FOLLOWER

28 Jun 2016

Menangis Di Majlis

Menangis Di Majlis



Assalamualaikum dan selamat sejahtera


Menangis di majlis, sesuatu yang tidak pelik atau aneh.  Bergantung kepada jenis majlis.  Tetapi, kenapa pula mesti menangis?  Tentunya ada sesuatu yang menyedihkan atau sesuatu yang sangat mengembirakan sehingga membuatkan seseorang itu menangis.


Gambar hiasan


Umar bin Abdul Aziz biasa berkumpul bersama orang-orang fakir setiap malamnya. Mereka duduk bersama-sama saling mengingatkan tentang kematian, hari kiamat dan kehidupan akhirat. Mereka pun menangis di majelis tersebut seolah-olah jenazah ada di hadapan mereka saat itu.  ('Atha)

Mampukah kita menjadi seperti mereka atau paling tidak menyelami perasaan mereka.


Terima kasih atas kesudian singgah baca entri ini Menangis di majlis.

27 Jun 2016

CPUV - Dentsu Honda City datang lagi

CPUV - Dentsu Honda City datang lagi



Assalamualaikum dan selamat sejahtera


CPUV - Dentsu Honda City datang lagi ke blog YangBaik.  Kunjungan kali ke-2 oleh Honda City sesuatu yang mengejutkan juga.  Nampaknya YB perlu buat entri mengenai kenderaan pula.  Isu keselamatan kenderaan untuk balik kampung sepanjang musim perayaan.  Okey jugak kan.  Apa pun YB tak berani nak janji apa-apa.

CPUV - Dentsu Honda City

Biar apa pun isu yang melanda, Honda perlu memastikan kenderaannya sentiasa tip-top dan mendapat tempat di hati peminat Honda.  Perlu juga ketepikan isu-isu negatif yang tidak membawa manfaat.


Terima kasih baca entri ini CPUV - Dentsu Honda City datang lagi.


Biarlah Rahsia

Biarlah Rahsia



Assalamualaikum dan selamat sejahtera


Biarlah rahsia itu hanya kita yang tahu.  Simpanlah ia sebaik-baiknya.  Namun jangan pula hingga pecah diperut, dimulut pun jangan.


Rahsia Lisan


Tidaklah seorang hamba merahasiakan sesuatu dalam hatinya, 
melainkan Allah Subhaanahu wata'ala akan menampakkannya 
melalui ucapan lisannya.  
(Imam Abu al-'Izz al-Hanafi)


Justeru, pelihara juga kata-kata dan hati agar hidup terpelihara.


Terima kasih singgah baca entri ini Biarlah Rahsia.

26 Jun 2016

10 malam terakhir Ramadan

10 malam terakhir Ramadan



Assalamualaikum dan selamat sejahtera


10 malam terakhir Ramadan sudahpun tiba.  Malam-malam terakhir yang lazimnya ditangisi oleh sahabat-sahabat Rasulullah.  Semoga kita juga dapat merasai kesedihan itu walaupun kesedihan kita tidak sama dengan kesedihan para wali Allah.  Mungkin juga kerana tahap keimanan kita tidak sama.  Tetapi tidak salah untuk kita terus berusaha menjadi insan soleh.

Tarikh 10 malam terakhir Ramadan 2016


10 malam terakhir Ramadan juga sering dikaitkan dengan malam Lailatul Qadar.  Malam yang dicari-cari untuk mendapatkan manfaatnya.

عَنْ عَائِشَةَ رَضِيَ اللَّهُ عَنْهَا أَنَّ رَسُولَ اللَّهِ صَلَّى اللَّهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ قَالَ تَحَرَّوْا لَيْلَةَ الْقَدْرِ فِي الْوِتْرِ مِنْ الْعَشْرِ الْأَوَاخِرِ مِنْ رَمَضَانَ

Daripada  'Aisyah r.a bahawa Rasulullah SAW bersabda:   "burulah Lailatul Qadar pada malam yang ganjil dalam sepuluh malam yang akhir bulan Ramadhan." (HR BUKHARI)



Petikan nasihat Imam Makkah sempena 10 malam terakhir Ramadan

1.  Sedekah setiap malam.
2.  Solat sunat 2 rakaat setiap malam.
3.  Baca surah al-ikhlas setiap malam. 

Jom mulakan sekarang!  Semoga kita mendapat ganjaran pahala yang berlipat ganda dalam bulan Ramadan yang penuh barakah ini.


Terima kasih sudi baca entri 10 malam terakhir Ramadan.


SEGMEN: REVIEW WITH BAJUWARNACOKLAT

SEGMEN: REVIEW WITH BAJUWARNACOKLAT

Assalamualaikum dan selamat sejahtera

SEGMEN: REVIEW WITH BAJUWARNACOKLAT merupakan entri YB bagi menyertai segmen anjuran rakan blogger baju warna coklat.  Kenapa baju warna coklat?  YB tidak tahu, kalau korang nak tahu sila tanya sendiri pemiliknya. Sila jangan kecam akak YB kerana kenyataan yang diberikan.  Idea YB tidak berapa nak menjadi pula untuk entri segmen ini.

Sebelum akak YB celoteh lebih panjang, apa kata kita terus ke segmen ini.

Segmen:  Review With BajuWarnaCoklat






Ha... dah nampak banner di atas, Klik saja banner untuk terus ke segmen.  Boleh tengok blog baju warna coklat yang tidak berapa coklat.

Penganjur segmen mencari 7 blog untuk direview.  Agak-agaknya blog mana yang bertuah.  Jangan kata akak YB tidak mengharap pula.  Bila dah join segmen nie, YB juga mengharapkan blog YB termasuk dalam 7 blog yang bertuah.  Kalau tidak tepilih pun tak mengapa,  paling tidak YB boleh dapat trafik percuma dari blog baju warna coklat dan rakan-rakan blogger yang turut serta dalam segmen ini.

