FOLLOWER

26 Jun 2016

10 malam terakhir Ramadan

10 malam terakhir Ramadan



Assalamualaikum dan selamat sejahtera


10 malam terakhir Ramadan sudahpun tiba.  Malam-malam terakhir yang lazimnya ditangisi oleh sahabat-sahabat Rasulullah.  Semoga kita juga dapat merasai kesedihan itu walaupun kesedihan kita tidak sama dengan kesedihan para wali Allah.  Mungkin juga kerana tahap keimanan kita tidak sama.  Tetapi tidak salah untuk kita terus berusaha menjadi insan soleh.

Tarikh 10 malam terakhir Ramadan 2016


10 malam terakhir Ramadan juga sering dikaitkan dengan malam Lailatul Qadar.  Malam yang dicari-cari untuk mendapatkan manfaatnya.

عَنْ عَائِشَةَ رَضِيَ اللَّهُ عَنْهَا أَنَّ رَسُولَ اللَّهِ صَلَّى اللَّهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ قَالَ تَحَرَّوْا لَيْلَةَ الْقَدْرِ فِي الْوِتْرِ مِنْ الْعَشْرِ الْأَوَاخِرِ مِنْ رَمَضَانَ

Daripada  'Aisyah r.a bahawa Rasulullah SAW bersabda:   "burulah Lailatul Qadar pada malam yang ganjil dalam sepuluh malam yang akhir bulan Ramadhan." (HR BUKHARI)



Petikan nasihat Imam Makkah sempena 10 malam terakhir Ramadan

1.  Sedekah setiap malam.
2.  Solat sunat 2 rakaat setiap malam.
3.  Baca surah al-ikhlas setiap malam. 

Jom mulakan sekarang!  Semoga kita mendapat ganjaran pahala yang berlipat ganda dalam bulan Ramadan yang penuh barakah ini.


Terima kasih sudi baca entri 10 malam terakhir Ramadan.


SEGMEN: REVIEW WITH BAJUWARNACOKLAT

SEGMEN: REVIEW WITH BAJUWARNACOKLAT

Assalamualaikum dan selamat sejahtera

SEGMEN: REVIEW WITH BAJUWARNACOKLAT merupakan entri YB bagi menyertai segmen anjuran rakan blogger baju warna coklat.  Kenapa baju warna coklat?  YB tidak tahu, kalau korang nak tahu sila tanya sendiri pemiliknya. Sila jangan kecam akak YB kerana kenyataan yang diberikan.  Idea YB tidak berapa nak menjadi pula untuk entri segmen ini.

Sebelum akak YB celoteh lebih panjang, apa kata kita terus ke segmen ini.

Segmen:  Review With BajuWarnaCoklat






Ha... dah nampak banner di atas, Klik saja banner untuk terus ke segmen.  Boleh tengok blog baju warna coklat yang tidak berapa coklat.

Penganjur segmen mencari 7 blog untuk direview.  Agak-agaknya blog mana yang bertuah.  Jangan kata akak YB tidak mengharap pula.  Bila dah join segmen nie, YB juga mengharapkan blog YB termasuk dalam 7 blog yang bertuah.  Kalau tidak tepilih pun tak mengapa,  paling tidak YB boleh dapat trafik percuma dari blog baju warna coklat dan rakan-rakan blogger yang turut serta dalam segmen ini.

Jom berikan sokongan kepada rakan blogger. Buat entri cantik-cantik mana tahu boleh terpilih, kot-kot mesra random pula.  Eh... cepat yer.  Segmen ini akan tamat pada 3 Julai 2016.


Terima kasih sudi baca dan berikan sokongan anda untuk entri ini Segmen:  Review With BajuWarnaCoklat.


Design Corak Ramadan 2016

Design Corak Ramadan 2016


Assalamualaikum dan selamat sejahtera

Design Corak Ramadan 2016, idea tiba hanya setelah Ramadan menghampiri ke penghujung.  Sudah lama juga YB tidak mereka corak untuk blog.  Entri untuk design ini pun hanya hampir petang baru dapat diterbitkan.  Bila dah lama tidak mereka corak, maka idea agak tumpul.  Lama jugalah YB hadap laptop nie, nak dapatkan perasaan Ramadan untuk dilakarkan pada corak.

Buat sementara waktu, inilah antara corak yang dapat disiapkan.
















Tema corak pada kali ini adalah Titisan Ramadan 2016.  Tetapi rasa nak tukar kepada Memori Ramadan 2016.  Tidak tahu pula mana yang nak dipilih.  Apa tidaknya masa simpan corak ni, letak nama Titisan Ramadan, bila nak buat entri tiba-tiba pula datang tajuk Memori Ramadan 2016.  

Apapun kekal jugaklah dengan Titisan Ramadan 2016. Memori Ramadan 2016 tu kita buat untuk lain kesempatan.

Terima kasih, sudi singgah baca entri Design Corak Ramadan 2016.




Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...