FOLLOWER

21 September 2015

Hukum memberi upah tukang sembelih dan tukang lapah binatang qurban

Assalamualaikum dan selamat sejahteraHukum memberi upah tukang sembelih dan tukang lapah binatang qurban


Hari Raya Qurban bakal menjelang tiba.  Setiap tahun kita akan berhadapan dengan situasi ibadah qurban.  Tetapi sejauh mana pula kita mengambil tahu mengenai hukum memberi upah tukang sembelih dan tukang lapah binatang qurban?


Pastinya ada di antara kita tidak tahu apa-apa melainkan menunggu daging qurban tiba di rumah. Tidak malu dikatakan bahawa penulis ini juga termasuk dalam golongan ini.  Hukum memberi upah tukang sembelih dan tukang lapah binatang qurban

Qurban Aqiqah Kambing Mekah
Qurban Aqiqah Kambing Mekah.

Klik gambar di atas untuk keterangan lanjut mengenai Qurban dan Aqiqah di Mekah.

Untuk rekod dan makluman semua, berikut adalah soal jawab berkaitan Hukum memberi upah tukang sembelih dan tukang lapah binatang qurban

Soalan: 

Apa hukum memberi upah tukang sembelih dan tukang lapah binatang qurban dengan memberi daging binatang qurban tersebut sebagai upah?

Ustaz Azhar Idrus:

Ini banyak sangat yang terjadi, dah macam lumrah, sebab ramai yang tidak tahu hukum. Hukumnya HARAM kita memberi upah penyembelih dan juga tukang lapah, dengan daging qurban yang disembelih itu, malah dengan seurat bulu binatang qurban itu pun tidak boleh!

Saidina Ali r.a berkata, "Nabi s.a.w pernah menyuruh aku korban seekor unta milik Baginda kemudian sedekahkan daging, kulit dan apa yang di atas belakang unta-unta itu serta aku juga tidak memberi apa pun kepada tukang sembelih tersebut. Dia berkata: Kami memberinya dengan harta kami sendiri." (Hadis Riwayat Muslim).

Adakah sah qurban itu?  Ibadah qurban itu sah, tetapi perbuatan memberi upah itu yang haram. Hukum memberi upah tukang sembelih dan tukang lapah binatang qurban

Jadi, macamana nak upah mereka?  Nak bagi upah boleh, upah dengan duit. Tetapi, kita boleh beri daging kepada mereka sedikit dari bahagian kita sebagai sedekah atau hadiah sepertimana yang kita beri kepada orang-orang lain, asalkan bukan niat upah.  Hukum memberi upah tukang sembelih dan tukang lapah binatang qurban

Habis tu kesalahan yang lepas-lepas macamana?  Bagi sesiapa yang telah mengambil upah selama ini, maka wajib dia bertaubat dan wajib ganti balik dengan jumlah daging yang dia telah diambil sebagai upah.  Hukum memberi upah tukang sembelih dan tukang lapah binatang qurban

Sebab itu kita kena belajar ilmu agama. Jangan belajar ilmu dunia saja. Ibadah qurban itu sunat sahaja, tetapi bila kita hendak buat ibadah qurban, belajar hukum mengenainya itu adalah WAJIB. Hukum memberi upah tukang sembelih dan tukang lapah binatang qurban

sumber:  FB

Sekarang kita sudah mengetahui hukumnya.  Maka adalah wajar untuk kita mengambil tahu dan memaklumkannya kepada orang lain.  Walaupun ketika ini kita tidak terlibat secara langsung dengan ibadah qurban... tetapi kita perlu ambil tahu untuk kemudahan kita di masa hadapan. 


BROOCH Mini Giveaway

Assalamualaikum dan selamat sejahteraBROOCH Mini Giveaway

Sesi sokong menyokong sesama rakan blogger.  Kali ini sokongan YangBaik diberikan kepada rakan blogger Sya Mimie pemilik blog Cinta itu Indah.  Rupa-rupanya Sya Mimie baru berjinak-jinak dalam dunia pembuatan kraftangan.  Jadi giveaway kali ini selain dari untuk menambah kenalan dari rakan blogger boleh dikatakan sebagai cara untuk memperkenalkan produk keluaran Sya Mimie. Brooch Mini Giveaway.

Kita tengok apa yang Sya Mimi tawarkan untuk Brooch Mini Giveaway.

BROOCH Mini Giveaway
BROOCH Mini Giveaway

Giveaway ini akan tamat pada 22 September 2015.  Jangan lupa untuk klik banner di atas bagi mendapatkan maklumat penuh untuk menyertai Brooch Mini Giveaway.

Jom berikan sokongan anda kepada Sya Mimie melalui Brooch Mini Giveaway.Berhati-hati dengan ucapan

Assalamualaikum dan selamat sejahtera


Berhati-hati dengan ucapan


Kita sering kali terluka hati dan perasaan dengan percakapan orang.  Kadang-kadang kita terlupa bahawa percakapan kita juga pernah menyakiti hati dan perasaan orang.  Mungkin kita tidak perasan mengenai percakapan kita kerana kita merasakan bahawa ianya adalah betul.  Betul pada kita tidak semestinya betul pada orang lain.  Kerana kita bercakap mengikut apa yang kita nampak dan atas penilaian mata kasar kita.  Bagaimana pula dengan hal yang sebenarnya?  Kita tidak tahu.  Berhati-hati dengan ucapan.

Dikhuatiri apa yang kita cakap akan menjadi dusta bila kita tahu akan hal yang sebenarnya.  Adalah lebih baik kita berhati-hati dengan ucapan.


Berhati-hati
Berhati-hati bila bercakap


Hati-hatilah kalian dengan perkataan yang dusta, karena perkataan yang dusta akan menuntun pelakunya kepada perbuatan fajir. Dan sesungguhnya perbuatan yang fajir akan menuntun pelakuya kepada api neraka.  (HR Muslim)

Berhati-hatilah walau dalam apa jua keadaan.  Berhati-hati dengan ucapan.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...