Jom berikan sokongan kepada rakan blogger. Buat entri cantik-cantik mana tahu boleh terpilih, kot-kot mesra random pula.  Eh... cepat yer.  Segmen ini akan tamat pada 3 Julai 2016.


Terima kasih sudi baca dan berikan sokongan anda untuk entri ini Segmen:  Review With BajuWarnaCoklat.


Design Corak Ramadan 2016

Design Corak Ramadan 2016


Assalamualaikum dan selamat sejahtera

Design Corak Ramadan 2016, idea tiba hanya setelah Ramadan menghampiri ke penghujung.  Sudah lama juga YB tidak mereka corak untuk blog.  Entri untuk design ini pun hanya hampir petang baru dapat diterbitkan.  Bila dah lama tidak mereka corak, maka idea agak tumpul.  Lama jugalah YB hadap laptop nie, nak dapatkan perasaan Ramadan untuk dilakarkan pada corak.

Buat sementara waktu, inilah antara corak yang dapat disiapkan.
















Tema corak pada kali ini adalah Titisan Ramadan 2016.  Tetapi rasa nak tukar kepada Memori Ramadan 2016.  Tidak tahu pula mana yang nak dipilih.  Apa tidaknya masa simpan corak ni, letak nama Titisan Ramadan, bila nak buat entri tiba-tiba pula datang tajuk Memori Ramadan 2016.  

Apapun kekal jugaklah dengan Titisan Ramadan 2016. Memori Ramadan 2016 tu kita buat untuk lain kesempatan.

Terima kasih, sudi singgah baca entri Design Corak Ramadan 2016.




24 Jun 2016

CPUV Bulan Jun Di Blog YangBaik

CPUV Bulan Jun Di Blog YangBaik


Assalamualaikum dan selamat sejahtera


CPUV Bulan Jun Di Blog YangBaik ada yang sudah terlepas dan ada yang baru masuk.  Sudah hampir ke penghujung bulan Jun baru nak buat entri pengenalan mengenai iklan CPUV yang singgah di blog.  Aduhai.... Janganlah sampai agen Nuffnang merajuk dan tarik balik kempen CPUV nie. Bila mood dah kedaung nak menulis dan cari idea pun semakin malas.  Jadi, dapat iklan CPUV pun cukup-cukup makan, jangan tidak jer.  

CPUV bulan Jun ini ada antaranya sudahpun dikreditkan.  Tidak perlulah YB cerita berapa banyak yang telah dikreditkan, tetapi ianya berpadanan dengan entri blog dan semangat pemilik blog ini. Kusss!!!

CPUV yang telah dikreditkan adalah, Pedigree.  Hmmm iklan ini sebenarnya tidak berapa gemar juga tetapi sebagai pengenalan produk kira boleh lah kot.  CPUV lain adalah Khind Starter Pack, Disney - Animate Your Imagination dan TNB Campaign.  Iklan ini mengenai alnino... panas!!!

CPUV yang masih aktif sehingga entri ini ditulis adalah Ribena Moments.  SME - Microsoft, Dentsu - Honda City, Kleenex Vanilla dan Shell Helix 2016.  Oihh... banyak pula Shell Helix 2016, sampai 6 tapak.  Okey... bagus juga untuk kaut keuntungan.  Memandangkan hari raya pun dah dekat, boleh tengok apa yang Shell Helix tawarkan kepada penggunanya untuk hari raya 2016.

Apa pun Nuffnang masih lagi bermurah hati untuk meletakkan kempen CPUV di blog YangBaik. Cuma belum dapat lagi iklan advertorial.  Agaknya bila agen Nuffnang baca kenyataan ni,,, mereka ketawa terbahak-bahak sampai terguling-guling jatuh bawah meja.  :P

Wei... mana tidaknya berangan nak buat advertorial pulak.  Entri sendiri pun kadang-kadang macam terputus angin, ada hati pula nak buat entri untuk orang lain.  Saja jer perasankan diri sendiri. Berangan tidak salah kan.

Sementara itu... terima kasih Nuffnang, terima kasih pengiklan dan terima kasih kepada anda semua yang tidak jemu-jemu singgah ke blog ini.

Akhir kata, terima kasih sudi baca entri ini CPUV Bulan Jun Di Blog YangBaik.


Top entri minggu ini

Top entri minggu ini


Assalamualaikum dan selamat sejahtera

Top entri minggu ini kelihatannya selari dengan isu dan suasana semasa.  Walaupun penulisnya jarang sangat menulis ikut situasi memandangkan idea tidak berapa nak menjadi.  Nak menulis pun berat sangat.  Jadi ada baiknya dikorek semula entri lama yang berkaitan dengan situasi semasa..


Top entri minggu ini

15 koleksi ucapan bergambar... Tajuk top entri yang pertama jika diperhatikan sudah berada disitu pada setiap minggu pada hari pertama ianya dikeluarkan.  Sehingga ini kini tetap menjadi pilihan utama setiap minggu bahkan setiap hari juga.

Ucapan hari raya buat ibu.  Ianya muncul semula bila hampir hari raya dan akan hilang setelah hari raya berlalu.

Baju kurung pahang pastinya menjadi pilihan ramai kerana keindahan pakaian tradisional dan sinonim dengan hari raya.

Gulsan Nar Eksisi, jus delima berkhasiat keluaran dari negara Turki.

Tiada larangan memiliki dunia.  Kerana tiada entri lain yang utama maka ia menjadi pilihan... kot :D

Begitulah seterusnya.  Minggu depan senarai top entri ini agaknya akan berubah dan entri apa pula yang bakal memenuhi top entri mingguan ehh.

