terang
Bertemankan sinar mentari senja

Aduhai aku yang menunggu mengapa kamu yang gelisah
Aduhai kamu yang ditunggu mengapa tidak kunjung tiba
Apakah aku yang terlewat atau terlalu awal
Apakah kamu yang terlewat atau memangnya waktumu belum tiba

Aduhai sang penunggu bersabarlah
Nantikan waktu itu kan tiba
Justeru lebarkan layar kesabaran
Istighfarlah... itu yang terbaik

Bunga hiasan
gambar hiasan


Nukilan: yangbaik | 18:16 28072015

~(@^_^@)~


Isteri bukan orang gaji

Assalamualaikum dan selamat sejahtera


Isteri bukan orang gaji


Sedari dulu kita tahu dan kita faham bahawa seorang isteri memangnya bukan orang gaji.  Tetapi setiap kerja rumah dilakukan oleh seorang isteri dengan penuh rasa tanggungjawab.  Mana yang perlu dan tidak kadang-kadang tidak dipertikaikan.

Tetapi itu semua apabila isteri tidak bekerja.  Ketika seorang isteri itu hanyalah seorang suri rumah. Tiada tanggungjawab di luar kawasan rumahtangganya.  Hanya apabila si isteri itu mempunyai tanggungjawab di luar kawasan rumahtangganya, maka bagaimana pula dia hendak menangani tanggungjawab di rumahnya dengan lebih selesa.

isteri bukan orang gaji

isteri bukan orang gaji


Seorang isteri bukan orang gaji, tetapi rakan hidup suami.  Dan seorang suami tidak mempunyai kuasa untuk memerintahkan isteri atau memaksa isterinya melakukan kerja-kerja rumah dan bangun di tengah malam untuk memasak untuknya.  Tetapi kalau si isteri melakukannya kerana cinta, maka dia akan diberi ganjaran (pahala), tetapi isteri tidak wajib berbuat demikian.  (Syaikh Muhammad Al-Yaqoubi)

Aduhai si isteri, besar sungguh pengorbanan seorang suami apabila menyediakan kelengkapan yang sepenuhnya untuk kemudahan dan keperluan seorang isterinya.  Maka tidakkah si isteri itu mahukan pahala yang berganda-ganda melebihi pahala seorang pembantu rumah?

Adeh!.  Terasa juga walaupun sendiri yang menulis.

#peringatanbuatdirisendiri
#kelabsuamiisteri
#kelabrumahtanggaSejatikah kita

Assalamualaikum dan selamat sejahtera


Sejatikah kita?


Tidak dapat banyakpun dapat sedikit sahaja sudah cukup.  Tetapi jika berpeluang untuk dapatkan yang banyak kenapa tidak kita usaha untuk dapatkan yang banyak itu.


Mukmin Sejati
Mukmin Sejati

Mukmin sejati adalah mukmin yang tudak membentukan perintah Allah dan larangan-Nya dengan perintah dan larangan sesiapapun.  Akan tetapi sebaliknya, ia selalu tunduk dan berserah diri secara mutlak, melepaskan diri dari segala sebab-sebab atau dorongan-dorongan kecuali ketaatan kepada Allah dan Rasul-Nya serta ridha menerima hukum-Nya.  (Ahli hikmah)

Di manakah kita dalam situasi ini?Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...