FOLLOWER

27 Oktober 2015

Kesan daripada penulisan dan teguran

Assalamualaikum dan selamat sejahtera


Kesan daripada penulisan dan teguran


Setiap hari kita menegur orang dan setiap kali juga kita ditegur.  Teguran dalam bentuk tulisan dan juga dalam bentuk lisan.  Kesan dari daripada teguran itu yang 'makan dalam' sehingga memakan diri sendiri atau juga boleh memberi kesan kepada orang sekeliling kita.  Teguran secara lisan boleh lah kita kata umpama mencurah air di daun keladi atau masuk telinga kiri keluar telinga kanan.  Tetapi tidak semua orang begitu penerimaannya, ketika ditegur dia diam seperti tidak faham tetapi kesannya kepada diri orang yang ditegur itu kita tidak tahu sehinggalah dia bertindak diluar jangkaan kita.


Tidak semua orang mampu bertenang dengan baik apabila ditegur.  Tambahan cara teguran yang mengguris hatinya.  

Sebagai manusia normal kita harus ingat tidak semua orang mempunyai nasib yang sama seperti kita. Tidak semua orang mempunyai kebolehan dan keupayaan yang sama kerana setiap dari kita lahir pada masa dan tempat yang berlainan.  Cara penerimaan dan kefahaman kita juga berbeza walaupun pada isu yang sama.

Bukannya YangBaik berhasrat untuk menolak teguran.  Tetapi teguran yang diberikan itu biarlah berpada bukan secara paksaan.  Kerana kesannya kita tidak tahu.  Apa yang akan terjadi dan bagaimana pula penerimaan orang bila dipaksa.  Tegurlah secara berhemah dan lemah lembut.  Kita kan kaya dengan bahasa yang indah-indah.  

Dalam keadaan tertekan bila ditegur secara kasar dan dipaksa tanpa kerelaan, ada ketika akal menjadi buntu dan bakal berakhir dengan jalan yang singkat... terjun bangunan dan sebagainya.  Fahami situasi orang yang kita tegur.Kita yang ditegur sudah pasti memerlukan masa yang panjang untuk berfikir dan bertindak. Memahami arahan dan teguran bukanlah sesuatu yang mudah ketika kita berada dalam saat genting antara mengawal emosi dan menurut 'arahan'.

Tabahlah dalam mengharungi ujian kehidupan.  Biarkan ujian itu berlalu tanpa sebarang calar. Kerana setiap ujian yang menimpa kita itu adalah sesuai dengan tahap kekuatan kita.

Maaf seandainya tulisan ini mengundang kemarahan dan rasa tidak puas hati. 

Tegurlah saya sekiranya tulisan ini menyakitkan hati dan perasaan anda.


Segmen: Jom Tingkatkan Followers

Assalamualaikum dan selamat sejahtera


Segmen: Jom Tingkatkan Followers


Antara bentuk popular dalam memperkenalkan blog dan mendapatkan pengikut yang ramai adalah melalui penganjuran Segmen.  Justeru, tidak hairanlah ramai di kalangan rakan blogger menganjurkan segmen untuk meningkatkan bilangan followers (pengikut).  Kali ini giliran Leya pula menganjurkan segmen yang bertujuan untuk meningkatkan jumlah followers serta untuk memperkenalkan blog ke dunia maya.  Konsep segmen kali ini adalah "WHAT YOU GIVE, YOU GET BACK".

YangBaik juga dengan ini turut serta dalam segmen ini.  Jom kita lihat apa yang Leya sediakan untuk segmen ini.
Perkara penting sekali adalah klik banner di atas untuk melihat syarat yang disediakan.

Ketika entri ini dikeluarkan bilangan followers blog YangBaik adalah 1280.  Terima kasih kepada semua yang telah menjadi pengikut blog YangBaik dan terima kasih juga kepada anda yang bakal menjadi pengikut blog ini.

YangBaik dengan ini tag awak semua yang menjengak ke blog ini.  Tak mampu nak tag 2 orang sahaja, bimbang yang tidak disebut namanya akan berkecil hati.  Sekali lagi dimaklumkan YangBaik tag awak semua ... YEAYYY!  Jangan ada yang berkecil hati pula ya.

Kepada yang telah ditag sila join segmen ini dengan senang hati.  Cepat-cepat... segmen ini berakhir pada 30 Oktober 2015.

Sila klik banner di atas untuk mendapatkan makluman lanjut.

Selamat bersegmen kepada semua.Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...