Tunggu dan lihatlah nanti.

Terima kasih sudi baca entri Top entri minggu ini.


Segmen Bloglist Azhafizah.com Julai & Ogos 2016

Assalamualaikum dan selamat sejahtera


Bersiaran kembali untuk segmen rutin 2bulan sekali di blog Fiza. Kembali dengan Segmen Bloglist Azhafizah.com Julai & Ogos 2016. Ada yang tak sempat sertai bulan April yang lepas kan dan juga yang tak berpeluang masuk dalam bloglist blog Fiza. Kalau sudi, berminat dan nak memeriahkan segmen ni jemputlah sertai ramai-ramai ye. Segmen simple je. Cuma perlu buat entry dan copy & paste je. Pemilihan 10 blog melalui random.org.

Klik banner untuk sertai  Segmen Bloglist Azhafizah.com Julai & Ogos 2016
http://www.azhafizah.com/

TAMAT : 29 JUN 2016

Langkah Penyertaan Segmen
1. Buat entry bertajuk : Segmen Bloglist Azhafizah.com Julai & Ogos 2016
2. Copy coding dalam kotak bawah ni dan paste di ruangan HTML entry
3. Publish dan tinggalkan link entry dalam kotak komen di entry asal Segmen Bloglist Azhafizah.com Mei & Jun 2016 




Terima kasih atas sokongan semua ^__^


Terima kasih sudi baca entri Segmen Bloglist Azhafizah.com Julai & Ogos 2016

Pertandingan Reka Bentuk Cenderamata Sempena Tahun Melawat Perak 2017

Pertandingan Reka Bentuk Cenderamata Sempena Tahun Melawat Perak 2017


Assalamualaikum dan selamat sejahtera

Pertandingan Reka Bentuk Cenderamata Sempena Tahun Melawat Perak 2017 adalah anjuran bersama Persatuan Pelancongan Negeri Perak dan Universiti Teknologi MARA Cawangan Perak serta Tourism Perak Management Berhad.  Pertandingan ini diadakan bersempena dengan Tahun Melawat Perak 2017 seperti yang telah diumumkan oleh Kerajaan Negeri Perak. 

Menariknya mengenai pertandingan ini adalah ianya dibuka kepada semua warga negara Malaysia, program ini secara tidak langsung cuba membawa perkembangan produk cenderamata negeri Perak ke arah reka bentuk kontemporari.  Melalui pertandingan ini juga dapat mencungkil bakat-bakat baru dalam menghasilkan produk seumpama serta membina personaliti usahawan dalam industri pelancongan.

Reka bentuk produk yang dipertandingkan akan menampakkan imej pelancongan negeri Perak serta dihasilkan dengan menggunakan kos yang rendah.  Melalui aspek imej pelancongan dan kos pembuatan yang rendah adalah secara tidak langsung akan mewujudkan daya saing yang sihat terhadap para peserta untuk menghasilkan produk cenderamata menerusi idea dan kreativiti masing-masing.




Format Pertandingan

Format pertandingan ini mempunyai tiga peringkat iaitu:

a)  Peringkat Saringan

Keperluan: 2 (Dua) Lukisan Reka Bentuk Produk bersaiz A3 dan Keterangan Produk;

Pada peringkat ini, semua peserta akan menghantar borang bersama lukisan rekaan produk terkini serta asli dan mempunyai keterangan produk. Lukisan yang dihantar adalah berbentuk teknikal iaitu dinyatakan ukuran produk dan berwarna. Lukisan berkenaan adalah yang asli dan tidak meniru mana-mana produk yang terdapat dipasaran. Keterangan produk perlu dinyatakan aspek-aspek berikut dengan jelas iaitu;

i) Sumber Idea
ii) Keaslian
iii) Proses (pembuatan, bahan, warna, fungsi dan ketahanan)
iv) Potensi Komersil (sasaran pasaran dan cadangan harga)

Penyertaan produk peserta boleh dibatalkan jika tidak menyerahkan keterangan produk ini bersama dua (2) lukisan rekaan produk.


b) Peringkat Penerimaan Prototaip

Dua puluh lima (25) produk terbaik lima (5) setiap kategori) yang dipilih akan dihubungi dan diminta menghantar satu unit atau set prototaip produk dan persembahan video untuk dinilai oleh pihak juri.

Persembahan video yang perlu dibuat oleh peserta terpilih ini adalah dirakam selama 5 minit sahaja (maksimum) yang akan memberikan perincian tentang produk berkenaan seperti idea, fungsi, proses, aspek komersil atau lain-lain lagi yang boleh memberikan nilai tambah kepada produk yang terpilih. Juri yang dipilih berdasarkan kepakaran tertentu akan memberikan komen terhadap prototaip produk tersebut. Segala komen pihak juri ini akan diserahkan kepada peserta semula (25 peserta terpilih) untuk tindakan penambahbaikan produk sebagai persedian mereka ke peringkat akhir pertandingan.

Jika ada peserta yang terpilih tidak dapat menyerahkan prototaip dan video rakaman seperti yang diperlukan, secara tidak langsung penyertaannya terbatal dan pihak penganjur berhak memilih produk lain untuk ke peringkat akhir (jika ada dan dapat dikenalpasti).


c) Peringkat Pameran (Akhir)


Pada hari pameran ini, kesemua dua puluh lima (25) peserta akhir akan membawa produk-produk prototaip yang telah dilakukan penambahbaikan dan dipamerkan pada booth yang disediakan. Para juri akan memberikan markah akhir kepada 25 peserta akhir ini berdasarkan persembahan akhir mereka. Majlis penyampaian hadiah juga akan diadakan pada hari tersebut. Peserta boleh menyediakan maklumat tambahan seperti portfolio produk atau persembahan slide (melalui komputer riba yang dibawa oleh peserta sendiri dan slide/video projector serta computer riba tidak disediakan oleh pihak penganjur) sebagai maklumat bantuan atau tambahan di dalam persembahan akhir nanti kepada juri.

Jika peserta gagal mempamerkan produk akhir seperti yang diminta, pihak penganjur berhak membatalkan penyertaan pertandingan produk berkenaan dan automatik peserta berkenaan gagal memenangi sebarang hadiah (termasuk saguhati). Peserta juga akan dibatalkan penyertaan jika mempamerkan reka bentuk lain daripada lakaran atau prototaip/model yang dihantar terdahulu.

Jika pihak penganjur mendapati produk yang dipertandingkan pernah dipasarkan atau pernah dihasilkan oleh pihak atau dipasarkan sebelum pertandingan akhir ini, secara automatiknya penyertaan peserta berkenaan akan terbatal dan tidak boleh menuntut apa-apa hadiah daripada pihak penganjur.


Kategori Pertandingan


Rekaan produk cenderamata adalah bebas dan perlu mempunyai ciri-ciri reka bentuk kontemporari, bertemakan pelancongan Tahun Melawat Perak 2017 atau seumpamanya. Reka bentuk produk mestilah asli dan mempunyai ketahanan. Setiap produk yang direka mestilah mengikut kategori yang ditetapkan iaitu:

i) Kategori 1: Kayu

ii) Kategori 2: Seramik / Polimer

iii) Kategori 3: Fabrik

iv) Kategori 4: Plastik / Getah

v) Kategori 5: Bahantara Bebas (alam semulajadi, logam, bahan kitar semula dan lain-lain)

Para peserta perlu menyatakan bahan yang digunakan dengan jelas di dalam keterangan produk dan di dalam lukisan persembahan. Markah tambahan akan diberikan kepada mereka yang menggunakan bahan kos yang rendah (seperti bahan kitar semula/semulajadi/terbuang dll) serta dapat memberikan potensi harga jualan yang menarik. Setiap produk mestilah disertakan bersama maklumat tentang imej pelancongan yang digunakan sebagai satu maklumat pengetahuan kepada juri samada pada pembungkusan, lampiran kad atau label pada produk berkenaan. Jika rekaan produk berkenaan mempunyai persamaan atau meniru produk yang telah dikeluarkan dipasaran atau pernah dihasilkan oleh mana-mana pihak, secara automatiknya pihak penganjur berhak menyingkirkan peserta berkenaan daripada menyertai pertandingan ini. Kesemua rekaan yang dihantar akan menjadi hak milik bersama pihak Tourism Perak Management Berhad dan Persatuan Pelancongan Negeri Perak.


Hadiah dan Anugerah


Hadiah yang ditawarkan adalah berjumlah RM30,000.00. Setiap kategori di atas akan mempunyai pemenang hadiah utama, pilihan juri dan saguhati iaitu bernilai:


a) Hadiah Pertama: RM 3,000.00 + Sijil

b) Dua (2) Hadiah Pilihan Juri: RM 1,000.00 + Sijil (setiap satu)

c) Dua (2) Hadiah Saguhati: RM 500.00 + Sijil (setiap satu)


Penjurian


Ketua Juri akan dilantik dari UiTM manakala panel juri yang lain dilantik dari industri dan Perbadanan Kemajuan Kraftangan Malaysia (Perak).

Tarikh Penting Program


a) Tarikh Mula Pertandingan 25 April 2016 (Isnin)

b) Tarikh Tutup Penyertaan 17 Jun 2016 (Jumaat)

c) Tarikh Penjurian Peringkat Saringan (Pertama) 23 Jun 2016 (Khamis)

d) Tarikh Peringkat Penerimaan Prototaip 26 Ogos 2016 (Khamis)

e) Tarikh Peringkat Akhir 24 September 2016 (Sabtu)


Para perserta akhir termasuk ahli (seramai 3 orang) akan diberikan penginapan untuk hadir pada Peringkat Akhir nanti.

Layari laman blog rasmi pertandingan ini untuk mendapatkan maklumat lanjut serta borang pertandingan

Moh ramai-ramai sertai pertandingan ini.  

21 Jun 2016

Antara manfaat pandangan dan perkataan

Antara manfaat pandangan dan perkataan


Assalamualaikum dan selamat sejahtera


Antara manfaat pandangan dan perkataan adalah untuk berbakti kepada pemiliknya.  Pemilik yang mempunyai mata dan juga lidah.  Mata untuk memandang dan lidah pula untuk berkata-kata.  Tetapi, pemilik hakiki kepada mata dan lidah itu adalah Allah.  Pancaindera itu hanya dipinjamkan sahaja kepada kita selagi hayat dikandung badan.


Hidup ini bagai lampu dinding.  Gambar hiasan



Tinggalkanlah pandangan-pandangan mata yang tidak bermanfaat, niscaya Allah akan memberikan kekhusyu'an ke dalam hatimu! Dan tinggalkanlah perkataan-perkataan yang tidak bermanfaat, niscaya Allah akan memberikan mutiara hikmah kepada Anda.  (Ibnul Mubarak)


Terima kasih sudi baca entri Antara manfaat pandangan dan perkataan.  Semoga ada manfaat buat kita semua.

20 Jun 2016

Bila air jatuh di atas batu

Bila air jatuh di atas batu



Assalamualaikum dan selamat sejahtera

Bila air jatuh di atas batu, lama kelamaan batu itu akan berlubang juga walaupun batu yang keras. Itulah falsafah yang diterima sejak dari kecil dahulu.  Bila kita tidak mahu laksanakan sesuatu kerja walaupun telah diarahkan berkali-kali.  Sudahnya kita ini diumpamakan lebih keras dari batu. Begitulahlah degilnya kita.  Degilnya kita kerana kita ada hati yang lebih keras dari batu tidak mampu menilai setiap teguran dengan baik.  Walaupun  pada hakikatnya keadaan hati itu lebih lembut dari batu bahkan lebih lembut lagi, tetapi bila mana ianya dimiliki oleh manusia yang tidak mahu menerima hakikat maka ia boleh jadi lebih keras dari batu.

Sukar juga hendak mencari keterangan atau cerita yang boleh dikaitkan dengan intipati hikmah kali ini.  Mungkin juga kerana sudah ketandusan idea atau juga kerana kekurangan masa yang mencukupi untuk menyelidik dan mengarang.


Lima biji batu ini telah disusun semula dan saiznya semakin mengecil kerana proses hakisan oleh cuaca.  Gambar hiasan.


Sesungguhnya seorang ahli ilmu, apabila ia menyampaikan suatu nasehat tanpa dibarengi niat ikhlas dan mengharap pahala dari Allah, maka nasehatnya akan hilang dari hati orang yang mendengarkannya tanpa meninggalkan bekas seperti air yang jatuh di atas batu.  (al-Khatib al-Baghdadi)

Terima kasih kerana sudi meluangkan masa membaca entri ini Bila air jatuh di atas batu.

19 Jun 2016

Baju Kurung Pahang Mas Ayu Songket

Assalamualaikum dan selamat sejahtera


Baju Kurung Pahang Mas Ayu Songket sesuai untuk dipakai pada hari lebaran. Molek juga sebagai pakaian ke pejabat kerana kainnya yang selesa dan tidak terlalu sarat.








Baju Kurung Pahang Mas Ayu Songket

√ Design bertema pelikat yang di hiasi dengan jalur emas 'printed'

√ Fabrik dari jenis 100% Cotton yang terkenal selesa , lembut dan mudah dijaga

🌟 Kurung Pahang , lipat batik
🌟 Material 100% Cotton .
🌟 Lembut & selesa . di jamin Puas Hati !!!
🌟 Mudah dibasuh & mudah digosok
🌟 Ringkas & praktikal untuk kemana-mana

Tempahlah segera sebelum kehabisan stok.
Whatsapp ke 019-4481927
Fb: http://www.facebook.com/ybkraf
Instagram: http://instagram.com/ybkraf

Terima kasih kerana memilih Baju Kurung Pahang Mas Ayu Songket sebagai busana anda :-*

posted from Bloggeroid

18 Jun 2016

Tiada Larangan Miliki Dunia

Tiada Larangan Miliki Dunia



Assalamualaikum dan selamat sejahtera

Tiada Larangan Miliki Dunia selagi tiada kemusnahan dilakukan.  Ha... boleh ke agaknya YB buat kenyataan begitu?  Ini hanyalah pandangan peribadi YB... enggan mengulas panjang kerana bimbang di salah erti.

Gambar hiasan


Jadi, bacalah petikan dari salah seorang ahli hikmah mengenai pemilikan dunia.

Islam sama sekali tidak melarang pemeluknya untuk memiliki dunia dan segala isinya. Akan tetapi, waspadalah! Jangan sampai dunia masuk ke dalam hatimu. Karena sesungguhnya, apabila dunia berada di tanganmu, maka Andalah yang menguasainya dan Anda akan menggunakannya sekehendakmu. Akan tetapi, apabila dunia telah masuk ke dalam hatimu, maka dialah yang menguasai Anda dan Anda yang akan menjadi budaknya. Dia akan mempekerjakan Anda sekehendaknya.  (Seorang ahli hikmah)

Semoga kita semua mendapat manfaat dan panduan dari kenyataan di atas.


Terima kasih kerana sudi singgah baca entri Tiada Larangan Miliki Dunia.

17 Jun 2016

Tinggalkan Dunia, Akhirat Menjemput

Tinggalkan Dunia, Akhirat Menjemput



Assalamualaikum dan selamat sejahtera

Tinggalkan Dunia, Akhirat Menjemput tetapi rata-rata kita belum bersedia untuk meninggalkan dunia. Masih banyak lagi yang perlu dicari untuk dijadikan bekalan di sana.  Tetapi dalam masa yang sama kita juga tidak tahu pada bila-bila masa saja kita akan meninggalkan dunia ini atas jemputan yang bagaimana.  Mudah-mudahan kita pergi dalam keadaan yang baik.

Gambar hiasan


Ketahuilah! Sesungguhnya dunia telah bersiap-siap untuk meninggalkan kita dan sebaliknya akhirat telah bersiap untuk menjemput kita. Masing-masing dari keduanya (dunia dan akhirat) memiliki anak-anak. Jadilah kalian semua anak-anak akhirat dan janganlah kalian menjadi anak-anak dunia, karena sesungguhnya hari ini (dunia) adalah waktu untuk beramal tanpa ada hisab (perhitungan amal), sedangkan esok hari (akhirat) adalah saatnya hisab tanpa ada amalan.  ('Ali bin Abi Thalib)


Terima kasih atas kesudian singgah baca entri Tinggalkan Dunia, Akhir Menjemput.

16 Jun 2016

Giveaway Ramadhan 2016 Bersama Azlinda Alin

Assalamualaikum dan selamat sejahtera


Bersempena dengan bulan Jun 2016 yang merupakan ulang tahun perkahwinan ke-4 mummy, bulan Ramadhan Al Mubarak,  dan kelahiran putera sulung mummy, Dzal Aidi Fiqry yang kedua tahun. Mummy berbesar hati untuk menjayakan satu Giveaway Ramadhan 2016 Bersama Azlinda Alin khas untuk pembaca blog mummy www.azlindaalin.com . Mummy tak buat syarat berat untuk Giveaway Ramadhan 2016 Bersama Azlinda Alin. 






GIVEAWAY RAMADHAN 2016 BERSAMA AZLINDA ALIN 




Giveaway Ramadhan 2016 Bersama Azlinda Alin



Segmen Sampul Duit Raya Seindahcerita

Assalamualaikum dan selamat sejahtera



السَّلاَمُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَاتُهُ 


Segmen Sampul Duit Raya  Seindahcerita | Alhamdulillah, tahun nie sampul duit raya DIY yang nieyl jual mendapat sambutan yang menggalakkan.. hari ini dengan berbesar hati dan rendah dirinya nieyl nak buat 1 segmen untuk semua follower blog seindahcerita. Suka tak? Nieyl menjadi 2 pemenang sampul duit raya..dengan menggunakan khidmat En.Random.org




Syarat-syaratnya..

1. Follow Blog Seindahcerita
2. Follow Instagram Nieylanadia
3.Like Fanpage Seindahcerita
4. Buat Entry bertajuk Segmen Sampul Duit Raya Seindahcerita
5.Letak banner dan link ke entry ini
6.Jangan lupa tinggalkan URL entry dalam entry ini okey!

Atau korang boleh terus copy code yang disediakan dan paste di html entry korang :)




Terima kasih atas kesudian singgah baca dan sokongan anda untuk entri Segmen Sampul Duit Raya Seindahcerita.




Berikan contoh perilaku baik

Berikan contoh perilaku baik


Assalamualaikum dan selamat sejahtera


Berikan contoh perilaku baik kepada semua orang.  Terutama kepada anak-anak kecil.  Andai kata tidak mampu berikan contoh yang baik kepada orang, jangan pula tunjukkan contoh yang tidak baik. Jangan sampai contoh tidak baik kita menjadi ikutan orang lain kerana saham itu akan sampai ke alam sana.  Faham ke faham!


(gambar hiasan)


Sesungguhnya cara terbaik untuk menanamkan keimanan dan akhlak yang terpuji dalam diri anak kecil adalah dengan memberikan contoh nyata dan perilaku yang baik. Sesering apapun kita berbicara kepadanya tentang shalat –misalnya- maka tidak akan banyak berpengaruh, kecuali jika ia melihat kita (sebagai orang tua dan pendidik) senantiasa menjaga shalat lima waktu tepat pada waktunya.  (Abduh Majalli)


Terima kasih atas kesudian singgah baca entri Berikan contoh perilaku baik

.

15 Jun 2016

Giveaway Sejuk Sedap Ramadhan 2016

Giveaway Sejuk Sedap Ramadhan 2016


Assalamualaikum dan selamat sejahtera

Giveaway Sejuk Sedap Ramadhan 2016 satu lagi giveaway unik anjuran rakan blogger remaja belia. YB join giveaway ini kerana ianya menarik selain dari tawaran hadiah yang agak lumayan.  Tak mauhlah hipokrit konon-konon tak mengharapkan hadiah kan... Tetapi antara lain YB join giveaway ini adalah untuk menambah kenalan dari kalangan blogger baru dan blogger lama.  Ada juga blogger lama yang belum lagi YB kenal.

Jadi jom teruskan pembacaan anda ke entri ini Giveaway Sejuk Sedap Ramadhan 2016


KLIK GAMBAR UNTUK JOIN GIVEAWAY

Hye hye salam perkenalan . 
Kami adik beradik Ema & Lisa ingin mengucapkan SALAM SAYANG salam Ramadhan . Blog VetoVirago sudah pun 1 tahun 4 bulan tetapi ni first time kami buat giveaway , dengan harapan agar semua bloggerian senyum selalu dan happy-happy ajerrr ...


Hadiah yang ditawarkan untuk
Giveaway Sejuk Sedap Ramadhan 2016
ini adalah :- jengg , jengg , jenggg !!!

untuk pemenang bertuah (dipilih oleh adik kembar kami yg berusia 9 tahun) :
  • 1 x T-shirt Exclusive Sabun Sejuk Sedap berharga RM 58

dan +10 hadiah menarik yg lain , iaitu :
  • 2 x Sabun Sejuk Sedap berharga RM 35 
  • 2 x Sampul Duit Raya Sabun Sejuk Sedap
  • 2 x Tapak iklan di Top Sponsor Blog selama sebulan
  • 2 x Duit Raya RM 5 / boleh tukar ke topup
  • 2 x Beg Tote Bercorak - tinggi 44cm x lebar 37cm
(boleh pilih design kegemaran)



Tarikh Mula :15.06.16 *Rabu
Tamat : 30.06.16 11.59 mlm *Khamis
Tarikh keputusan diumumkan pada :
02.07.16 *Sabtu

*****************
Terima kasih kerana sudi menyertai 
Giveaway Sejuk Sedap Ramadhan 2016 . 
Semoga anda bertuah dan berjaya ;)
 
*****************

Senarai peserta di SINI [tekan sini]

Terima kasih atas sokongan anda untuk entri Giveaway Sejuk Sedap Ramadhan 2016.

Segmen 12 Jam Bloglist #21 Mialiana.com

Assalamualaikum dan selamat sejahtera



Pencarian bloglist bagi bulan Julai dan Ogos 2016 di Mialiana.com bermula pada hari ini, 15 Jun 2016, iaitu tepat jam 11.00 pagi sehingga 11.00 malam nanti. Semua dijemput join.

Syarat-syaratnya :
  1. Follow blog Mialiana.com, Add To Circle Google+ Mia Liana dan Like Fanpage Mialiana.com
  2. Buat entri bertajuk Segmen 12 Jam Bloglist #21 Mialiana.com
  3. Copy coding yang telah disediakan dan paste kan ke dalam ruangan HTML dan Publish entri.
  4. Tinggalkan URL entri anda ke dalam ruangan komen INI
Senang dan mudah bukan?


12 blog yang bertuah akan dipilih oleh random.org dan kepada yang terpilih nanti diminta agar memasukkan blog Mialiana.com ke dalam bloglist mereka juga. Keputusan pemenang akan diumumkan pada 30 Jun 2016.

tunggu apa lagi... jom support Mia Liana ya...

Raya Giveaway : Jualan Raya Meletop 2016

Raya Giveaway : Jualan Raya Meletop 2016



Assalamualaikum dan selamat sejahtera


Raya Giveaway : Jualan Raya Meletop 2016 oleh online shopping Malaysia yang dipercayai dan paling femes emes abad ini, iaitu www.nile.com.my datang lagi.  Nile.com nak bagi duit raya kepada blogger yang turut serta dalam Raya Giveaway: Jualan Raya Meletop 2016.  Jadi ini semua peluang buat rakan blogger untuk join dan hadiah yang ditawarkan adalah wang tunai sehingga RM1000. Lumayan tu.  Siapa tak cuba rugi.  Mana tahu rezeki dan berkat bulan Ramadan tahun ni.

Raya Giveaway : Jualan Raya Meletop 2016 ini dibawakan oleh Lyssa Faizureen melalui blognya Lyssasecret.com.  

Raya Giveaway : Jualan Raya Meletop 2016
Raya Giveaway : Jualan Raya Meletop 2016

Klik banner di atas untuk dapatkan pilihan barang yang disukai.  Sebelum tu untuk dapatkan maklumat lanjut mengenai giveaway ini kenalah klik SINI dulu, jika tidak nanti terpinga-pinga pula di nile.com tidak tahu apa nak buat.

5 Item pilihan 


Nak dijadikan cerita berikut adalah antara 5 item yang menjadi pilihan YB.  Item-item hebat dan menarik ini boleh didapati daripada "Jualan Raya Meletop 2016" di nile.com.my.

1. Casual 3-in-1 Women Bag. YB memilih beg ini kerana terpengaruh dan tergoda dengan warnanya serta harga yang ditawarkan.  Nampaknya sesuai untuk ke pejabat.  Nampak seperti besar tetapi okey juga boleh masukkan notebook yang comel, amat sesuai untuk ke mesyuarat atau kursus. Memandangkan tahun 2016 YB telah dan akan menghadiri banyak kursus luar dan dalam.  Tak kiralah nama beg Casual tetapi nampak okey juga untuk majlis rasmi.

JLM2016 Sales price: RM33.30
Date: 16/06/2016
Time Start: 3.00pm
Time End: When limited quantity sold out
Limited Quantity: 300 units only



2. Luggage Organizer Bag. Item ini menjadi pilihan bagi memudahkan pengasingan item yang perlu dimasukkan dalam luggage.  Tersusun dan terurus sikit... eh banyak lah... barang-barang comel yang perlu dibawa semasa menghadiri kursus di luar.  Tidaklah berselerak luggage nanti.  Boleh juga kalau nak diagihkan kepada anak-anak untuk kegunaan balik kampung masa cuti hari raya kelak.

JLM2016 Sales price: RM13.70
Date: 16/06/2016
Time Start: 4.00pm
Time End: When limited quantity sold out
Limited Quantity: 400 units only



3. Women's Small Square Shoulder Bag. Entahlah kenapa nak beli beg lagi. Nampak beg ni memang menarik dan sesuai juga untuk keluar santai-santai bersama keluarga. Anak-anak pun dah besar sikit, rasanya tak perlu dah nak isi lampin atau botol susu. Jadi maknye boleh leh bergaya sikit... ala-ala remaja gitu... huhuhu

JLM2016 Sales price: RM7.90
Date: 22/06/2016
Time Start:2.00pm
Time End: When limited quantity sold out
Limited Quantity: 300 units only



4.  Drawstring bucket bag. Ha ha ha... beg lagi.  Memang penuh dengan beg.  Apa nak buat anak-anak dah besar sikit, untuk perjalanan singkat satu hari boleh guna beg ini untuk mengisi sepasang baju anak-anak mana tahu ada yang nak bertukar pakaian.  Cuaca panas tak selesa juga bila pakai baju yang sama sepanjang hari.  Paling tidak boleh juga ibu atau ayah gunakan ketika keluar pejabat untuk satu hari.  Harga pun sangatlah berbaloi dan berpatutan.

JLM2016 Sales price: RM8.60
Date: 28/06/2016
Time Start:11.00am
Time End: When limited quantity sold out
Limited Quantity: 500 units only



5. Shinny Surface Woman Flats. Baru jumpa kasut yang diidamkan. Kasut flat macam ni sesuai sangat dengan jiwa akak nie. Senang nak bergerak, nak berjalan laju-laju pun boleh tak bimbang dah kaki terpelecok atau terseliuh. Untuk wanita berkerjaya dan sentiasa mengejar masa kasut flat sebegini memangnya cocok bangat deh. Shinny surface woman flats ini bukan sahaja ringkas tetapi nampak cantik dan bergaya juga. Ada banyak pilihan warna yang ada... boleh tengok sendiri dan pilih mana yang berkenan di hati.

JLM2016 Sales price: RM11.90
Date: 29/06/2016
Time Start:11.00am
Time End: When limited quantity sold out
Limited Quantity: 400 units only


Pilihan terbaik hanya di Nile.com


Di atas adalah antara pilihan hati YB.  Banyak versi dan pilihan yang ada bukan sahaja beg dan kasut tetapi termasuk juga fitness quipment dan pakaian dengan gaya semasa.  Buatlah pilihan yang bijak dan terbaik sementara peluang masih ada.  

Sekiranya berminat dengan item yang disediakan klik saja pada gambar dan link yang disediakan. Jangan lupa jualan meletop setiap item itu diadakan mengikut tarikh seperti yang tertera pada bawah gambar.

Tindakan bijak


Akhir sekali, selepas buat entri, email terus kepada give_away@nile.com.my beserta dengan detail seperti berikut:

Tajuk:  Raya Giveaway: Jualan Raya Meletop 2016
Link blog :
Nama penuh :
No. Telefon :

Semak entri dan keputusan giveaway >> DI SINI << 
Tarikh tutup untuk update blog adalah pada :30/06/2016 , 11.59 pm



Terima kasih atas kesudian singgah baca dan sokongan anda untuk entri Raya Giveaway : Jualan Raya Meletop 2016.


6 Warna Menarik Proton Perdana 2016

6 Warna Menarik Proton Perdana 2016


Assalamualaikum dan selamat sejahtera



















sumber:  Proton Perdana


Terima kasih kerana sudi melihat gambar 6 Warna Menarik Proton Perdana 2016.






Ibarat Terapung di Tengah Lautan

Ibarat Terapung di Tengah Lautan



Assalamualaikum dan selamat sejahtera

Ibarat terapung di tengah lautan, begitulah keadaan kita bila keseorangan tanpa sebarang bantuan. Hanyut kita sendirian tanpa panduan tanpa pedoman.  Hakikatnya kita sendiri jarang mengerti mengapa sampai begitulah sekali keberadaan kita.  Adakah kerana kesilapan sendiri yang kurang teliti atau kerana keegoan kita sendiri yang menebal dalam diri.  Falsafah hidup bila salah dimengertikan begitulah akan terjadi.  Ada ketika kita perlu ada sikap berlebih kurang dan bertolak ansur.

Ibarat terapung di tengah lautan

Petikan berikut mungkin ada manfaatnya buat insan yang mahu mengerti.

Ketahuilah! Sesungguhnya seseorang yang sedang terapung di tengah lautan di atas sebatang kayu tidaklah lebih membutuhkan (pertolongan) Allah dan kasih sayang-Nya daripada seseorang yang sedang duduk santai di dalam rumahnya bersama istri dan anak-anaknya. Jika Anda telah memahami hal ini dengan hatimu, maka bertawakallah kepada Allah seperti tawakalnya seseorang yang sedang tenggelam di tengah lautan, yang meyakini bahwa tidak ada sesuatu pun yang dapat menyelamatkannya kecuali hanya Allah Subhanahu wa ta'ala.  (Ibnu Qudzafah)

Semoga petikan di atas mampu memberi sedikit kesedaran dan ingatan kepada diri sendiri.

Terima kasih atas kesudian singgah baca dan tinggalkan komen untuk entri  Ibarat Terapung di Tengah Lautan.


14 Jun 2016

Bagaimana agaknya perasaan itu?

Bagaimana agaknya perasaan itu?


Assalamualaikum dan selamat sejahtera


Bagaimana agaknya perasaan itu?  Agak sukar untuk digambarkan bagaimana perasaan itu bila mana kita tidak mengalaminya sendiri.  Namun kita berupaya menilai dengan akal kita akan perasaan itu dengan cara menghayati setiap bait yang diungkapkan dan setiap rangkap yang dibaca.  Sama agaknya seperti menonton telenovela dengan sepenuh perasaan sehingga terbawa-bawa dengan watak yang dilakonkan, sedangkan kita tidak mendapat manfaat apapun dari reaksi kita itu.  Jangan kecam akak kerana ini hanya pandangan akak yang kadang-kadang tiada perasaan bila tengok drama... :D

Sekadar hiasan


Berikut adalah petikan yang cuba YB hayati dan mengertikan.... Adakah ianya sesuatu yang menakutkan atau mengerikan pada mata kasar atau pada mata hati?

Seandainya Anda mengetahui apa yang akan Anda hadapi setelah kematian, niscaya akan hilanglah selera Anda untuk makan dan minum dan Anda tidak akan masuk ke dalam rumah untuk berteduh di dalamnya.  (Abu ad-Darda')


Sekian.  Semoga petikan diatas dapat dijadikan sebahagian daripada KPI dalam kehidupan kita.

Terima kasih atas kesudian singgah baca dan komen entri  Bagaimana agaknya perasaan itu? 


13 Jun 2016

Antara Pemenang Blog Untuk di Review

Antara Pemenang Blog Untuk di Review



Assalamualaikum dan selamat sejahtera

Antara Pemenang Blog Untuk di Review.  Alhamdulillah blog YB antara blog yang telah terpilih antara blog untuk direview oleh rakan blogge Beeha.  Pemilihan ini berdasarkan penyertaan blog YB dalam segmen Pencarian Bloglist Jun 2016 By Beeha Azman.  Segmen berkenaan telah tamat pada 4 Jun 2016.  Tak sangka boleh terpilih memandangkan rakan blogger


Pemenang Blog Untuk di Review

Terdapat 5 blog yang turut sama terpilih untuk direview oleh Beeha. Selain dari hadiah blog review Beeha turut menawarkan hadiah berupa Senarai Bloglist.  Namapun segmen pencarian bloglist kan... Untuk melihat senarai penuh pemenang dan hadiah yang ditawarkan boleh klik sini.

Terima kasih Beeha dan rakan-rakan semua atas doa kalian. Inilah rezeki blogging pada bulan Ramadan.


Terima kasih juga kepada anda semua atas kesudian singgan baca entri Antara Pemenang Blog Untuk di Review.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...